חזית חדשה לבניין עיריית תל אביב, תפחית את צריכת המיזוג במבנה

פורסם: 9 במאי 2012, 2:42 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 9 במאי 2012, 2:43 ]
לאחר שנים של ביקורת על המראה המוזח של בניין עיריית תל-אביב - בעירייה מספרים לנו שההמתנה השתלמה: עד סוף השנה תותקן לו חזית חדשה, שתכלול אלמנטים סביבתיים ותפחית את צריכת המיזוג במבנה. האם החיסכון ייראה בשובר הארנונה?
אלפי שאולי , 9/5/2012

דוגמא מגבוה לסביבה: בניין עיריית תל אביב יפו, שזכה לביקורות רבות על מראהו המאובק, יזכה בקרוב לשדרוג ירוק בחזיתו.

בימים האחרונים, חתמה העירייה על הסכם עם חברת "אלוקל", המתמחה בשימור מבנים וחזיתות של מבני ציבור ותעשיה, לפיו תשוחזר מערכת הצללה שבחזית המבנה הפונה לכיוון כיכר רבין, לכזאת שתחזיר לחזית הדרומית של בניין העירייה את המראה המקורי שתוכנן ובוצע בתחילת שנות ה-60.

בבנייה החדשה של מערכת ההצללה, שתכסה את החזית בת 3,000 מ"ר, יושקעו 5 מיליון שקל, והיא תבנה מחומר ידידותי לסביבה וקל משקל בשם GRC. המערכת המקורית נקראת "בירסוליי" (שובר שמש בצרפתית - א.ש) והיא מאפשרת הצללה כמעט מלאה לימי הקיץ החמים.

בכך מתעתדת העירייה לרשום צ'ק קטן יותר לחברת החשמל על הוצאות מיזוג המבנה. בנוסף, תותקן על המערכת תאורת לדים, שתפעל בשעות הלילה ותהיה בעלת יכולת כתיבת טקסטים, בדומה לבנייני עזריאלי.

תאורת לדים בשעות הלילה (צילום: ליואי דבורינסקי אדריכלים)
תאורת לדים בשעות הלילה (צילום: ליואי דבורינסקי אדריכלים)

 

מתיחת פנים כוללת

למעשה, חזית הבניין היא חלק ממתיחת פנים כוללת שעוברת עיריית תל אביב בעלות של 130 מיליון שקל. בשלב הראשון שופצה קומת הקרקע והוקם מרכז השירות חדש.

 

"רק היום"
שוק הכרמל צבע עצמו ירוק / אלעד רובינשטיין
שפכי הדגים, שאריות הבשר, הירקות הרקובים וחתיכות הקרטון הרטובות והמתפוררות, שסתמו בעבר את הסמטאות סביב השוק - נעלמו. את מקומם תפסו מתקני איסוף פסולת, ששולחים אותה למיחזור. הסוחרים מברכים, המראות המבחילים נעלמו וכולם נהנים. ככה זה נראה בשטח
לכתבה המלאה

השלב השני הוא השיפוץ הנוכחי, הכולל את שיקום מעטפת הבניין, התקנת שתי מעליות נוספות, שיפוץ יסודי של חדרי השירותים והמטבחונים ושיפוץ החמ"ל העירוני והמרפסת מעל כיכר רבין. השלב האחרון בשיפוץ העירייה יכלול את שדרוג המשרדים שבפנים.

מעיריית תל אביב נמסר כי בשיפוץ המבנה קיימים אלמנטים ירוקים נוספים: בחלונות החזית הדרומית של הבניין - אותה חזית עם מערכת ההצללה - יותקנו זכוכיות מיוחדות המונעות חדירת קרינת שמש ומאפשרות חיסכון בקירור ומיזוג. 

בנוסף, גופי התאורה יוחלפו לגופים חסכוניים יותר, התאורה האדריכלית בחזית הבניין תורכב מנורות לד חסכוניות באנרגיה, ונשקלת האפשרות לאיסוף חלק ממי קירור המזגנים בבניין לשימוש בבריכת המזרקה שמתחת למרפסת העירייה.

הפרויקט מבוצע באמצעות "עזרה וביצרון" חברה לשיכון בע"מ, חברת הבת של עיריית תל אביב-יפו. התכנון בוצע בשיתוף פעולה בין האדריכל מנחם כהן, שתכנן את החזית בשנות ה 60, ומשרד האדריכלים ליואי-דבוריינסקי.

 

הדמיה של הבנין לאחר השיפוץ (צילום: ליואי דבורינסקי אדריכלים)
הדמיה של הבנין לאחר השיפוץ (צילום: ליואי דבורינסקי אדריכלים)

 

לא רק בעירייה: להיות ירוק – חלק מהתנאים לקבלת היתר

קודם לשדרוג החזית דרשה העירייה  גם מתושביה לחשוב על הסביבה. לפני כשנתיים קבעה הנהלת העירייה תנאי חדש להוצאת היתרי בניה בעיר, שעל פיו יאושרו רק תכניות הכוללות התייחסות לנושאי איכות סביבה ובנייה ירוקה, בתוך כך לטבע עירוני, מרחב ציבורי, צירים ירוקים ותחבורה בת קיימא. 

באפריל אשתקד המשיכה העירייה בתוכניותיה הירוקות, והוועדה המקומית לתכנון ובנייה אישרה קובץ הנחיות לתכנון ויישום בנייה ירוקה בעיר, המהווה תנאי מחייב לקבלת היתרי בנייה למשרדים ותעסוקה, למבני ציבור, למתחמי מגורים הכוללים מעל 300 יחידות דיור ולמגדלי מגורים מעל 12 קומות. בהמשך, תנאי זה עתיד לחול על כל המבנים שבעיר.

מבקשי ההיתר יצטרכו להראות בתכניותיהם עקרונות של ידידותית לסביבה לדייר ולמשתמש; חסכון באנרגיה, חסכון במים, שימוש בחומרים בריאים ושיפור בריאות הדייר במבנה, דוגמת תאורה טבעית והחדרת אוויר צח למבנה.

מהעירייה נמסר, כי "החלטה זו מצטרפת לשורת החלטות ירוקים שקיבלה העירייה בשנים האחרונות: חיוב כל תחנות הדלק בעיר לעבור למכירת סולר דל גופרית, התקנת מערכות השבת אדי דלק בנזין במחצית מתחנות הדלק בעיר, סלילת מעל 100 ק"מ שבילי אופניים, הגדלת השטחים הירוקים, מעבר תחנת הכוח רדינג מפחם לגז, הוצאת רוב האוטובוסים המפרקיים משימוש במרכז העיר, הצבת תנאים ברשיונות העסקים ומגבלות לעסקים מזהמים, פינוי השוק הסיטונאי והוצאת מאות משאיות מתוך העיר, התקנת ממירים מחמצנים ב-40 משאיות אשפה עירוניות ועוד".

 

לכתבה באתר ynet

Comments