לרופאי "הדסה" נמאס להיפצע בדרך לעבודה: דורשים שביל אופניים

פורסם: 9 באוג׳ 2013, 1:28 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 9 באוג׳ 2013, 1:29 ]

כבר שש שנים שסטודנטים ורופאים דורשים מעיריית ירושלים לסלול שביל רכיבה בטוח לצד הכביש המפותל שעליו הם מרבים להיפצע העירייה: הרוכבים יוכלו להשתמש ב"שביל המילוט" של הרכבת הקלה

אביב לביא | 8/8/2013 10:41
תגיות: שבילי אופניים, הדסה

מדי בוקר גולשים רוכבי אופניים רבים בכביש המתפתל מירושלים לבית החולים הדסה עין כרם. הם לא רוכבים רק בשביל הספורט: מדובר ברופאים בכירים בבית החולים שמדוושים לעבודה ובסטודנטים לרפואה שמבקשים להגיע ללימודים.
רופאים בהדסה. מאבק ממושך
רופאים בהדסה. מאבק ממושך צילום: ראובן קסטרו

הרכיבה בכביש מסוכנת וכבר הסתיימה במספר מקרים בפגיעות קשות, אבל למרות הפצרות הרופאים - עיריית ירושלים לא התקינה נתיב אופניים מסודר לבית החולים.

"אני רוכב בכביש הזה כבר ארבעים שנה", מספר פרופ' חיים סידר, חתן פרס ישראל לחקר הביולוגיה שעובד בהדסה, "זה לוקח פחות זמן מהאוטובוס, והרבה יותר בריא מנסיעה במכונית.

אבל הכביש הזה גם מאוד מסוכן. כבר היו לי בו שתי תאונות. למזלי, הנזק הסתכם רק בשבועיים-שלושה עם קביים". הוא מוסיף כי סלילת שביל לרוכבים לא תיטיב רק איתם. "בכל העולם כבר מבינים שצריך לעודד רכיבה, זה פותר בעיות חניה וזיהום אוויר ומשחרר לחץ בכביש".

פרופ' מאיר ברזיס, מהמרכז לאיכות ובטיחות קלינית בהדסה, התחיל בניסיונות השכנוע כבר לפני שש שנים. "אני שומע כל הזמן מרופאים וסטודנטים שאם היו תשתיות טובות, הם היו מצטרפים לרכיבה. אבל השוליים צרים ומסוכנים, והתחזוקה קטסטרופלית. הדבר היחיד שהעירייה עשתה זה פינוי של ענפים שהפריעו לרוכבים. ככה ראש העיר רוצה למשוך צעירים? ".

ניסיונות השכנוע כללו גם הצגת רשימה ארוכה של רוכבים קבועים בפני העירייה, ביניהם ד"ר אמנון להד, ראש החוג לרפואת המשפחה באוניברסיטה העברית. להד שילם מחיר כבד על היעדר הנתיב: לפני מספר חודשים התהפך עם אופניו בכביש, שבר את הכתף ונזקק לניתוח ולאשפוז.

 מספר שבועות לאחר מכן, נערך בהדסה כנס בו הוצגו נתונים על הפציעות הנפוצות בקרב רוכבים בישראל ובירושלים. בכירי העירייה נעדרו מהכנס. "מתברר שתשתיות לקויות הן גורם מרכזי לתאונות", אומר פרופ' ברזיס, "רוב התאונות לא נגרמות מפגיעת מכונית אלא מכביש גרוע".
"לא ברור אם תהיה שם תאורה"

בשנתיים האחרונות התנהלה התכתבות ערה בין ברזיס ועמיתיו לגורמים בעירייה. הרופאים טענו שהבטחות שניתנות להם מופרות פעם אחר פעם. בשלב מסוים הוסבר להם ששביל אופניים חדש יוצמד לנתיב הרכבת הקלה שיגיע בעתיד להדסה, אבל לאחרונה התעוררו ספקות גם לגבי הבטחה זו.

"לפי מה שהבנו, השביל יוגדר כשביל מילוט ולא כשביל אופניים", מספר ליאור רוזניצקי מאגודת הסטודנטים למקצועות הרפואה, "לא ברור אם תהיה שם תאורה ואם השביל יהיה מחומר שמאפשר רכיבה. זו בכייה לדורות".

מעיריית ירושלים נמסר: "מזה כשנתיים מקדישה העירייה, בהובלת ראש העיר, זמן רב לפתרון נגישות הדסה עין כרם לאופניים. נציגי אגודת הסטודנטים נפגשו עם האגפים השונים המטפלים בשבילים בעיר וקיבלו את שרצו, על כן פנייה זו אינה מובנת לעירייה.

"הוחלט כי עם התקדמות סלילת הרכבת הקלה להדסה ייסלל גם שביל מילוט, שיוכל לשמש רוכבי אופניים. עקב המדרון התלול לא ניתן לתכנן שביל אופניים. התכנית, הכוללת את השביל, הופקדה בוועדה המחוזית ומתקדמת בערכאות התכנוניות. הפונים מבקשים לדון כעת בסוג הסלילה ובסוגי הנורות שיהיו בשביל, ולצערנו מוקדם להתייחס לדברים ".

לכתבה באתר nrg

כתבות קשורות:
הדבר שתפס לי מיד את העין היו מאות זוגות האופניים בחזית בית החולים

Comments