דוקטור, תרשום לי בבקשה פעמיים ריצה

פורסם: 5 באפר׳ 2012, 9:35 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 5 באפר׳ 2012, 9:36 ]
יום שלישי, 03.04.2012

חמש בבוקר, קר, השעון מצלצל. אני מתלבט אם להוציא את כף הרגל מהשמיכה ומהחיבוק אל הקור הצורב שבחוץ. תכננתי לצאת לרוץ קצת, אבל קר מדי, או שבעצם אני עסוק מדי בחלומות. ואולי בעצם עדיף לרוץ בצהריים, או בערב, או לעשות את הפעילות בחדר כושר.

אין מה לדבר, רוב היום שלי, שלנו, עובר בישיבה. זה אחד ההבדלים החשובים בין האדם בעולם המערבי שמבוסס בעיקר על מידע ושירותים, לעומת אבותינו שהניעו את גופם באופן טבעי כחלק מהחיים. הגוף שלנו זקוק לתנועה, הנשמה שלנו זקוקה לה לא פחות.

שיפור הזיכרון, מצב הרוח, הגדלת מסת המוח והארכת החיים - בחינם! שאל אותי עכשיו!

שיפור הזיכרון, מצב הרוח, הגדלת מסת המוח והארכת החיים - בחינם! שאל אותי עכשיו!

בשנים האחרונות גדל הידע המחקרי בנוגע להשפעת הפעילות הגופנית על הרוח, הנפש, החלק הזה שאנחנו ברפואה המערבית העדפנו לשים בצד ולהפריד מהגוף. היום ברור שהחלוקה הזו לגוף ונפש מוטעית. הגוף מזין את הנפש, הנפש מזינה את הגוף ויחד אנחנו מכונה נפלאה, מורכבת וייחודית.

מחקר רב נעשה בעשורים האחרונים על ההשפעה של פעילות גופנית על החלק המכאני של המכונה האנושית. אנחנו יודעים שפעילות גופנית מאטה תהליכי טרשת עורקים, מפחיתה לחץ דם גבוה ומאזנת רמות סוכר. מאריכה חיים, אבל קשה לביצוע. כל זה לא מידע חדש.

בשנים האחרונות מתבצע מחקר בהשפעות נוספות של פעילות גופנית. מחקרים הראו השפעה טובה של פעילות גופנית אירובית על דיכאון, חרדה ומתח כללי. יש הקושרים חלק מהעלייה בשיעור הסובלים מהפרעת קשב וריכוז בהפחתת הפעילות הגופנית של ילדים שזקוקים לה מאוד. לא פחות מאתנו.

מחקרים אחרים מתחום מדעי הבסיס של הרפואה הראו שיש עצירה של תהליכי ההזדקנות של המוח עם פעילות גופנית, ויותר מכך, יש עצירה של הפחתת נפח המוח הקשורה לגיל באזורים מסוימים. פעילות גופנית מעלה את קצב חילוף החומרים שלנו, כלומר – את הפעילות של תאים רבים בגופנו.

אולי זה מפתיע, אבל אנחנו כרופאים מקבלים מעט מאוד הכשרה פורמאלית בנושא חשוב כל כך כמו פעילות גופנית. משרד הרופא פעמים רבות אינו המקום לקבלת מרשם פעילות גופנית. אבל, הוא מקום טוב בכדי להתייעץ על היכולת והבטיחות של הפעילות. כל אדם יכול לבצע פעילות גופנית, אבל במצבים מסוימים פעילות גופנית מוגזמת עלולה להזיק ולכן רצוי להתייעץ אם אתם סובלים ממחלות כרוניות.

השלב הבא הוא תחילת פעילות, כאשר רצוי לשלב סוגים שונים של פעילות – אירובית (מאמץ לב-ריאה כמו הליכה, שחייה, או רכיבה על אופניים), עם אימוני כוח (שכיבות שמיכה או כפיפות בטן), ופעילות להארכת שרירים, הפעלה מתונה שלהם ושיפור היציבה (יוגה, פילאטיס). ככל שאנו מתבגרים, האיזון בין שלושת הסוגים של הפעילות משתנה, החשיבות של פעילות להארכת שרירים, תנועה בחלל ושיפור היציבה עולה, והאינטנסיביות של הפעילות האירובית אמורה לרדת.

עכשיו כבר שש. כתבתי על פעילות גופנית לבלוג. תיכף צריך להעיר את הילדים ולצאת לעוד יום עבודה בישיבה מול המחשב. אולי ארוץ בערב. נראה.

מקור: הבלוג של קופ"ח כללית

Comments