תל אביב טיפסה לעשירייה הראשונה של ערים שנעשה בהן שימוש נרחב באופניים, כשהיא מקדימה את פריז, בריסל ולונדוןמאת צפריר רינת, 22/4/2014סדרות טלוויזיה דניות העוסקות בפוליטיקאים לא מחמיצות את ההזדמנות להראות אותם רוכבים על אופניים בדרך למשרדיהם. דו"ח חדש של ארגון הבריאות העולמי מראה שהן לא עושות זאת לשווא, וכי לחברה הדנית יש בהחלט סיבות כלכליות וסביבתיות ראויות להתגאות בהרגל זה. למעשה, אם בכלל ערי אירופה ישתמשו באופניים כאמצעי תחבורה בתדירות שבה זה נעשה בקופנהגן, יווצרו קרוב ל-80 אלף מקומות עבודה חדשים. לצד זאת, מספר מקרי המוות כתוצאה מזיהום אוויר יופחת בשיעור של קרוב לעשרת אלפים - כך מעריך הדו"ח הכולל את רשימת הערים שבהן שימוש נרחב באופניים, עם תל אביב בעשירייה הראשונה. על פי הדו"ח - הנקרא "יצירת הזדמנויות לתעסוקה בתחבורה בריאה" - כרבע מהנסיעות בקופנהגן נעשות באופניים והיא השנייה בהיקף שימוש באמצעי תחבורה זה לאחר אמסטרדם. במקום השלישי נמצאת ברלין עם 13%. תל אביב הגיעה למקום השישי עם 9%. ![]()
עוד כתבות בנושא
על פי הנתונים שמציג ארגון הבריאות העולמי, תחבורה ציבורית ורכיבה על אופניים מספקים כיום באופן ישיר או עקיף מאות אלפי מקומות עבודה במדינות גדולות כמו ספרד או בריטניה, וככלל - 5% ממקומות העבודה בתחבורה קשורים ברכיבה על אופניים. בגרמניה יש כיום 278 אלף משרות הקשורות באופניים ובהם השכרה וייצור, ובאוסטריה השכנה מוערך מספר מקומות העבודה מסוג זה בכ-18 אלף. חלק גדול ממקורות התעסוקה הם תוצאה של פעילות תיירותית המשרתת רוכבי אופניים, ובכלל זה תוספת לתעסוקה בתעשיית המלונאות באתרים שבהם מתארח מספר גדול של רוכבי אופניים. על פי מחקר שנערך בצרפת, מחצית ממקומות העבודה הקשורים בשימוש באופניים מתבססים על תשתית תיירותית. מחקר אחר מראה שפרויקטים הקשורים באופניים יוצרים יותר מקומות עבודה לעומת פרויקטים של סלילת כבישים. במקרה של ארה"ב מדובר ב-11.4 מקומות עבודה לכל מיליון דולר המושקעים בפרויקטים, לעומת 7.8 מקומות עבודה במקרה של כבישים. על פי הנתונים שריכז ארגון הבריאות העולמי, מספר מקומות העבודה הקשור באופן ישיר באופניים בעיר קופנהגן עומד כיום על 650, ואילו בתל אביב הוא מגיע ל-162, מספר הכולל בעיקר אנשים העוסקים באופן ישיר במכירה או תיקון אופניים. אם היקף השימוש באופניים בערי אירופה הגדולות יגיע לזה שבקופנהגן, יתווספו 76 אלף מקומות עבודה. התוספת תהיה משמעותית בעיקר בערים כמו לונדון (8,000) ומוסקבה (12,000). בתל אביב תהיה זו עלייה של 313 מקומות עבודה. ![]() מסלול האופניים בטיילת תל אביב, 2012.
צילום: מוטי מילרוד
אם כוללים ערים גדולות נוספות ומחשבים גם מקומות עבודה נוספים הכוללים תיירות (השכרת אופניים), הרי שמספר מקומות העבודה יהיה גדול בהרבה. אמנם יאבדו מקומות עבודה בתעשיית הרכב כתוצאה מהקטנת השימוש במכוניות, אבל בסך הכל צפוי גידול בתעסוקה. הדו"ח החדש גם מזכיר שבערים כמו קופנהגן יש כוונה להרחיב עוד יותר את השימוש באופניים. בעיר זו מתכננת העירייה להגדיל את מספר הנסיעות על אופניים למוסדות חינוך ומקומות עבודה מ-36% כיום עד ל-50%. התועלת הסביבתית והבריאותית של הרחבת השימוש באופניים תהיה משמעותית. ההערכה היא שהמעבר לשימוש נרחב באופניים ימנע בכל שנה 9,400 מקרי מוות הנגרמים מזיהום אוויר ותאונות דרכים קטלניות שבהן מעורבים כלי רכב. הפוטנציאל להרחבת השימוש באופניים באזורים עירוניים רבים (כולל ישראל) הוא גדול, כפי שניתן ללמוד מהנתונים של ארגון הבריאות. מחצית מהנסיעות בכלי רכב באירופה הן לטווח של פחות מחמישה קילומטרים, ולכן רכיבה על אופניים (בעיקר חשמליים) יכולה להיות חלופה נוחה לנסיעות אלו. לכתבה בהארץ |
Sustainability.org.il > תחבורת אופניים >