תושבי תל ברוך הישנה נלחמים בתוכנית בת 40 שנה

פורסם: 20 במרץ 2011, 12:06 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 6 באוק׳ 2017, 12:51 ]
תוכנית להרחבת כביש קק"ל בתל אביב הוציאה את שכונת תל ברוך למאבק: התושבים טוענים כי ההפקעות יחייבו הרס בתים ויגרמו נזק של 70 מיליון שקל. העירייה: ההפקעה תאפשר הפחתת שימוש ברכב פרטי
דותן לוי 20.03.11, 10:18

תוכנית פיתוח בת 40 שנה שעיריית תל אביב החזירה לחיים מעוררת התנגדות בשכונת תל ברוך הישנה, שתושביה התארגנו כדי לסכלה. התוכנית העירונית מבקשת להרחיב את כביש קק"ל בקטע שבין מחלף קק"ל ועד רחוב בני אפרים מארבעה נתיבים לשישה, ולהוסיף שבילי אופניים ומפרצי חניה מצדיו. לטענת התושבים, ההרחבה תחייב הפקעת שטחים נרחבים על חשבון חצרותיהם הפרטיות והריסה של כמה בתים. דו"ח שמאי שהזמינו התושבים מעריך את הנזק שייגרם להם ב־70 מיליון שקל.

שכונת תל ברוך נוסדה ב־1946, ובשנים 1948–1950 יישבו אותה עולים מבולגריה. מרבית הבתים באזור הם צמודי קרקע דו־משפחתיים שהורחבו עם השנים, אם כי רבים מתושבי השכונה המקוריים או יורשיהם עדיין מאכלסים אותה. השכונה נחשבת ליוקרתית, ובקטע שבו עוסקת תוכנית הפיתוח מתגוררים בכירים במשק כמנכ"לית הבורסה לני"ע אסתר לבנון והיזם דודי אפל.

33 מתוך 70 המשפחות המתגוררות בקטע הרחוב המיועד להרחבה התאגדו למאבק משפטי נגדה, והם מיוצגים בידי עו"ד ענת בירן. התושבים טוענים כי העלאתה מהאוב של התוכנית, 40 שנה לאחר שתוכננה, מעלה תהיות לגבי התועלת שתופק ממנה. לדבריהם, התוכנית המקורית נערכה ללא בדיקות נאותות המקובלות כיום, ובהן בחינת תחבורה, מיגון, אקוסטיקה ושמאות.

לטענת התושבים, בשנים שחלפו חלו שינויים רבים בשכונה והתוכנית אינה בודקת האם הרחבת הכביש תפתור את בעיות התנועה בו. לדבריהם, גם אם ההרחבה תפתור את בעיית הפקקים, היא רק תועבר כמה עשרות מטרים משם לצומת הבא. לפי דו"ח שהכין השמאי עדי צביקל עבור התושבים, בחלק מהבתים החצרות יצטמקו עד לחצי משטחן. בנוסף טוענים התושבים כי הכביש יעבור סנטימטרים ספורים מקו הבתים, ויהפוך את המגורים בהם ללא ראויים. במכתב שהעבירו התושבים לעירייה באמצעות עו"ד בירן נכתב, "מדובר בהפקעות בעלות השלכות דרמטיות על בתיפ שבהם מתגוררים תושבים, חלקם זה עשרות שנים, כאשר משמעות ההפקעה היא הריסת בתי מגורים ו'רעידת אדמה' מבחינת המשפחות".

תגובת העירייה: "ההפקעה הינה על פי תוכניות תקפות. על פי פסיקת בית המשפט, תם פרק הזמן שאסר את הפקעת השטח ומימושה יאפשר יצירת מערך של תחבורה ציבורית שתפחית את השימוש ברכב הפרטי ותאפשר במקביל שימוש בטוח באופניים".

לכתבה בכלכליסט


התושבים זועמים: העירייה תפקיע מאיתנו שטחים

עיריית תל אביב מתכוונת להפקיע כארבעה מטרים מחצרות של עשרות בעלי בתים פרטיים בשדרות קק"ל. התושבים: ערך הנכסים שלנו יצנח. העירייה: מדובר בהחזרת השטח לציבור על פי תוכנית עיר מאושרת
מורן אזולאי, 9/3/2011

המשמעות עבור בעלי הבתים ברורה וכואבת: הדבר יגרום לירידה משמעותית בערך הנכסים, ויחייב את הדיירים לשיפוץ העונה לדרישות העירייה. תושבי הרחוב הזועמים טוענים שאין כל צורך ברחוב הזה במסלולי אופניים ובחניות נוספות, ושאין לתוכנית תכלית אחרת מלבד לאמלל את התושבים.

תושבים מצפון העיר קיבלו לאחרונה הודעה מדאיגה מאוד מבחינתם: העירייה דורשת להפקיע כארבעה מטרים משטח בתים פרטיים של עשרות תושבים בשדרות קק"ל ברמת אביב. מטרת העירייה היא לחזור לאחר עשרות שנים לתב"ע (תוכנית בניין עיר) המקורית של הרחוב, ולהכשיר במקום מסלול אופניים ומפרצי חניה.

בינתיים נערכים התושבים לקרב משפטי ארוך ולוקחים בחשבון עתירה לבית המשפט. "מדובר בקטע שמתחיל בשדרות קק"ל מגשר מסילת הברזל מעל איילון ועד הקטע המצטלב עם בני אפרים", מספר תושב הרחוב. "מדובר על בערך 70 משפחות שממילא יש להן חניות, ובמסלולי אופניים אין לנו כל צורך. רוב הבתים נבנו לפני שהייתה תב"ע מסודרת לאזור. הנושא הזה כבר עלה לפני 20 שנה, והעירייה הסכימה להוריד אותו מסדר היום. עכשיו היא מתעוררת שוב".

קווי הבניין החדשים יעברו בעומק החצרות של בתים מסוימים. "מלבד העובדה שערך הדירות שלנו יירד לאדמה, התוכניות הללו פשוט אינן בנות מימוש", ממשיך התושב. "יש פה גם סוגיה נוספת: גבול חצרות הבתים יהיה במרחק של מטר וחצי בלבד מקיר הבית, וזה עניין בלתי חוקי. לפי החוק דרוש מרחק סביר".

לאחרונה, עם קבלת הדרישה להחזיר את הבתים לקווים המקוריים, ניסו התושבים לקיים פגישה בנושא עם ראש העירייה, רון חולדאי, אך לטענתם הוא סירב. עו"ד ענת בירן, שאותה שכרו לייצג אותם, פנתה לוועדת המשנה בדרישה לקחת חלק בישיבה הקרובה שבה אמור להעלות הנושא לדיון, אולם גם הבקשה הזאת נדחתה.

יו"ר הוועדה לתכנון ולבנייה בעירייה, דורון ספיר, מסר בתגובה: "מדובר בהחזרת השטח לציבור על פי תוכנית עיר מאושרת שהיא בעצם חוק. בעבר הוחלט שלא להתעמת עם התושבים ולהוריד את הנושא מסדר היום למשך 20 שנה, וכעת הנושא חזר לפתחנו ואנחנו נדרשים להחליט".

לכתבה באתר ynet


עומס בשדרות קק"ל

שדרות קק"ל
עומס בשדרות קק" בתל אביב. צילם: ערן שחורי

שדרות קק"ל

אופניים שדרות קק"ל
עוקף פקקים. צילם: ערן שחורי

מכונית שדרות קק"ל
רכב חונה על מדרכה בשדרות קק"ל (העמוס ברכבים חולפים) ומפריע למעבר הולכי רגל, עגלות ילדים, נכים, ואופניים

מכונית שדרות קק"ל
רכב חונה על מדרכה בשדרות קק"ל (העמוס ברכבים חולפים) ומפריע למעבר הולכי רגל, עגלות ילדים, נכים, ואופניים

13/8/2013, השעה 08:28, אמא ותינוק בעגלה נאלצים לרדת לכביש הסואן בגלל שבעל הרכב החליט שהמדרכה היא החניה הפרטית שלו

13/8/2013, השעה 08:29, הבת של בעל הבית נוסעת. אני מעיר לבעל הבית שהרכב חונה מעבר לגבול המותר לו

13/8/2013, השעה 08:31, אני אומר לבעל הבית שהוא חונה במקום שמפריע למעבר עגלות, נכים, ורוכבי אופניים.
בעל הבית אומר לי "אתה לא יודע עם מי הסתבכת
..."

13/8/2013, שעה 19:30, אני חוזר מהעבודה. הרכב באותו מקום, מפריע למעבר עגלות ילדים, נכים, ורוכבי אופניים.

14/8/2013, שעה 18:46, אני חוזר מהעבודה. מר "אתה לא יודע עם מי הסתבכת" מבין שהרכב סיכן אנשים והחליט להזיז את הרכב.


פקק מקק"ל לגלילות? מוסיפים עוד שני נתיבים. למה לא להוסיף שביל אופניים?
מרחוק בצד ימין: עבודות להרחבת שני נתיבים. מדוע לא להוסיף נתיב לאופניים בין קק"ל לגלילות? צילם: ערן שחורי

עומס באיילון צפון, בכניסה מקק"ל. אפשר להקל על העומס באמצעות תחבורת אופניים. צילם: ערן שחורי

כתבות קשורות:

בית המשפט הקפיא לשנה תוכנית להפקעת קרקעות בשדרות קק"ל בתל אביב
יישר כוח לרון חולדאי סוללים נתיב לאופניים ברחוב בלוך בתל-אביב
על איזה סעיף בהנחיות לתכנון שבילי אופניים לא עבר שביל האופניים שנסלל ברחוב אבן גבירול
מפות תוכנית החומש לשבילי האופניים בת"א
עושים הסטוריה: רשת שבילי אופניים הולכת ומתהווה בתל אביב
סוללים שביל אופניים ברחוב יוניצ'מן בתל אביב, בדרך להרצליה
רוכבים לעבודה בהרצליה? אלו האנשים שדואגים שלא יהיו לנו פנצ'רים
מוסיפים נתיב חמישי בנתיבי איילון בקטע קק"ל-גלילות

ווייז מציגה: כך נראית יממה של פקקים בגוש דן - וזה רק צפוי להחמיר
עומדים בפקק בדרך לעבודה באזוה"ת הרצליה פיתוח? יש אלטרנטיבה
לאתר 'רוכבים לעבודה'
Comments