אופניים חשמליים משתלטים על המדרכות

פורסם: 2 בדצמ׳ 2014, 11:18 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 2 בדצמ׳ 2014, 11:23 ]
הם מתפרצים לכביש, מסכנים הולכי רגל ורוכבים במהירות. האופניים החשמליים הפכו לסמל סטטוס באילת, וההורים שנכנעים ללחץ של בני הנוער, לא מצליחים לבלום את הטרנד המתגלגל. במשטרה מקווים כי הקנסות שיטילו ירתיעו את הצעירים המתפרעים
עזרא ארבלי, 23/11/2014

בשנתיים האחרונות הפכו רחובות העיר אילת למסובכים משהו עבור הולכי רגל. עשרות אם לא מאות רוכבי אופניים חשמליים התווספו למעגל הנוהגים, רובם נערים בגיל העשרה, שהוזלת מחירי האופניים הפכו אותו לכלי רכב זמין וזול עבורם.

עם התווספות למעגל התנועה העירוני של כאלף נהגים צעירים שרובם לא עברו הכשרה מעשית בחוקי התעבורה, הגיעו גם תלונות של הולכי רגל ונהגים על ריבוי רוכבי האופניים שחלקם לא מהסס להשתמש במדרכות לרכיבה, לעיתים פרועה, וכתוצאה מכך נגרמות תאונות בין רוכבי אופניים להולכי רגל.

הנהגים מצאו עצמם מתמודדים מול נהגים צעירים שאינם יודעים את חוקי התנועה, ומספר תאונות הדרכים בהן מעורבים כלי רכב דו־גלגליים הכפיל עצמו בעיר אילת בשנה האחרונה.

סכנה מתגלגלת

כעת נדמה שהגיע הזמן לעשות סדר בבלגן, עם כניסת התקנות החדשות המגבילות את גיל הרוכב על אופניים חשמליים, את מקום הרכיבה ואת המהירות, ולצד הסברה לתלמידים ולהורים, החלה השבוע משטרת מתנ"א אילת, באכיפת תקנות התעבורה בכל הקשור לתנועה על אופניים חשמליים ברחבי העיר.

משמעות התחלת האכיפה: קנסות, שמן הסתם ישלמו ההורים אשר ינועו בין 500 לאלף שקל, תלוי בחומרת העבירה. כמו במקרים רבים בהם המציאות מאלצת את המחוקק לענות לצרכי השעה, הרי שריבוי האופניים החשמליים בכבישי הארץ העמיד את הרשויות בפני בעיה בפניה לא עמדו קודם לכן. אופניים חשמליים נחשבו עד לפני שלוש שנים למוצר יקר שרק מעטים יכלו לקנותו. עם ירידת המחירים של האופניים החשמליים ועליית מחירי הדלק, פנו רבים להשתמש בכלי הרכב הקליל ככלי רכב זול ויעיל, וכבישי הארץ החלו להתמלא ברוכבי אופניים חשמליים. 

לא יודעים לרכוב, ומסכנים את כולם - אלוסטרציה (צילום: shutterstock)
לא יודעים לרכוב, ומסכנים את כולם - אלוסטרציה (צילום: shutterstock)

לפני חודשים אחדים אישרה ועדת הכלכלה של הכנסת את התקנות המסדירות רכיבה על אופניים חשמליים, לאחר שבמשך שלוש שנים לא היו כלל תקנות בנוגע לרכיבה על אופניים חשמליים, כאשר במקביל הסתמנה עלייה חדה ביותר ברכישת אופניים מסוג זה בכל הארץ.

מנתונים שפירסם המטה לבטיחות בדרכים של עיריית אילת בראשות הדיה סיטרוק עולה כי באילת נעים כאלף זוגות אופניים חשמליים, מרביתם בקרב נערים שאינם מכירים את חוקי התנועה ואינם יודעים כיצד לנהוג בכביש. "הם מעשנים בעת רכיבה, מדברים בטלפון הנייד, לא מצייתים לחוקי התנועה, מתפרצים לכביש במעברי החצייה ומפתיעים נהגים ומרכיבים נוסע נוסף", ציינה סיטרוק. התנהגות שכזו בכביש מסכנת הן את רוכבי האופניים, הן את הולכי הרגל והן את הנהגים המיומנים.

מספר התאונות הוכפל

מנתונים שהציג רפ"ק רם שאול, מפקד שלוחת משטרת התנועה במרחב אילת, עולה כי בהשוואה לשנה שעברה, הוכפל מספר תאונות האופניים ובשנת 2014 נרשמו 46 תאונות לעומת 21 תאונות בשנת 2013. 33 מתאונות האופניים נרשמו כתאונות בהן היו מעורבים אופניים חשמליים לעומת 11 בלבד בשנת 2103. 13 מהמעורבים בסך תאונות האופניים היו קטינים, לעומת שבעה בלבד בשנת 2013.

"אכיפת התקנות החדשות היא תהליך מאוד מורכב כי באילת אנחנו החלוצים בנושא זה", ציין רפ"ק שאול. "האכיפה טרם החלה במקומות אחרים בארץ מכיוון שהליך הסנקציות נגד רוכבי אופניים חשמליים המבצעים עבירות תנועה טרם הושלם. בינתיים אנו מתכוונים לאכוף את החוקים באמצעות החוקים החלים על רוכבי אופניים, שמלבד חובת רישוי ורישום, חלים עליהם כל כללי התעבורה".

תופעת האופניים החשמליים שכבשה את ישראל, לא פסחה כמובן על אילת. האפשרות להגיע ממקום למקום באמצעי פשוט וזול יצר ביקוש ענק בעיקר בקרב בני הנוער, שלפתע הרגישו כמו גדולים, והתחילו לרכוב על אופניים חשמליים בדרכם לבית הספר או בחזרה הביתה. האופניים החשמליים הפכו גם לסמל סטטוס מבוקש בקרב בני הנוער בעיר, והלחץ החברתי לרכוש זוג אופניים חשמליים, הביא הורים רבים להיכנע ללחץ ולרכוש אותם לילדיהם.

אלא שאותם רוכבים צעירים, אשר רבים מהם טרם חגגו בר מצווה, אינם מכירים את כללי התנועה ואינם יודעים לזהות מה פירושם של התמרורים הניצבים בדרכם, התחילו לעשות ככל העולה על רוחם. הם מתפרצים לכביש, נוסעים על מדרכות ומסכנים הולכי רגל, הם נכנסים לכיכר מבלי לזהות מהיכן צפויה סכנה, ופעמים רבות הם אפילו נוסעים נגד כיוון התנועה.

הורים לילדים שסירבו לרכוש עבורם אופניים חשמליים, טוענים כי הם מסרבים לעשות זאת בשל הסיכון הרב הנשקף לדעתם לרוכבי האופניים הצעירים. "אני נוהג יום יום על הכביש ולדעתי רק בנס לא נהרג אף רוכב אופניים עד עכשיו", אמר לנו איתן, אב לילד בתיכון. "הבן שלי ביקש וביקש אופניים חשמליים, אבל אני סירבתי מכיוון שאני רואה עד כמה הרוכבים הצעירים מסכנים את חייהם על הכביש. אני מעדיף להשתעבד להסעות של הילד שלי ולא לסכן אותו ולהניח לו לנהוג. לדעתי, יש לקנוס את הורי הילדים שמניחים לילדים לצאת לכביש סואן ללא הדרכה מינימלית ולסכן את חייהם וחיי שאר התושבים".

פעלולים על הכביש

ככל שהאופניים החשמליים חדישים יותר, הם הופכים גם למהירים יותר ולא פעם, יכולת התגובה שלהם נוכח הסכנה איטית והם לא מצליחים לבלום או להאט בזמן. לכל הסכנות הללו מתווספת גם העובדה שהאופניים החשמליים משמשים רבים מהצעירים ככלי להפגין את מיומנותם ושליטתם בכלי הרכב הדו־גלגלי, והם מתחרים לא פעם זה בזה בפעלולים מסמרי שיער המסכנים הולכי רגל, וכמובן את הנהגים עצמם.

"כל נושא האכיפה שהתחלנו הוא נושא מאוד מורכב", מודה רפ"ק שאול. "התחלנו ואנו מתכוונים להמשיך בהסברה בבתי הספר כדי שבני הנוער יידעו מה מותר ומה אסור ברכיבה על האופניים החשמליים. הרוכבים חייבים להבין ולדעת שבמהלך הרכיבה אסור להם לשוחח בטלפון, אסור להם לשמוע מוזיקה עם אוזניות, מה שגורם לניתוקם מן הסביבה, ואסור להם לחצות את מעבר החצייה ברכיבה. אנו ניתן להם המלצות ללבוש בגדים בהירים בלילה ולהשתמש בתאורה טובה ונתחיל לאכוף את חוקי התנועה כדי להפחית את הסכנות הנוצרות כתוצאה מהרכיבה. אני מודע לכך שלקחנו על עצמנו משימה מאוד מורכבת, אבל המטרה שלנו היא להשתמש בהרתעה מתוך הנחה שהרוכבים ירגישו את הסנקציות הננקטות נגדם וימנעו מביצוע העבירות".

לדברי רפ"ק שאול, בטווח הרחוק יותר ישולב גם הפיקוח העירוני באכיפת החוקים, ובכך יקל על שוטרי התנועה הכורעים ממילא תחת העומס שיש להם באכיפה מול נהגים וכלי רכב.

על פי התקנות החדשות, אסור לרכוב עם האופניים החשמליים על המדרכות המיועדות להולכי הרגל, ומותר להם לרכב רק על שבילי אופניים מסומנים.

די להפקרות

מאחר שבאילת אין מספיק שבילי אופניים מסומנים, למעט מספר דרכים בודדות שגם הן לא ממוקמות בתוך העיר ובשכונות, ממשיכים הרוכבים הצעירים לרכוב על המדרכות ולסכן את הולכי הרגל. "הגיח מאחוריי רוכב אופניים במהירות שאינה מביישת קטנוע גדול ובניסיון לחמוק מפגיעה בי, הוא סטה לשמאל ופגע בהולכת רגל שבאה מולי", מספרת נורית. "למרבה המזל, זה הסתיים בפגיעה קלה ובשפשופי עור כתוצאה מהנפילה כי הולכת הרגל הצליחה לחמוק מהפגיעה החזיתית. אבל מה היה קורה לו לא היתה מצליחה לחמוק? מדובר בדרך כלל בנערים צעירים שחושבים שמותר להם הכל ומישהו צריך לשים לזה סוף. כל יום אנחנו שומעים על תאונות שבהם מעורבים רוכבי אופניים חשמליים והגיע הזמן לעשות סדר".

אלדד, אב לנער בן 12 שרכש עבור בנו אופניים חשמליים, אומר כי הוא מתחרט על הרגע שבו השתכנע לרכוש את האופניים. "צריך להבין כי הלחץ החברתי מאוד משפיע. אנו גרים בשכונת שחמון ובני לומד בבית הספר בגין. עד שרכשתי את האופניים בני השתמש בתחבורה הציבורית כדי להגיע לבית הספר ולחזור ממנו, אבל זמני האוטובוס לא תמיד התאימו לו, ולכן ביקש שנרכוש אופניים חשמליים כמו שיש לכל חבריו. במשך מספר שבועות עוד


הצלחתי לעמוד מול הלחץ שהפעיל עלינו מדי יום, אבל בסופו של דבר נשברתי ורכשתי לו זוג אופניים. אחרי יומיים הוא נפל מהם והגיע הביתה חבול ופצוע, עבר שבוע נוסף ושוב הוא הגיע חבול באחת מידיו. אסרתי עליו להשתמש באופניים, אבל האיסור החזיק רק יומיים שבסופם נכנעתי לתחנוניו ואישרתי לו להמשיך ולהשתמש בהם. היום כשאני יוצא בבוקר לעבודה אני כל היום בדאגה שמא יקרה לו משהו. הפציעות הראשונות היו משהו שניתן להגדיר אותן כ'לא נורא', אבל מה יקרה אם הפגיעה תהיה חלילה חמורה יותר. הרי לא אסלח לעצמי לעולם. אם יש משהו שאני מתחרט עליו יותר מכל דבר, הוא שהכנסתי את האופניים החשמליים הביתה".

כולם רוכבים עכשיו

באשר לרכיבה עם האופניים החשמליים על המדרכות, מבהיר רפ"ק שאול ממשטרת התנועה כי בשלב זה אין כוונה לאסור על הרוכבים הצעירים מלהמשיך ולרכוב על המדרכות. "אם נוריד את מאות רוכבי האופניים מהמדרכות לכביש, אנו עלולים לסכן אותם מכיוון שהם עדיין בלי יידע בכל כללי התנועה וחוקי התעבורה", הוא מודה ומסביר מדוע.

בשורה התחתונה, הולכי הרגל האילתים יאלצו להמשיך ולגלות עירנות מרבית כשהם צועדים על המדרכות העירוניות, ולהישמר מפני רוכבי אופניים צעירים ופרועים. "ההורים קנו לי את האופניים החשמליים אחרי שכמעט לכל החברים בכיתה כבר היו, ואני לחצתי שיקנו לי, כי נמאס לי ללכת ברגל", אמר אופק, נער בן 13, תלמיד כיתה ז' בחטיבת הביניים 'רבין'. "אופניים חשמליים זה לא רק לעשירים. זה מתאים לכל אחד ולי באופן אישי זה פותר הרבה בעיות. יש בעיה עם האוטובוסים ואם אני לא מתעורר בזמן, אז אחד ההורים היה צריך להסיע אותי לבית ספר. אחרי הלימודים הייתי חוזר ברגל הביתה וזה קשה כי חם מאוד".

עוד הוא מספר כי היה בין הבודדים שלא היה להם אופניים. "זה ממש לא נעים להיות כמעט היחידי בכיתה שאין לו אופניים. כל יום הייתי מנדנד להורים, מבטיח להם שאוציא ציונים טובים, מבטיח שאזהר בדרך, וממש שיגעתי אותם עד שהסכימו. ההורים הזהירו אותי לא לנסוע על הכביש אלא לנסוע על המדרכה וחייבו אותי לחבוש קסדה כתנאי לקבלת האופניים, אבל כמה דקות אחרי שאני יוצא מהבית, אני כבר מוריד את הקסדה והרבה פעמים אני גם נוסע על הכביש כי כולם עושים את זה. אני נוסע עם חברים לבית הספר וחזרה ולפעמים הולכים לים, להרים או סתם להסתובב. הנהגים בכביש לא אוהבים לראות אותנו על הכביש, אבל הם צריכים להבין שזה לא מה שהיה פעם ושהזמנים השתנו. שמעתי שבתל אביב יש שבילים לאופניים, באילת אין, ועל המדרכות יש הרבה ילדים קטנים שעלולים להיפגע לכן אנו יורדים לכביש".

אופק מודה כי מפחיד לנסוע על הכביש במיוחד בכיכרות מאחר שהרבה נהגים חותכים אותם, אך אין לדבריו ברירה אחרת. "הוראות בטיחות לא למדתי חוץ ממה שהסבירו בבית ספר, ואני מסתדר יופי. אני לא מבין מה כולם מתרגשים, זה בסך הכל אופניים - לא קטנוע ולא אוטו".

ראש העיריה, מאיר יצחק הלוי, חיזק את פעילות כל הגורמים המטפלים בנושא ואמר כי "מדובר בתופעה מסוכנת, שדורשת פעולה הוליסטית, רחבה ומקיפה".

עוד ציין ראש העיר ואמר כי מאחר שאין מדובר רק בבעיה מקומית, יועלה הנושא בוועדות ההיגוי של המרכז לשלטון מקומי. בהתייעצות בין יצחק הלוי לבין מפקד המשטרה במרחב, נצ"מ קובי כהן, הוחלט על הקמת צוות מצומצם, שילווה ויטפל בנושא.

לכתבה באתר mynet
Comments