עובדי וויקס מגיעים לעבודה באופניים 
או בקורקינט

פורסם: 1 בפבר׳ 2015, 7:29 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 1 בפבר׳ 2015, 7:35 ]

"מגיעים לעבודה באופניים 
או בקורקינט"

משרדי וויקס ממוקמים בנמל תל אביב. החברה לא מפסיקה לצמוח, והגידול במספר העובדים בא לידי ביטוי גם בהתפשטות לעוד ועוד מבנים, חלקם בעלי כמה קומות וחלקם בנויים כחלל פתוח אחד.

כיום עובדי החברה מתפרשים בעשרה מבנים בנמל ובסמוך לו, שאף אחד מהם לא נמצא בבעלות החברה. לפי מתווכי נדל"ן, סביבת הנמל היא מבוקשת מאוד, ומחיר מ"ר של שטחי משרדים בה הוא 80–90 שקל. עם זאת, במקרים רבים הבניינים בנמל לא מותאמים למשרדים והחברות נדרשות להתאימם לצורכיהן.

לשם השוואה, בשכונת רמת החייל, מתחם פופולרי בקרב חברות היי־טק שנמצא גם הוא בצפון תל אביב, המחירים הם סביב 70 שקל למ"ר, אלא ששם מדובר בדרך כלל בנייני משרדים לאחר שיפוץ.

"רוב עובדי וויקס מגיעים באופניים, ברגל, בקורקינטים חשמליים. זוהי איכות חיים אחרת. לא צריך לעמוד בפקק שעה וחצי. עדיף לי להיות פה מאשר בכל מקום אחר", מסביר מנכ"ל וויקס, אבישי אברהמי. "למשל, אם מישהו צריך אוטו, אני צריך לממן לו לפחות חלק ממנו, אז זה לא נגמר בזה שעברת לרמת החייל וחסכת 40 שקל בשכירות".
 

 

במחצית משחק הסופרבול שייערך בלילה שבין ראשון לשני בשבוע הבא, תשודר פרסומת של חברת בניית האתרים הישראלית וויקס NY בחסות וויקס (Wix). החברה, שמייצגת את מגמת המעבר של תעשיית ההיי־טק המקומית מאקזיטים להנפקות, עדיין לא עברה לרווחים - והיא מתמקדת בבניית מותג בדרך לכבוש את העולם.

"אנחנו רוצים שיזהו את וויקס עם בניית האתרים, ולכן אנחנו עובדים לטווח ארוך", אומר אבישי אברהמי, מנכ"ל ומייסד־שותף של החברה, בראיון ל-TheMarker. "נייקי וגוגל זה מותגים. וויקס נמצאת שלוש רמות מתחת".

החברה, שהונפקה לפני קצת יותר משנה, לא הציגה רווחים עד כה, וההחלטה שלה להשקיע בפרסום במשחק הסופרבול הקרוב הרימה לא מעט גבות. עלות פרסום של חצי דקה בסופרבול מוערכת ב–4.5 מיליון דולר - לא כולל עלות ההפקה של סרטון הפרסומת.

"אני חושב שלא צריך להסתכל על זה כפרסומת בסופרבול. התחלנו לפני שבועיים להעלות סרטונים, ואנחנו בעצם מעלים קמפיין, תוך ניצול העובדה שמדברים הרבה מאוד על פרסומת בסופרבול. החשיפה והחיבור ברמת המותג לערכים שאנחנו מאמינים בהם מייצרים את השווי שמצדיק את ההשקעה הזאת", אומר אברהמי.

הקמפיין החדש של החברה, תחת הסיסמה #ItsThatEasy, מציג חמישה שחקני פוטבול לשעבר המתמודדים עם האתגר שמציג המעבר מימיהם ככוכבי פוטבול למעמדם החדש כבעלי עסקים קטנים. עסקים קטנים הם נתח ניכר מהמשתמשים בפלטפורמה של וויקס, שמאפשרת בניית אתרים ללא ידע בתכנות בעזרת שימוש בתבניות מוכנות מראש.

החברה מאפשרת לבנות אתר בסיסי בחינם, אך גובה כסף בעבור יישומים ואפשרויות נוספים - כמו הכללת סל קניות באתר, מערכת ניוזלטרים וכן שימוש בכתובת נפרדת מזו של וויקס.

מצפים להבשלת הלקוחות

לחברה, שהוקמה ב-2006 על ידי גיורא קפלן והאחים נדב ואבישי אברהמי, היו נכון לסוף ספטמבר כ-54 מיליון משתמשים רשומים ברחבי העולם, מהם 1.13 מיליון משתמשים משלמים, כ-2%. בעוד שיש הסבורים כי נתון זה משקף חוסר רצון לשלם על מוצר הפרימיום של החברה, אברהמי מתעקש שיש להסתכל עליו כעל ביטוי לפוטנציאל הצמיחה של החברה, שכולל עשרות מיליוני לקוחות שעוד ישלמו בעתיד.

"אני לא חושב שמספר הפרימיום הוא כל כך נמוך", הוא אומר. "הרבה אנשים משתמשים בוויקס, אבל אין להם צורך כרגע באתר בתשלום. יש הרבה לקוחות שמגיעים להבשלה רק לאחר חמש שנים. אני מסתכל על ההכנסות רק בדולרים ולא באחוזים, והן גדלו ב-70% בהשוואה לשנה שלפני כן".

אני בטוח שאתה יושב בישיבות סגורות וחושב איך להגדיל את מספר הלקוחות המשלמים.

"אתה טועה. כל החשיבה שלי זה שאם האתרים יהיו יותר טובים, אם אני אהיה המקום הכי טוב בעולם לבנות כל סוג של אתר, וברוב המקרים אנחנו כבר כאלה, אם אני מעלה את זה עוד רמה ועוד רמה, יהיה קשה עוד יותר להתמודד איתי".

כדי לשפר את מוצר הפרימיום שלה השיקה וויקס פלטפורמת eCommerce חדשה, שמעניקה לסוחרים את היכולת לבנות בקלות אתרים למסחר מקוון, כמו גם ארגז כלים לניהול שכולל אמצעי סליקה, ניהול מלאי וניהול משלוחים.

בנוסף, לאחר שהבינה כי המוצר שלה לא עונה על כל הצרכים של בעלי מסעדות, רכשה וויקס בשנה שעברה את חברת אופן־רסט (OpenRest), שפיתחה ערכה לניהול ולהזמנת משלוחים ממסעדות באינטרנט ובמובייל. מוצר נוסף שאותו השיקה החברה באחרונה הוא כלי מיוחד לבניית אתרים המיועדים לבתי מלון.

השירותים שמציעות המתחרות של וויקס נבדלים זה מזה ברמת הידע הטכני שנדרשת מהמשתמש ובגמישות המערכת. בין המתחרות, חברות כמו Weebly, שבדומה לוויקס מציעה למשתמשים בה טמפלטים שונים; או גו דדי, החברה הגדולה בעולם לרישום דומיין, שמציעה ללקוחותיה גם אפשרות בסיסית לבניית אתר. לטענת אנשי וויקס, אף אחת מהמתחרות לא מציעה את כלל השירותים שהיא מציעה. תחרות נוספת שיש לוויקס היא מצד מעצבים שבונים אתרים.

עניין נוסף שאנשי וויקס מדגישים בכל ראיון או שיחה עם משקיעים הוא האפקטיביות של השיווק שלהם. לפי שקף שהציגו בכנס משקיעים שנערך בניו יורק לפני כשבועיים, כל דולר שהוציאה החברה על שיווק ברבעון הראשון של 2014 כבר חזר אליה בדמות לקוחות משלמים, והסכום הזה עוד יגדל בשנים הקרובות.

כך, ההוצאה של וויקס על שיווק ב-2011 כבר החזירה לחברה סכום הגבוה פי חמישה ממנה. "לוקח לנו 8-6 חודשים כדי להחזיר את ההשקעה הזאת. אלה מספרים שלא קיימים בחברות אחרות בעולם. לא בבנקים, לא באמזון ולא בשום מקום אחר", אומר אברהמי. "לקנות לקוח בדולר ולקבל ממנו פי 11 והוא עדיין לא עוזב, זה אחלה עסק".

"נלמד להיות 
טובים גם במזרח"

וויקס סירבה להצעות רכישה שקיבלה בעבר ביותר מ–200 מיליון דולר. בהנפקה בנאסד"ק בנובמבר 2013 גייסה החברה 127 מיליון דולר. מאז הספיקה מניית וויקס לעלות ממחיר של 16.5 דולר ל–31 דולר בסוף פברואר, ולהיחתך ב–50% עד מחיר מניה של 20 דולר כיום, ושווי חברה של כ–770 מיליון דולר.

"אין לי תשובה למה המניה עשתה תנודות כאלה. אני חושב שזה מאוד דומה למה שקרה לסקטור שלנו בתקופה הזאת", אומר אברהמי. "אנחנו לא בלחץ. אנחנו מכירים את המספרים שלנו ומכירים את השוק. למזלנו יותר מעמדנו בכל הציפיות. וזה ממש תענוג. מבחינתי, זה נפלא שבינואר היינו שם ויכולנו לחלק עוד אופציות, זה גם מאפשר יותר רווחים לעובדים".

הכנסות וויקס בתשעת החודשים הראשונים של 2014 הסתכמו ב–100.2 מיליון דולר, עלייה של 80% בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2013. החברה לא הציגה למשקיעים רווחים, והפסדי החברה (Non-GAAP) בתקופה זו הסתכמו ב-30.6 מיליון דולר, עלייה של 118% בהשוואה להפסדים של 14 מיליון דולר בתקופה המקבילה ב-2013.

כמחצית מהמשתמשים בפלטפורמה של וויקס מגיעים מארה"ב, וקצב הצמיחה שם עדיין גבוה. 27% מגיעים מאירופה, 12% באסיה ומדינות נוספות, ו–11% בדרום אמריקה. "יום אחד נלמד להיות טובים גם במזרח", אומר אברהמי.

אפשר ללמוד משהו על הכלכלה העולמית מהנתונים שיש לכם על אתרי וויקס?

"בזמנו, כשעוד היה לי זמן, הצלחתי למצוא קורלציה מדהימה בין פתיחת אתרי וויקס במדינות החלשות יותר לבין עליית המטבע שם. אם היתה עלייה בבניית אתרי וויקס, הייתי יודע ששנה לאחר מכן המטבע יתחזק. זה אומר שאנשים מתחילו לבנות דברים, פתאום יש חשיבה איך לבנות עסקים, איך ליצור נוכחות בינלאומית. אולי הייתי יכול לעשות מזה מיליארדים, אבל לא חשבתי על זה. אני לא יודע אם עדיין יש קורלציה.

"סיפרו לי סיפור שהמחיש את זה על כפר במרוקו שהדרך אליו נסללה ב–2008, ושנה לאחר מכן הוא קיבל חשמל. לאחר שנה נוספת הוא קיבל אינטרנט וב–2011 התחילו לבנות שם אתרים בוויקס. ברור שהכלכלה התפוצצה, אבל אנחנו היינו רק הסימן לכך. התחילו להיות המון עסקים, כמו מדריכי טיולים, וההשפעה על הכלכלה היתה גורפת. מה שמדהים זה כמה מיקרוקוסמוסים כאלה קורים בבת אחת בכלכלה".

עד שהרגולציה 
תפריד בינינו

בסוף החודש שעבר דיווחה וויקס כי קרן בנצ'מרק, שהחזיקה ב-10% מוויקס בעת ההנפקה, חיסלה את אחזקותיה בחברה. "בסופו של דבר, זה מה שהם עושים - נכנסים לחברות ואחרי ההנפקה יוצאים", הסביר אברהמי. "אף שהשותף בקרן שעבד איתנו היה מייקל אזנברג, עזב, ולא נשאר אף אחד שם שמכיר אותנו, הם התנהלו באופן מאוד ג'נטלמני ומכרו את המניות לאט לאט", הוסיף.

כששואלים את אברהמי על עתיד החברה, הוא בוחר לדבר על הרגולציה, נושא שהבכירים בוויקס מתעסקים בו לא מעט. "הרגולציה בישראל מפריעה לי לבנות חברה טובה", אומר אברהמי. "אם לא היה כאן סט חוקים שונה מבארה"ב, הייתי מנפיק גם בבורסה בישראל, אולי אפילו בשלב ביניים לפני ההנפקה בנאסד"ק. הבעיה כאן היא שבאופן מעשי אני צריך לחשוף פה את התוכנית העסקית שלי ואיך אני מחלק את הבונוסים, ואני לא יכול לעשות את זה.

"אני מבחינתי אומר כל הזמן: בוא נעיף מפה את וויקס. לא רוצה שהחברה תישאר ישראלית. לא איכפת לי שיישארו פה אנשים שיעבדו, אני שמח לשלם מסים בישראל, אבל רק הרגולציה מפריעה לי".

מעבר כזה הוא מסובך מאוד ומצריך הקמה של חברה חדשה בארה"ב, שתרכוש את פעילות וויקס ותונפק בעתיד בנאסד"ק. ואולם לפי אברהמי, החברה עדיין לא החלה לבחון במה כרוך מעבר כזה.

מה מונע ממך לעשות את זה?

"לא יודע. אולי אני אעשה את זה. מדינת ישראל מקבלת כסף מהמשכורות שלנו, מהשכירות, כל הנמל פה חי מעובדי וויקס. הייתי שמח לשלם מסים בישראל. אבל אני לא אנפיק פה אם הבורסה תקבע חוקים יותר ויותר קשים".

לא במקרה אברהמי מזכיר את האופציות לעובדים ואת המיקום בנמל תל אביב. בסקר שערך BdiCoface ובחן את מקומות העבודה הנחשקים בקרב עובדי ההיי־טק, דורגה וויקס במקום ה-22.

על הגג, שמפורסם במסיבות הרבות שנערכות עליו, מחכה מדי בוקר טבח שמכין חביתות לבקשת העובדים ומקרר עמוס בקבוקי בירה. אפילו לחיות המחמד שלהם עובדי החברה לא צריכים לדאוג והם מורשים להביא אותן למקום העבודה.

זה לא כלוב מזהב בשביל העובדים?

"למה כלוב מזהב? אתה גם ככה כל היום בעבודה, אז מה רע שיש לך מקום לשים את הכלב. אנחנו לא חברה שאסור לקחת חופש. אנחנו לא עסוקים בלתפוס את העובדים בחוקים וכללים. אנשים פה נותנים הרבה מהנשמה שלהם כי איכפת להם, והמטרה היא להקל עליהם את החיים".

בחברה עובדים כיום כ-900 עובדים, פי שניים מביום ההנפקה. מתוכם, 750 עובדים בישראל. באחרונה פתחה החברה מרכז פיתוח בבאר שבע, בנוסף לשני מרכזי פיתוח שיש לחברה בליטא ובאוקראינה.  

 
Comments