רוכבי אופניים חשמליים: רדו לנו מהמדרכות

פורסם: 13 ביוני 2014, 5:46 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 13 ביוני 2014, 5:47 ]

דניאל לביד בן השבע ספג פגיעה קשה בפניו ובעינו. הדס בת ה־34 נפגעה בגולגולתה, נשקפה סכנה לחייה והיא נותחה. לינו פלוס בן ה־70 נחבל, שבר את שיניו וגובס בידו וברגלו. הנתון הסטטיסטי מלמד כי בכל יום מפונה לאיכילוב לפחות נפגע אחד מדריסת רוכב אופניים חשמליים. הגיע הזמן להוריד אותם מהמדרכות. הצטרפו לקמפיין "ידיעות תל אביב־יפו" ו-mynet

איתי אילנאי, נעמי רייכמן, 12/6/2014

זה לא המקום שלכם: "הוא צרח נורא ותוך שניות העין שלו התנפחה ונהייתה סגולה. הובלנו אותו למוקד מכבי והוזמן אמבולנס שלקח אותנו לאיכילוב. היינו שם יום שלם. הרופאים החליטו שהוא יעבור בדיקת סי.טי ראש למרות שבדרך כלל לא עושים בדיקות כאלה לילדים בגלל הקרינה. הפחד היה שנגרם נזק קשה לעין. אחרי הבדיקה תפרו אותו בשלושה מקומות בראש והוא גם קיבל זריקת טטנוס".

שירי לביד לא תשכח את בוקרו של 1 ביולי 2012. הוא התחיל באופן שגרתי כשיצאה עם שני בניה אל בית הספר נעמי שמר בתל ברוך, כדי להביאם לקייטנה. כשהגיעו לכניסה לרחבה של בית הספר הפתיע אותם גבר שרכב על קורקינט חשמלי. הוא לא הבחין בהם, הם לא הבחינו בו, והתוצאה: הקורקינט התנגש בעוצמה בבנה דניאל בן השבע.

 

"ככל הנראה ניצלנו בנס מפגיעה בלתי הפיכה". דניאל לביד אחרי פגיעת רוכב (צילום: באדיבות המשפחה)
"ככל הנראה ניצלנו בנס מפגיעה בלתי הפיכה". דניאל לביד אחרי פגיעת רוכב (צילום: באדיבות המשפחה)

 

"בסמוך לכניסה לבית הספר יש שביל אופניים, במקום שבו עוברים מדי יום מאות ילדים", היא מספרת. "צריך להבין שהשביל הזה לא נמצא ממש בשדה הראייה. הרוכב פתאום מגיע מאחור ובתוך שניות הוא כבר ליד הכניסה לבית הספר. בגלל ההתנגשות הבן שלי נפל ונגרר על ידי הקורקינט החשמלי לאורך כמה מטרים עד שהרוכב נפל גם הוא".

 

שנתיים אחרי התאונה ההיא העין של הבן, שנפגעה באופן חמור, עדיין במעקב רפואי. "ככל הנראה ניצלנו בנס מפגיעה בלתי הפיכה", אומרת לביד.

 

בשנים האחרונות הפכו כלי הרכב הממונעים הללו לפופולריים מאוד בתל אביב ולא בכדי. מדובר בפתרון תחבורה יעיל וזול, המשרת היטב את הרוכבים ומאפשר להם לעקוף את הפקקים ולהגיע מנקודה לנקודה במהירות ובנוחות.

 

אבל הטרנד הזה, שפשט כאש בשדה קוצים, הוא גם מסוכן מאוד — לא רק לרוכבים אלא גם להולכי הרגל. האופניים החשמליים שועטים בכבישי העיר אך גם בשבילי האופניים הצמודים למדרכות וכמובן גם על המדרכות עצמן, ומהווים סכנה של ממש עבור הולכי הרגל. המדרכות, כך גילו תושבי תל אביב, הפכו למקום מסוכן.

 

דניאל הוא רק אחד מיני פצועים רבים שחוו מפגש טראומתי עם כלי רכב חשמלי. למעשה, מדי יום מגיע בממוצע הולך רגל אחד לבית החולים איכילוב, לאחר


שנפגע מאופניים כאלה. רבים מהנפגעים, אגב, הם ילדים וקשישים.

 

הדס, תושבת תל אביב בת 34, נפגעה מרוכב אופניים חשמליים בעת שחצתה מעבר חציה באור ירוק. "כלל לא שמעתי אותו מתקרב, לא הייתי מודעת לסכנה ולא הגבתי לאיום", תיארה במכתב ששלחה לוועדת הכלכלה של הכנסת, שדנה לאחרונה בנושא האופניים החשמליים. הדס נפצעה קשה והייתה בסכנת חיים. גולגולתה נשברה והיא סבלה מדימום חריף שפגע במוחה. "הכרתי חזרה אליי לאחר ניתוח נוירוכירורגי מציל חיים", כתבה.

 

"כלל לא שמעתי אותו מתקרב". הדס אחרי הפגיעה (צילום: באדיבות  קבוצת  הפייסבוק: "רוכבי אופניים מפסיקים לדרוס הולכי רגל על המדרכה" )
"כלל לא שמעתי אותו מתקרב". הדס אחרי הפגיעה (צילום: באדיבות קבוצת הפייסבוק: "רוכבי אופניים מפסיקים לדרוס הולכי רגל על המדרכה" )

 

"שלושה שבועות לאחר הניתוח התחלתי בשיקום רפואי הנמשך עד היום. אני נשואה ואם לבנות בגילאי שלוש וחמש. התאונה פגעה בכולנו ובקרובינו. מצאתי עצמי מתמודדת עם מגוון בעיות רפואיות כמו פגיעה בשפה, קשיי אכילה, הליכה מוגבלת, סחרחורות, חרדה".

 

לינו פלוס, תושב תל אביב כבן 70, איבד כמה משיניו לאחר שדרס אותו קורקינט חשמלי. "הוא צץ משום מקום והעיף אותי", הוא מספר. פלוס נפל על הקרקע עקב ההתנגשות, שבר את הפיקה בברך ואת ידו, וכאמור איבד כמה משיניו. כל זה לא מנע מרוכב הקורקינט להמשיך בדרכו מבלי לעצור. 

 

מעבר לנושא הביטוח, שהוא בעייתי במקרה של פגיעה, קיימת בעיה נוספת. כלי הרכב הללו, שכפי שניתן לראות יש להם עוצמה רבה העלולה לגרום לנזק ממשי, כמעט ואינם מפוקחים. גם כללי התנועה שהם מחויבים לציית להם לא ברורים וממילא לא נאכפים.  

 

לינו פילוס והגבס. "הוא צץ משום מקום והעיף אותי" (צילום: באדיבות המשפחה)
לינו פילוס והגבס. "הוא צץ משום מקום והעיף אותי" (צילום: באדיבות המשפחה)

 

כל הגורמים המעורבים בטיפול בנושא מודעים לכך ש"פעולה דחופה ואגרסיבית" אכן נדרשת, אלא שבישראל נדמה שהטיפול בתופעה מתנהל באיטיות. בפברואר 2010 אימצה מדינת ישראל את התקינה האירופית לאופניים חשמליים באמצעות תקנות שעה. התקנות קובעות בין היתר כי באופניים החשמליים יותקן מנגנון שיגביל את מהירותם ל־25 קמ"ש וכי משקלם לא יעלה על 30 ק"ג. הצרה היא שהתקנות הללו, שהיו תקפות לשנה בלבד, לא חודשו מאז פג תוקפן לפני שלוש שנים.  

 

גורם נוסף שנכנס לתמונה הוא משטרת ישראל, שסופגת טענות על שהיא אינה אוכפת את חוקי התעבורה בנוגע לאופניים חשמליים, הקובעים כי אלו אינם רשאים לנסוע על המדרכה. לפני שנתיים עתר אזרח לבג"ץ נגד המשטרה בטענה כי היא אינה רושמת דוחות לרוכבי אופניים הרוכבים על מדרכות בתל אביב. בג"ץ בחר "שלא להתערב בעבודת המשטרה" ופסל את העתירה.

 

גם בעיריית תל אביב לא מרוצים מהתנהלות המשטרה. במכתב ששלח המשנה למנכ"ל העירייה, רובי זלוף, לסמפכ"ל המשטרה ניצב ניסים מור בינואר השנה, הוא כותב: "יש לאסור נסיעת אופניים חשמליים על המדרכה... אבקשך בכל לשון של בקשה לסייע ולהפעיל במסגרת סמכותך אכיפה מיידית בתחום זה". ואולם חמישה חודשים אחר כך, במכתב שמוען לוועדת הכלכלה, כותבת העירייה כי מאז הפנייה לסמפכ"ל "לא נעשה דבר והמציאות בשטח רק מחריפה".

 

מהמטה הארצי נמסר בתגובה: "סמפכ״ל המשטרה עמד בראש צוות בין משרדי במטרה לגבש את ההמלצות בעניין האופניים והקורקינטים החשמליים. העבודה הוצגה למנכ״ל משרד התחבורה, והוא אישר אותה ומינה צוות ליישום ההמלצות. לגבי התקדמות עבודת הצוות ניתן לפנות למשרד התחבורה".

 

רוכבי האופניים החשמליים כמעט ואינם מפוקחים (צילום: ריאן)
רוכבי האופניים החשמליים כמעט ואינם מפוקחים (צילום: ריאן)

 

אחד הפתרונות שהציעה עיריית תל אביב לצמצום נסיעה של אופניים חשמליים על המדרכה, הוא העברת סמכויות מהמשטרה לפקחי העירייה. "העירייה מוכנה לקחת כל סמכות שתינתן לה בנושא התחבורה", אומרת מיטל להבי, סגנית ראש העירייה ומחזיקת תיק התחבורה בעירייה. "ביטחונם של תושבי העיר הוא ענייננו".

לכתבה באתר mynet

Comments