הבנייה הירוקה בישראל - כיצד לשלב עם חיסכון באנרגיה?

פורסם: 26 באוק׳ 2009, 12:39 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 30 באוק׳ 2009, 9:55 ]
מאת: אופירה אילון • 26 בפברואר, 2009
 
נושא איכות הסביבה והבנייה הירוקה בפרט הם נושאים שנוגעים לכל אחד ואחד מאיתנו, תושבי תל אביב-יפו. נושא זה גם היה אחד מהנושאים העיקריים שעלו על הפרק במערכת הבחירות האחרונה לראשות העיר.

על מנת להעשיר את הדיון הציבורי בנושא, אנו מביאים את עמדתה של ד"ר אופירה אילון, חוקרת בכירה במוסד שמואל נאמן בטכניון ומרצה בכירה בחוג לניהול משאבי טבע וסביבה באוניברסיטת חיפה, בנושא שילוב בין שמירה על סטנדרטים ירוקים בבנייה  לבין הצורך בחיסכון באנרגיה.

חשיבות הבנייה הירוקה בכלל, והחיסכון באנרגיה במבנים בפרט, הולכת וגדלה בשנים האחרונות בעולם ובישראל. החיסכון באנרגיה בבנייה טומן בחובו לא רק יתרונות כלכליים אלא גם משך את תשומת לבם של ארגונים וחברות פרטיות המבקשים להציג אג'נדה ירוקה ולהחצין את התפיסה האקולוגית שעומדת בבסיס פעילותם.

בישראל, עם זאת, המצב עדיין טעון שיפור, בשל היעדר תקנות ברורות שיבטיחו כי בנייה ירוקה אכן תלך בצמוד עם החיסכון במשאבי טבע וסביבה. בנייה ירוקה אינה רק שטחים פתוחים, גינות וריאות ירוקות. הצורך בחיסכון באנרגיה  בולט לאור הנתונים כי בישראל, 71% מצריכת החשמל נעשית על ידי מבנים, כאשר 31% מיועדים לצריכה ביתית ועוד כ-40% לצריכה של מבני ציבור, מסחר ומשרדים.
התקנים בישראל אינם נותנים מענה שלם לצורך בבנייה אנרגטית חסכונית. התקן הכללי 5281, תקן הבנייה הירוקה, שיש לציין שנמצא בהליכי רביזיה בימים אלה, מתייחס בצורה מצומצמת ביותר לנושא האנרגיה. התקן עוסק לצד הצורך בבידוד תרמי, גם באמצעים לחיסכון במים וגינון מתאים, ומעט מדיי בחיסכון באנרגיה.

כאשר אנו אומרים "אנרגיה במבנים", אנו מתכוונים מעבר לבידוד התרמי, לאמצעי בידוד שקופים, שימוש בתאורה טבעית (חלונות, סקיילייט), הצללה של השמש היוקדת בקיץ והכנסת אור שמש בחורף, מערכות פוטו-וולטאיות, מערכות אוורור טבעיות מבוקרות ואפילו מסתורי ייבוש לכביסה, שיחסכו את הצורך בשימוש במייבשי כביסה חשמליים.

בישראל קיים תקן נוסף המתמקד בדירוג אנרגטי של מבנים - תקן 5282. לדעתנו, בתכנון ובביצוע של מבנים יש לשלב בין התפיסות הירוקות לבין תפיסות של חיסכון באנרגיה, כלומר שילוב בין שני התקנים, ולהפוך את תקן 5282 מתקן רשות לתקן חובה.
היישום של תקן 5282 למעשה מצריך מהקבלן לשאת בעלויות נוספות, מעבר לעלויות הבנייה הרגילות, כאשר מהחסכון בהפעלת אמצעים אלה, נהנה למעשה הדייר, אך לא הקבלן. למרות שהמומחים מעריכים, כי עלות הבנייה מתייקרת באחוזים בודדים בלבד, עדיין אין בכך די כדי לעודד את הקבלנים להפנים אמצעים אלה בבניין.

פה לדעתנו צריכות להיכנס רשויות המדינה - הרשויות המקומיות או רשות המסים, מאחר והשקעה באמצעים לחיסכון אנרגטי פירושה בטווח הארוך צמצום בחשבון החשמל - צמצום שנוסף אליו צמצום בזיהום האוויר, צמצום בפליטת גזי חממה, צמצום בנייתן של תחנות כוח חדשות וכדו'.
כיצד יכולה הרשות המקומית לסייע? רשות מקומית יכולה להציע תמריצים ליזמים שיציגו בתכניות הבנייה שלהם מראש אמצעים לחיסכון אנרגטי וגם יציעו תחזוקה שלהם. דירוג גבוה על פי תקן 5282 יקנה יותר הטבות מהרשות המקומית ליזם. הרשות המקומית גם יכולה להציע לדיירים בבניין הלוואה, שבאמצעותה יממנו את תחזוקת הבניין ושימור החיסכון באנרגיה. למעשה, החזרי ההלוואה יקוזזו מהחיסכון הניכר בחשבונות החשמל שישלמו הדיירים.

פתרון נוסף הוא הטבות הניתנות מטעם המדינה ומטעם רשויות המס. בדיון שנערך במוסד שמואל נאמן בנושא, הועלתה הצעה להפחתת מס שבח על מכירת דירות ירוקות. עוד נאמר בכנס, כי במשרד האוצר שוקלים הטבות מס וקיצור משך הזמן לפטור ממס על התקנת אמצעים לחיסכון באנרגיה בבניינים. הטבות המס יינתנו בהתאם לרמת הדירוג לפי תקן 5282. ניתן גם להציע משכנתאות ירוקות והלוואות מיוחדות לרוכשי דירות העומדות בתקינה. את המסמך המלא ניתן לקרוא כאן.
 
ישנה הכרה כללית כי אנו בעיצומו של משבר אנרגיה, אך טרם נעשתה כל הכנה להתמודד איתו. לדעתנו, יש להסיר חסמים קיימים, להטמיע את התקינה הקיימת ולהציע תמריצים, כדי לעודד את החיסכון באנרגיה ולהתכונן לבאות.
Comments