איך איבד דג הטונה הכחולה 95% ממחירו?

נשלח 11 בינו׳ 2014, 3:28 על ידי Sustainability Org   [ עודכן 11 בינו׳ 2014, 3:28 ]

שוק הטונה הכחולה הוצף בשנים האחרונות בשל דיג המוני ובלתי חוקי ברובו; בשוק הדגים הראשי בטוקיו צנח בתוך שנה מחיר הדג מ-7000 דולר ל-350 דולר, לשמחת הצרכן היפני, שאחראי ל-80% מהצריכה העולמית

מאת רויטרס, 6/1/2014

קיושי קימורה, בעל רשת מסעדות סושי מיפן, שילם כ-70 אלף דולר עבור דג טונה כחולת סנפיר (Bluefin) במשקל 230 קילוגרם במכירה פומבית ראשונה ל-2014 בשוק הדגים צוקיג'י שבטוקיו. המחיר אמנם נראה גבוה, אולם מדובר ב-5% בלבד מהמחיר אותו שילם רק לפני שנה, בשל הצפת השוק בטונה הכחולה, בעקבות דיג-יתר בלתי חוקי באוקינוסים.

המחיר לקילוגרם במכירה הפומבית שנערכה ביום ראשון עמד על 305 דולר לעומת כ-7,000 דולר רק לפני שנה.

בשנה שעברה קנה קימורה דג טונה במשקל 222 ק"ג תמורת סכום פנטסטי של 1.5 מיליון דולר. העסקה הזאת עוררה תלונות שמחירי השוק יצאו מפרופורציות, אפילו במכירה פומבית שבה תמיד התקבלו הצעות גבוהות. קימורה רשם גם את השיא הקודם, 560 אלף דולר, במכירה פומבית ב-2012. המחירים הגבוהים אינם משקפים בהכרח איכות יוצאת דופן של הדג.

דג טונה
דג טונה
צילום: אי–פי

"אני שבע רצון שהמחיר הזוכה במכירה הפומבית השנה חזר לרמות הגיוניות", אמר קימורה, שמפעיל את רשת הסושי הפופולארית צנמאי (Zanmai).

פעילי סביבה אומרים שהצריכה העולמית של הטונה הכחולה מובילה לדלדולה, וכי הגופים האחראים על פיקוח וניהול הדיג אינם נוקטים בפעולות האחראיות להגן על הזן.

יפנים צורכים כ-80% מכלל הטונה הכחולה שנתפסת בעולם, למרות שהביקוש גדל והולך בשווקים נוספים. 

היקף הדגה של שלושת זני הטונה הכחולה – הפסיפי, הדרומי והאטלנטי – נפל ב-15 השנים האחרונות ב-60% בשל דיג-יתר חסר פיקוח ובלתי חוקי ברובו. למרות שבשנים האחרונות נרשם שיפור, מומחים אומרים כי התחזית לעתיד המין עודנה עגומה.

מחיר הטונה הכחולה המיובאת מאזורים אחרים נמוך משמעותית. דג טונה מספרד במשקל 190 ק"ג נמכר תמורת 6,400 דולר ביום ראשון – 34 דולר לק"ג. בשנה שעברה הוא נמכר תמורת 46 דולר לק"ג.

לכתבה בדהמרקר
Comments