תורגם מאנגלית על ידי דנה לברטובסקי, מועד פרסום: מרץ 2009
עידוד תחבורת אופניים Cycling England, עמותת האופניים של אנגליה (http://www.dft.gov.uk/cyclingengland/), קיבלה תקציב לעידוד תחבורת אופניים בסך של 140 מליון ליש"ט עד לשנת 2011. יושב הראש של העמותה, פיליפ דרנטון, מציג את היתרונות הכלכליים של האופניים. רכיבה על אופניים "עושה שכל" - עבור רוכבים בודדים ועבור קהילות שלמות. ישנה הכרה גוברת והולכת בתרומה הנובעת מרכיבת אופניים העוזרת לפתור בעיות משמעותיות עימן מתמודדת אנגליה: עומס תנועה, השמנה, ושינויי האקלים. למרות ההכרה ההולכת וגדלה בתרומה של רכיבת האופניים, אמצעי זה לא נחשב לכלי תחבורה מרכזי. על מנת ליצור תחרות שווה על תקציבים בין אופניים לבין כלי תחבורה אחרים, יש צורך בעדויות מוצקות לגבי התועלות הנובעות מהשקעה בתחום זה. על מנת לפשט את העניין, עד שלא ילקחו בחשבון כל היתרונות של תחבורת האופניים, באופן סיסטמתי נשקיע פחות באופניים, ברמה המקומית והלאומית גם יחד. מחקר תומך כדי להתמודד עם בעיה זו, עמותת האופניים של אנגליה "Cycling England" הזמינה שני מחקרים משמעותיים בתחום אשר נוהלו במשך השנתיים האחרונות. מטרתם של המחקרים הייתה לבסס טיעון משכנע לטובת היתרון הכלכלי של תחבורת אופניים. הדוח הראשון, 'אומדן ערך כלכלי ליתרונות האופניים', הדגיש לראשונה את הערך הכלכלי על כל זוג אופניים שנוסף לתחבורת אנגליה. בשיתוף עם כלכלן מקצועי פעלה העמותה לזהות את החסכונות שהצטברו החל משיפור המצב הבריאותי ועד לירידה בזיהום האוויר אשר ניתנים לכימות מבחינה כלכלית. המודל הכלכלי זיהה כי היתרונות שנובעים מגידול בתחבורת אופניים הינם משמעותיים ואף ניתנים לפירוש במונחים כלכליים: עליה של 20% בתחבורת אופניים עד שנת 2012 תוביל לחסכון של 500 מליון ליש"ט עד שנת 2015. עליה של 50% תוביל לחסכון של יותר מ-1.3 מליון פאונד. המחקר עזר לבסס מסכת טיעונים משכנעת שמטרתה לשכנע שיש צורך להגדיל את התקציב הממשלתי להשקעה באופניים, ולפתח את התודעה וההכרה באשר לתועלות שיצמחו לסביבה ולבריאות. הודות להתפתחות החיובית בתחום בשנת 2008, זכתה העמותה לתקציב ממשלתי של 140 מליון פאונד עד לשנת 2011. החלטת הממשלה להקצות כמות זאת של משאבים מצביעה על מגמה חיובית של השקעה בפרוקייטים בתחום זה. תכנון שמתחשב באופניים תמיכה ממשלתית מלאה היא דבר אחד, ביצוע ויישום הם דברים שונים לחלוטין. מדיניות הממשלה הבריטית, זה מכבר, תומכת בעידוד הרשויות המקומיות לתכנן את התשתיות למען תחבורת אופניים באצמעות 'המדריך לתכנון המדיניות' סעיף 13. אך למעשה, ניתוח התוכנית הראשונה של הרשויות המקומיות, לתקופה שבין 02/2001 ל- 06/2005, מראה כי תחום האופניים נמצא מתחת לציפיות. רק 25% מהרשויות המקומיות נחשבו כנמצאות "על המסלול" בדרך להשגת מטרות מרכזיות בתחום תחבורת האופניים. מטרת הדוח השני של העמותה הייתה ליצור בסיס מוצק ל"חשיבה מחדש" של האופן שבו על הרשויות המקומיות לתכנן תשתיות לאופניים. הדוח של "תכנון תחבורת האופניים", אשר גם הוא נעשה בשיתוף עם עמותת האופניים של אנגליה, מתאר כיצד התקציב לתשתיות של תחבורת האופניים מחזיר את עצמו כאשר התשתיות מתוכננות כראוי. הדוח מראה כיצד מתכנני הרשויות המקומיות יכולים ליישם מודלים קונבנציונלים של עלות תועלת כדי להבטיח החזר טוב יותר של ההשקעה עבור כל ליש"ט שמושקע בתשתיות אופניים. על ידי אומדן הערך השולי של התרומה של כל רוכב אופניים נוסף, המתכננים יכולים להדגיש את חשיבות האופניים עוד בשלב התכנון.
"תכנון תחבורת אופניים" מציג לראשונה מודל לתכנון תחבורת אופניים (CPM), אשר יעזור למתכנני התשתיות להעריך טוב יותר את המספר הנוסף של רוכבי האופניים הדרוש ליצירת החזר על ההשקעה. המודל מראה כיצד המספר הנמוך באופן מפתיע של רוכבי אופניים נוספים, יחזיר את ההשקעה בתשתיות אופניים חדשות. המודל טוען שהשקעה של 10,000 פאונד מצריכה שרוכב אחד נוסף בלבד ישתמש בתשתית. השקעה של 100,000 פאונד דורשת 11 "רוכבים רגילים" נוספים. מחקר זה מגדיר "רוכב רגיל" כאדם שרוכב 3 פעמים בשבוע במשך חיי פרויקט התשתית - 30 שנה. עד כה, היעדרו של מידע מסוג זה, גרם להתעלמות מיתרונות תחבורת האופניים, והתעלמות מסוג תחבורה זה בעת תכנון התשתיות. תקוותנו היא ש CPM יעזור לרשויות המקומיות בכל העולם לקבל הבנה ברורה יותר של החזר ההשקעה מבניית תשתיות אופניים. בנוסף, מודל זה יאפשר למתכננים להתייחס באותה רמת חומרה שבה מתייחסים לתכנון תשתיות תחבורה, בעת תכנון תשתיות אופניים. תוצאות כל הראיות מצביעות על כך שהשקעה בתשתיות אופניים מביאה לתוצאות. לדוגמא, "פרוייקט עירנו המדוושות", כבר מראה עליה מבטיחה בכמות הרוכבים כתוצאה מהשקעה בקמפיינים המקדמים רכיבת אופניים, והשקעה בתשתיות אופניים ב-18 ערים ברחבי אנגליה. העלאת המודעת לתרבות האופניים תיתן למיליוני רוכבים ברחבי אנגליה את האפשרות להנות מיתרונות האופניים: שיפור הבריאות, דרכים שקטות, אוויר נקי יותר ואת ההרגשה הממריצה של החופש והעצמאות אשר מלוּוה לרכיבה על אופניים. ככל שיותר ויותר רשויות מבינות את היתרונות החבויים באמצעי תחבורה זה, תינתן לנו הזדמנות אמיתית ליצור שינוי מהותי באופן שבו אנו מתניידים.
Source: http://www.governmentbusiness.co.uk/content/view/1699/1/ Research from Cycling England: Exec Summary, Full Report (pdf). Power Point Presentation of the resarch - here Another article in govermentbusiness.co.uk page 37 מאמרים קשורים
|
Sustainability.org.il > תחבורת אופניים >