"לשלוח הביתה תלמיד שיגיע באופניים חשמליים"

פורסם: 14 במרץ 2015, 10:46 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 14 במרץ 2015, 10:47 ]
מנהלת המחלקה לחינוך על יסודי בעיריית תל אביב הורתה למנהלים לנקוט יד קשה נגד תלמידים מתחת לגיל 14. מנהל: אני לא מכיר ולו מנהל אחד שישלח תלמיד הביתה, משום שזה אסור על פי תקנות משרד החינוך. העירייה: מי שיגיע עם אופניים חשמליים ללימודים ־ יישלח לביתו
מירב שלמה מלמד, 9/3/15

סוף להפקרות: עיריית תל אביב־יפו הנחתה את מנהלי התיכונים לאסור כניסת תלמידים מתחת לגיל 14 שיגיעו ללימודים רכובים על אופניים חשמליים, זאת בניגוד גמור להנחיות חוזר מנכ"ל משרד החינוך. המנהלים מבקרים את הנחיית העירייה, וחלקם מודים כי לא ימלאו אחריה.

לפני כשלושה שבועות נפטר אנטוניו רעיה, בן 85 שנדרס על ידי נער שרכב על אופניים חשמליים. לאחר מותו אמר ראש העירייה רון חולדאי: "דרשנו חקיקה ואכיפה אפקטיביות ואף הצענו כי יינתנו בידי פקחי העירייה סמכויות לעשות זאת כדי שנוכל לקחת על עצמנו את הטיפול בנושא". ראש העירייה דרש משר התחבורה ומהשר לביטחון פנים לאפשר לפקחים העירוניים לטפל ברוכבי האופניים, אולם טרם נענה בחיוב.

 

"אכיפה חמורה ולא מידתית". תלמיד על אופניים חשמליים (צילום: תומי הרפז)
"אכיפה חמורה ולא מידתית". תלמיד על אופניים חשמליים (צילום: תומי הרפז)

 

במקביל להצהרת חולדאי הורתה בשבוע שעבר העירייה למנהלים לנקוט יד קשה נגד תלמידים שיגיעו ללימודים רכובים על אופניים חשמליים.

עידית גלבר, מנהלת המחלקה לחינוך על יסודי, כתבה להם: "יש בכוונת העירייה לאכוף הנושא במלוא הרצינות, ולכן אנו מביאים לידיעתכם את הדגשים שיונהגו: תלמיד מתחת לגיל 14 אשר יגיע רכוב על אופניים חשמליים לבית הספר — לא יהיה רשאי להיכנס לבית הספר. כל התלמידים מעל גיל 14 — במסגרת שיעורי חינוך — יעברו שיעורים המפרטים את הסכנות הכרוכות ברכיבה על אופניים חשמליים".

גלבר הוסיפה וכתבה למנהלים: "באחריות מנהל בית הספר: להפנות מכתב לכלל הורי התלמידים, בשיתוף ועד ההורים, ובו דרישה לשת"פ חד משמעי בדבר אי הגעת תלמידים מתחת לגיל 14 באופניים חשמליים לבית הספר; לדאוג להעמדת מורה תורן בכניסה לבית הספר, אשר יאכוף את נושא גיל הרוכבים; לבנות שיעור מכונן אשר יביא להפנמת חשיבות הנושא — מהי רכיבה בטוחה, מהן הסכנות הכרוכות בכך וכו'... אנו מצפים לשיתוף פעולה מלא ומיידי שלכם להגברת המודעות ולאכיפת החוק והכללים הנדרשים".

בקרב מנהלי התיכונים נשמעה השבוע ביקורת על הנחיות העירייה. "ראשית, מינהל החינוך צודק משום שאופניים חשמליים הם מסוכנים מאוד וצריך למגר את התופעה", אומרת מנהלת תיכון. "אני מברכת על זה משום שזה יוצר מעמדות בשטח בית הספר. אופניים חשמליים הם כלי מאוד יקר, והם הופכים להיות סמל סטטוס שמבדיל בין עשירים לעניים.

"ההנחיה מקוממת מאוד. אנחנו אנשי החינוך הופכים לפקחים ונוסף לנו תחום עיסוק חדש מלבד תפקידנו כאנשי חינוך. ההנחיה בעייתית מאוד מבחינה חוקית כיוון שקיים איסור על מנהלים לשלוח תלמידים הביתה ללא אישור הוריהם. העירייה הייתה צריכה להתייעץ עם גורמים משפטיים לפני שליחת המכתב".

מנהל נוסף הצטרף לביקורת. "המנהלים אינם פקחים", הוא אומר. "תמוהה בעיניי העובדה שהעירייה מטילה את אחריות האכיפה בנוגע לאופניים חשמליים דווקא על המנהלים. אם העירייה רוצה לאכוף את החוק, שתקצה לשם כך פקחים שיוסמכו ואף תציב פקחים בכניסה לבתי הספר. אני לא מכיר ולו מנהל אחד שישלח תלמיד הביתה, משום שזה אסור על פי תקנות משרד החינוך. המכתב הזה נשלח מבלי שאיש הקדיש מחשבה להנחיה. היא פשוט לא חוקית".

עו"ד אילן בומבך, מומחה במשפט אזרחי ומנהלי, טוען כי בהחלטת העירייה יש פגיעה בזכויות התלמידים. "חוזר מנכ"ל משרד החינוך מורה להשתמש בסנקציה של השעיה רק במקרים של אלימות חמורה ובמקרים קיצוניים של אי ציות לצוות בית הספר והתנהגויות שגורמות לסיכון חריג. זאת 'רק באירועים חמורים או לאחר כמה אירועים חוזרים ונשנים'.

"באחריות בית הספר לשמור על גופו וביטחונו של התלמיד מהגעתו לשער בית הספר. החזרת התלמיד לביתו, ללא השגחת מבוגר לפרק זמן ממושך, מהווה סיכון ממשי לתלמיד, ובמקרים של נזק — תוטל האחריות על בית הספר. השעיית תלמיד שרוכב על אופניים בדרכו לבית הספר מעבירה מסר של אכיפה חמורה ולא מידתית, שמוטב אם בית הספר יימנע ממנה".

מהעירייה נמסר: "על פי החוק הנסיעה על אופניים חשמליים מותרת מגיל 14 בלבד. ילד מתחת לגיל 14 שיגיע עם אופנים חשמליים לבית הספר ישלח לביתו".

משרד החינוך: "על פי החוק תלמידים מתחת לגיל 14 לא מורשים לנסוע על אופניים חשמליים. מנהלי בתי הספר מכירים היטב את החוק ואוכפים אותו בהתאם".

לכתבה באתר ynet

Comments