עקב הביקוש לסושי: הטונה כחולת הסנפיר נמצאת בסכנת הכחדה

פורסם: 22 בנוב׳ 2014, 5:05 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 20 במאי 2020, 7:39 ]

22 אלף מינים של חיות וצמחים נמצאים ב"רשימה האדומה" שפרסם הארגון הבינלאומי לשימור טבע. מתוך המינים שברשימה, 832 נכחדו לחלוטין

מאת צפריר רינת, 19/11/2014

הביקוש ההולך וגובר למאכלי דגים כמו סושי וסאשימי גורם לכך שכמה מיני דגים ובראשם הטונה כחולת הסנפיר נמצאים בסכנת הכחדה. כך עולה מפרסום הרשימה העדכנית של מינים מן הצומח והחי המוגדרים "אדומים" (בסכנת הכחדה). בסך הכל נכללים השנה ברשימה זו יותר מ-22 אלף מינים הנמצאים בסכנת הכחדה.

"הרשימה האדומה" העדכנית פורסמה אתמול (שני) בעיר סידני על ידי הארגון הבינלאומי לשימור טבע (IUCN) העורך בעיר ועידה בנושא פארקים. אין מדובר ברשימה המתעדת את כל מיני הצומח והחי, אלא במדגם רחב הכולל 76,199 מינים. הרשימה כוללת את הרוב המכריע של מיני היונקים, הזוחלים, העופות ודו-החיים.

מתוך המינים הנמצאים בסכנת הכחדה, 832 כבר נכחדו לגמרי (אלה לא כוללים בעלי חיים וצמחייה פרה־היסטוריים) ואילו 69 נכחדו בטבע וקיימים רק בגני חיות. קרוב ל-7,000 מינים נמצאים בסכנת הכחדה המוגדרת חמורה.

הביקוש הגובר למשאבים שיספקו את צורכי הדגה, החקלאות, הכרייה והמחצבים מחריף את מצבם של מינים רבים. עם הקורבנות של תאווה זו למשאבים טבעיים נמנים הטונה כחולת הסנפיר ודג סיני ממשפחת דגי הפוגו. דייגים לוכדים כמויות גדולות של מינים אלו כדי לספק את הביקוש ההולך וגובר לסושי ולסאשימי.

הטונה כחולת הסנפיר עברה לקטגוריה חמורה יותר של סכנת הכחדה וכעת היא מוגדרת כמין אשר "עתידו בסכנה". על פי הערכות מומחים, האוכלוסייה של מין זה פחתה בשיעור של 33%-19% בשני העשורים האחרונים. הדייגים לוכדים בעיקר פרטים צעירים ובכך פוגעים קשות ביכולת ההתחדשות של המין כולו. הארגון הבינלאומי לשימור טבע קורא ליצור בים אזורים נרחבים בבית הגידול של הטונה שבהם יוטלו הגבלות חמורות על האפשרות לדוג אותו, וכך תינתן לו האפשרות להתאושש ולהגדיל את האוכלוסייה.

הדג הסיני טקיפוגו קינזיס מוגדר כמין הנמצא בסכנת הכחדה קריטית, שלב אחד לפני הכחדה מוחלטת בטבע. אוכלוסייתו העולמית פחתה בשיעור של 99% ב-40 השנים האחרונות. זהו דג רעיל המשמש להכנת המעדן היפני סאשימי לאחר שהאיברים הרעילים הוצאו מגופו. דג זה קיים כיום באזורים מוגנים שבהם יש הגבלות על היקף הדיג. אבל מאמצים אלו להגן עליו עדיין לא הביאו לשיפור של ממש במצבו.

קורבן נוסף של הביקוש למעדני מזון שמקורם בים הוא הצלופח האמריקאי. מין זה סובל מהרס שיטתי של בתי הגידול שלו לטובת פיתוח וכתוצאה מזיהום סביבתי. אבל מה שדרדר את מצבו במיוחד בשנים האחרונות הוא הביקוש לצלופחים בשווקים של מזרח אסיה שבהם הוא משמש להכנת מזון. אוכלוסיית הצלופחים במזרח אסיה שאותם מגדלים לייצור מזון נעלמה כמעט לחלוטין ובאזור מבקשים להגדיל אותה באמצעות צלופחים מארה"ב.

רשימת המינים האדומים כוללת דוגמאות נוספות של מינים הנמצאים במצוקה כלל עולמית. מקום בולט תופסות הזיקיות. 66 מינים של זיקיות נמצאים בסכנת הכחדה בגלל הרס בתי הגידול שלהם לטובת חקלאות או תעשיית העץ המביאה לכריתת יערות.

הממצא העגום החדש ברשימה העדכנית הוא הצטרפותם של שני מינים לרשימת הנכחדים. אחד מהם הוא שבלול שהיה קיים רק בגבעה אחת של אדמת גיר במאלזיה ונכחד לאחר שהגבעה נעלמה לטובת כרייה. המין השני הוא חרק מסדרת הצבתנאים שהתקיים רק באתר אחד באי סנט הלנה שבאוקיינוס האטלנטי (שאליו הוגלה נפוליאון). האבנים ששימשו מסתור לחרק נוצלו לטובת בנייה.

לכתבה בהארץ


Comments