מחיר מנוי שנתי צפוי לעמוד על 280 שקל, כאשר תושב תל אביב-יפו ישלם 240 שקל - כפליים מההערכה שפורסמה עם יציאת המכרז לדרך
פרויקט השכרת האופניים מתחיל להתגלגל: לאחר עיכובים ממושכים, ועדת הכספים של עיריית תל אביב-יפו אישרה ביום שני האחרון את מימון הפרויקט להקמת מערך השכרת אופניים בעיר. מוועדת הכספים העירונית יעבור הפרויקט לאישור מועצת העירייה. הדבר מעיד על כוונת העירייה להתניע בקרוב את המיזם ולהוציאו אל הפועל - לאחר שנתקע במשך תקופה ארוכה בגלל משא ומתן ממושך עם הזכיין היחיד שניגש למכרז, ובשל קשיים שנובעים מ"חוק הקסדה". בצד החדשות הטובות לרוכבי האופניים, מסתמנת גם בשורה רעה: תעריף המנוי השנתי יהיה, ככל הנראה, יותר מכפליים ביחס להערכות קודמות.
מסמך של הוועדה, אשר הגיע לידי "הארץ", מפרט את עיקרי ההסכם עם הזכיין שאתו ייחתם ההסכם - קבוצת רוכשים שבראשה קונצרן התחבורה הגרמני דויטשה באן, אשר שותפה בה גם חברת לוגיסטיקה ישראלית. על פי ההסכם, העירייה תרכוש מהזכיין, באמצעות הרשות לפיתוח כלכלי תל אביב-יפו, את כלל הרכיבים הדרושים להפעלת מערך השכרת האופניים, שיוקם בפריסה כלל-עירונית ויכלול 1,500 זוגות אופניים שיוצבו ב-150 תחנות עגינה - בכל תחנה 20 מקומות עגינה. בנוסף, תשלם העירייה לזכיין עבור תפעול ותחזוקה למשך עשר שנים של המערך, שיוכל לשמש את כל מי שיבחר לרכוש מנוי.
המסמך מפרט גם את התעריפים למשתמשים בשירות ההשכרה. על פי הכתוב בו, מנוי שנתי יעמוד על 280 שקל, כאשר תושב תל אביב-יפו ישלם 240 שקל - כפליים מההערכה שפורסמה עם יציאת המכרז לדרך, שעמדה על 120 שקל. עלות מנוי יומי תהיה 14 שקל, ו-20 שקל בשבתות ובחגים. מנוי שבועי יעלה לרוכשים 60 שקל.
לרוכשי מנוי תהיה ההשכרה בחינם בחצי השעה הראשונה - בהתבסס על כך שמרבית היעדים בעיר נמצאים במרחק של פחות מחצי שעת רכיבה. בחצי השעה השנייה והשלישית יעמוד המחיר על חמישה שקלים לכל חצי שעה, ולאחר מכן יעלה המחיר במדרגות של 20 - מ-20 שקל לשעה ועד לסכום מקסימלי של 100 שקל לשעה. במקרה של אי החזרת אופניים יחויב המנוי בקנס מדורג שעשוי להגיע עד ל-4,500 שקל.
את כל רכיבי מערך עלות רכישת המערך והקמתו היא 69.6 מיליון שקל, שמתוכם יממן משרד התחבורה כ-20 מיליון שקל. לאורך כל תקופת ההסכם, על פי המסמך, תרכוש העירייה 5,250 זוגות אופניים, 225 תחנות עגינה ו-4,500 מקומות עגינה, וכן חלקי חילוף, מערכות הפעלה ובקרה, תוכנות, אתר אינטרנט, רישיונות הפעלה ועוד.
את המערך ניתן יהיה להפעיל בתוך שישה חודשים מיום קבלת כל האישורים הנדרשים. תחילה יופעל מערך מצומצם של 75 תחנות עגינה, שבהן 1,500 מקומות עגינה ו-750 זוגות אופניים. הפעלת המערך הכולל, כך נכתב, תתקיים בתוך שנה. בעבר התפתה משה טיומקין, ראש רשות התחבורה והחניה בעיריית תל אביב, להעריך כי שירות השכרת האופניים יחל לפעול ב-2010. בראיון ל"הארץ" באוקטובר האחרון אמר טיומקין כי המגעים בנושא נמצאים בשלב מתקדם, אך "עד שזה לא סגור, זה לא סגור", לדבריו.
מבחינת "חוק הקסדה", שהקשה מאוד על יישום המיזם, במסמך שאישרה ועדת הכספים נכתב כי העירייה תיתן שיפוי לזכיין מפני תביעות שיוגשו כתוצאה משימוש במערך השכרת האופניים ללא קסדות, בהתאם למצב החוקי הקיים.
"אנחנו מברכים את כנסת ישראל על אישור התיקון לחוק קסדה ואת עיריית תל אביב על צעד חשוב בקידום הפרויקט ומקווים שהפרויקט יצא לפועל בשנה הקרובה", אמר בתגובה יותם אביזוהר, מנכ"ל עמותת ישראל בשביל אופניים. "אנחנו מאמינים שפרויקט השכרת האופניים יחשוף אלפים רבים המתגוררים בתל אביב או המגיעים לתל אביב ליתרונות הברורים של האופניים ככלי תחבורה: מהיר, שקט, חסכוני, בריא ושאינו סובל מפקקים ומבעיות חניה. אנחנו נפעל מול עיריית תל אביב והעיריות של הערים השכנות כדי להרחיב את שירות השכרת האופניים למטרופולין כולו".
מיזם במספרים
מערך האופניים יכלול 1,500 זוגות שיתפרסו ב-150 תחנות
עלות רכישת המערך 70 מיליון שקל, ב-20 תישא המדינה
מחיר מנוי שנתי יהיה 280 שקל ולתושב תל אביב 240 שקל
מנוי יומי יעלה 14 שקל ובשבתות וחגים 20. מחיר מנוי שבועי 60