טור דה קק"ל

פורסם: 15 במאי 2012, 1:50 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 15 במאי 2012, 1:51 ]

קק"ל מאמצת את טרנד האופניים ומכשירה מאות קילומטרים של שבילים, בשלוש דרגות קושי, בכל רחבי הארץ. יאללה לדווש!

מאת אורלי גנוסר | מסע ישראלי , 13/5/2012
 
רכישת קרקעות, ייבוש ביצות וייעור השממה העלו על נס את החותם שהותירה קק"ל על אדמת הארץ, ובעשורים האחרונים עוסקת הקרן גם בנושאים כמו שיקום נחלים, חינוך וסביבה. הייעור הוא עדיין לב המערכת, וקק"ל אחראית על היערות ועל שטחים פתוחים רבים, והיא נוטעת ומטפחת את הירוק שלנו.

במקביל לתחזוק היערות, להקמת חניוני נופש חדשים, לטיפוח החניונים הקיימים ולהנגשתם, חדרה הקרן לנישת האופניים המבעבעת. בתקופה האחרונה ובקצב מסחרר נסללו ביערות מאות קילומטרים של שבילים וסינגלים בדרגות קושי שונות, לרווחתם של רוכבי האופניים.

מאות קילומטרים של שבילים

הבחירה בענף האופניים אינה מקרית. האוריינטציה הסביבתית שקק"ל אימצה רואה באופניים כלי תחבורה וטיול ידידותי לאדם ולסביבה. כשמספר הרוכבים עלה ועלה סקרו המתכננים מטעם קק"ל את השטח ורקמו תוכניות שנועדו לקדם את תחום הרכיבה בטבע בתשתיות מתאימות, שיתאימו למנעד רחב של רוכבים פוטנציאלים. היום פרושים כמה מאות קילומטרים של שבילי אופניים שמתפתלים בכל חבלי הארץ.

העקרונות שהנחו את מכשירי השבילים הם בטיחות (רחוק מהכבישים המסוכנים), יופי (הרבה ירוק ונופים משתנים), כמה שיותר צל, נוחות (כולל פינות להפסקה) ושילוט וחניה מוסדרים. מרבית שבילי האופניים שנסללו הם מעגליים, פתרון מושלם למשפחות, החוסך הקפצות ולוגיסטיקה בשבת בבוקר. השבילים החד-כיווניים מתאימים יותר לקבוצה של משפחות או לחבורה של רוכבים, שיכולות להתגבר בקלות על המכשול הארגוני. למסלולים רבים יש גם מפות לניווט עצמאי ורוב המסלולים משולטים באופן אחיד וברור.

המסלולים נחלקים לשלוש דרגות קושי: קלה, בינונית וקשה. הדרגה הראשונה מתאימה למשפחות ולרוכבים מתחילים. במסלולים אלה השבילים כבושים ונוחים והשיפועים מתונים, וכל אחד יוכל להסתדר בהם. הדרגה השנייה מתאימה למשפחות ולרוכבים מנוסים, ובמסלולים יש שיפועים גדולים יותר ולעתים קטעים טכניים קצרים. הדרגה השלישית מורכבת בעיקר מסינגלים אתגריים ומיועדת לרוכבים מיומנים. במסלולים האלה יש מדרונות תלולים, קטעי רכיבה ארוכים ושלל מכשולים וקטעים טכניים של סלעים ואבנים, ובמילים אחרות: המון אקשן ואדרנלין.


שביל קנים בפארק עדולם. צילום: יוסי זמיר, קק"ל

השבילים של עדולם

אחד האזורים המתהדרים ברשת שבילים מדוגמת הוא שפלת יהודה. בין חמוקי הגבעות יש יופי של צירים, ובהם מסלולי פארק עדולם, פארק בריטניה, יער חרובית ויער המלאכים. חלקם מאתגרים וחלקם משפחתיים. יחד נמתחים המסלולים לכ-100 קילומטר של דרכי אופניים. באזור זה רוב המסלולים מעגליים והם משתלבים בשבילים מסומנים, כך שקל לעקוב אחר התוואי.

חבל עדולם הוא מאזורי הרכיבה הפופולאריים בארץ, ובו נמצא סינגל עדולם, הנמשך לאורך של כ-25 קילומטר. הסינגל מתחיל בגבעת ישעיהו, מקיף את פארק עדולם וחוצה אותו מצפון לדרום. בשנה האחרונה זכה סינגל עדולם לתוספת בדמות שביל קנים באורך 23 קילומטר שמתחבר אליו וחולף בסמוך לחורבת קנים.

שביל קנים חוצה את הפארק ממערב למזרח ומסומן בסימון שבילים שחור. היופי של שני השבילים - סינגל עדולם ושביל קנים - הוא בעליות ובמורדות, בנוף הנפרש מהם ובאתרים הפזורים לאורכם. חורבת בורגין, תל עדולם, מערות עדולם וחורבת מדרס הם חלק מהנקודות ההיסטוריות בשבילי הפארק והם מוריקים כמעט כל השנה ופורחים בחורף ובאביב. נקודת ההתחלה והסיום: במשרדי קק"ל במושב גבעת ישעיהו. בחבל עדולם ערכו אנשי קק"ל את הסטאז' שלהם בבניית שבילי אופניים וצברו ניסיון וידע רב. המסלול טוב ונוח, ויש בו גם קטעים טכניים שמתבלים את הרכיבה, סיבובים מדהימים לתמרון וירידות אקסטרים מרגשות.


שביל האופניים החדש ביער בן שמן. הצילום באדיבות קק"ל

במרחבי יער בן שמן

עוד אזור אהוב על המפדלים הוא יער בן שמן וסביבתו. במרחב שגודלו יותר מ-30 אלף דונם יש חלקות יער לצד שדות חקלאיים, גבעות טרשים וחורש ים תיכוני והרבה שטחים פתוחים ויפים שבתוכם מתפתלים נתיבי דיווש. בתוך היער יש חניונים לנופש ופנאי, שולחנות וספסלים, נקודות תצפית ודרכי נוף. קק"ל מפתחת את המרחב הזה, המהווה מפלט מהכרך הסואן ומציע ערכי נוף וטבע יפים לרכיבה במקום גושי בטון ופיח, על אף קרבתו לגוש דן.

בשנה האחרונה סיימו לסלול ביער בן שמן שביל מהארוכים בארץ, 32 קילומטר אורכו. השביל הזה מחולק לשניים - שביל הרצל ושביל ענבה. שניהם מעגליים וחוברים זה לזה ואפשר ליצור בעזרתם רצף רכיבה מאתגר. האדריכל אוטו פרידמן, שתכנן את שביל בן שמן, נוהג לרכוב בעצמו באופניים, ולכן הכשרת השביל נעשתה גם מתוך ניסיונו כמדווש.

הדרך מאפשרת לערוך תצפית למישור החוף ולשפלה ועוברת בכמה אתרים היסטוריים מעניינים כמו תל גמזו, בקעת הנזירים, חורבת רגב, חורבת ענבה ועוד. נקודת המוצא והסיום למסלול היא מצפה מודיעין. בעתיד מתוכננים שלושה אשכולות רכיבה (מקבץ שבילים באותו תא שטח), שיוסיפו עוד עשרות קילומטרים למצאי הקיים וירחיבו את חוויית הרכיבה ביער בן שמן ובסביבתו.

סובב צפון

גם בצפון עמלים על פיתוח דרכי אופניים ראויות, ושביל סובב כנרת הוא דוגמה מצוינת לכך. הרעיון היה ליצור נתיב שיקיף את הכנרת וייצור מסלול רציף שיהיה אלטרנטיבה לרכיבה בכביש. בסך הכל יכלול המסלול כ-120 קילומטר, ויהיה קל-בינוני בחלקו ואתגרי בחלקו האחר. כמה מהקטעים יחלפו בדרכי היער שנמצאים בהרים שסביב לכנרת, ויגיעו עד גובה 100 מטר מעל פני הים. מתוך השביל יצאו גם שבילי משנה שיתחברו ליישובים באזור.כחלק מהתכנון יחולקו השבילים לארבעה מקטעים שיתאימו לארבעה ימי רכיבה, והמקטעים ישיקו לשביל ישראל הרגלי.

מתוך התוכנית המפוארת נחנך כבר החלק הראשון, באורך 6.5 קילומטרים, מקיבוץ מעגן לחוף שיזף-רותם (מצפון לקיבוץ האון, במקביל לכביש 92). השביל סמוך לכביש ולחוף הכנרת והוא סלול באספלט ומתאים לכל רוכב. הפרויקט יוצא לדרך בשיתוף פעולה של כמה גורמים ואחת ממטרותיו היא הנגשה נוחה של כל החופים לרוכבים. הפרויקט ישלב רכיבה בטוחה עם חוויה ספורטיבית, בנוף שרק הכנרת יודעת לספק. עוד שביל צפוני חם מהתנור מתפתל ביער כפר החורש, הסמוך ליישוב גבעת אלה. גם האזור הזה הגובל בעמק יזרעאל מרושת במערכת שבילים מפוארת שמושכת אליה קהל רוכבים רב. המסלול, באורך 9.5 קילומטרים, חולף ביער כפר החורש שניטע בשנות ה-30 בידי קק"ל.

חורשות נטועות, מטעי זיתים ותצפיות נוף נהדרות הם חלק מהסוכריות המחכות לכם בדרך. המסלול מתמזג עם מערכת שבילים ותיקה מהעמק, שכוללת את השבילים שמשית, הסוללים ואלון הגליל. החיבור של השביל והיישוב גבעת אלה מסמל את סיפור האהבה הגדול בין הקהילה המקומית לשטחים הפתוחים ומוכיח שהשילוב הזה מעשי.

כוכבי הדרום

גם במרחבי הנגב האינסופיים הכשירה קק"ל שבילי אופניים שמאפשרים חוויה נהדרת של חיבור לטבע ולמדבר. בפארק תמנע, למשל, אפשר לפגוש נופי בראשית, תופעות טבע בנות אלפי שנים, התפרצויות וולקניות שקרו בעבר ומכרות נחושת מעשה אדם. בפארק המקסים נחנכו ממש לאחרונה (בסוף מרס) יותר מ-15 קילומטר של מסלולי אופניים. המסלולים הוכשרו בטכנולוגיות מתקדמות שנועדו בעיקר להתגבר על המכשולים הטופוגרפיים שמציב הנוף הפראי. בין המסלולים שבילי עץ ושבילים שרוצפו באבן מקומית.

קהילת הרוכבים ציפתה בכיליון עיניים לסינגל תמנע, אחד משבילי הרכיבה בפארק, שאורכו 14.2 קילומטר. מומחי קק"ל נרתמו למשימה והכשירו את השביל היפה, שילטו אותו כראוי והתאימו אותו לרכיבה גם למשפחות. מי שמעדיף לא לסחוב את האופניים מהבית יוכל לשכור בפארק אחד מתוך כ-100 זוגות המוצעים למבקרים.


הסינגל החדש בתמנע. הצילום באדיבות קק"ל

תנאים של חיבה

כל מסלולי האופניים של קק"ל פתוחים לקהל כל השנה וללא תשלום, ואפשר להגיע אליהם עצמאית בכל עת. למי שמעוניינים בטיול משותף ומודרך, קק"ל עורכת לאורך השנה טיולי אופניים מודרכים בשבילים נבחרים, בדרגות קושי שונות לקהלים שונים (שחלקם בתשלום).
אם אתם יוצאים לבד, רכבו רק בשבילים המיועדים לאופניים.

ההיצע הגדול נועד בין היתר לבלום את הרכיבה הפירטית שהיתה נהוגה בעבר ושסיכנה את בטיחותם של הרוכבים, אבל גם של הנופשים בסביבה, שלא לדבר על הנזק שנגרם ליער, לטבע ולעתיקות. המחשבה, התכנון, התקציב והעבודה הרבה שהושקעו בשבילים מצדיקים את המאמץ ופירותיו ניכרים היום בשטח, ולכם נותר רק לצאת ולהתמוגג.

כדי לטייל בשבילי קק"ל:
טלפון: 1-800-350-550
לאתר

הכותבת היא עיתונאית עצמאית ומורת דרך


הכתבה המלאה התפרסמה במגזין מסע ישראלי, אפריל 2012

לכתבה באתר ifeel


רשימה (חלקית) של מסלולי קק"ל לאופניים:
מסלול אגמון החולה * שביל סובב אלון הגליל * שביל יער בירייה * סובב יקנעם * סובב כנרת * סובב נצרת עילית * סובב גלבוע * סובב טבעון * שביל נוף נחל חרוד * שביל הסטף - הר איתן * מסלול פארק עצמאות *
ארצות הברית * מסלול פארק איילון-קנדה * מסלולי יער עמינדב * שביל קנים בפארק עדולם * מסלולי יער המלאכים (שחרייה) * מסלול נחל אלכסנדר * שביל אופניים מים אל י-ם (מתל אביב לירושלים) * מסלולי יער להב * רשת שבילים יער בארי * מסלולי פארק תמנע ואילות * שביל יער פארק החורש (גבעת אלה)

 

 
 
 
 
 
Comments