גל צונאמי בישראל עלול להציף חמישית משטח חיפה

פורסם: 13 במרץ 2011, 1:54 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 5 באפר׳ 2011, 11:25 ]
עודכן ב- 07:20 13/03/2011

מחקר שנערך באחרונה בחן את את האפשרות לאסון דומה במזרח התיכון


גלי צונמי עשויים להכות בעוצמה גם בחופי ישראל, ועל פי מחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטה העברית, הם עלולים על פי אחד התרחישים להציף כחמישית משטחה של העיר נהריה וחמישית משטחה של חיפה.

פרופ' דניאל פלזנשטיין וד"ר מיכל לייכטר, מהחוג לגיאוגרפיה באוניברסיטה העברית, בדקו תרחישים שונים של ההשפעות שיהיו על חופי ישראל במקרה של עליית מפלס מי הים (אירוע מתמשך על פני זמן) אך גם של תרחישי אירועים קיצוניים כמו צונאמי.

גלי צונאמי נוצרים בים, כולל בים התיכון, בעקבות רעידת אדמה, לאחר שתזוזת הלוחות הטקטוניים היוצרת את הרעש, גורמת לתזוזה עזה של מי הים. לעיתים הדבר יכול להתרחש לא רק במוקד קטן אלא לאורך קיולמטרים רבים של קו השבר, קו המגע בין הלוחות, שבו התחוללה הרעידה. אם אירוע הרעידה מתרחש בסמוך לפני הקרקע, השפעתו על יצירת הגלים תהיה רבה יותר.



בנוסף ייתכן מצב שבו רעידת אדמה גורמת לגלישת חלק מהקרקע במדרון חוף הים, לכיוון עומק רב יותר. גם גלישה זו יוצרת גלים בעוצמה רבה. "במקרה של ישראל רבים מאירועי הצונאמי התרחשו כתוצאה מגלישת מדרון הים בעקבות רעידות אדמה באזור ים המלח", ציין אתמול ד"ר עמוס סלמון, חוקר במכון הגיאולוגי בירושלים.

החוקרים באוניברסיטה העברית בדקו תרחיש שבו יכה את ישראל גל צונאמי בגובה של שישה מטרים. "בדקנו תרחיש קיצוני ביותר, וברור שייתכנו גלים בגובה נמוך יותר. גם גל בגובה של ששה מטרים לא יכה בכל החופים אלא בחלקם", מציינת לייכטר.

על פי ניתוח זה, גל צונאמי יציף 22.3% משטח העיר נהריה שהם 2.2 קילומטרים רבועים ו-23.5% משטחה של חיפה, שהם 14 קילומטרים רבועים. בתל אביב יוצף שטח של כעשרה אחוזים משטחה של העיר. בכל המקרים מדובר בחדירת הגל בעיקר לאזורים נמוכים כמו שפכי נחלים. במקרה של חיפה מדובר בהצפת שטח נרחב ליד שפך הקישון, שיגרום לפגיעה במפעלים המייצרים חומרים מסוכנים. במקרה של תל-אביב יוצף אזור נרחב ליד הירקון שבו נמצאת גם תחנת הכח רדינג.

לפני שנה פרסם סלמון דו"ח מקיף על סיכוני גלי צונאמי בישראל. הוא ציין שעל פי המידע ההיסטורי התחוללו כנראה במהלך אלפיים השנים האחרונות כעשרה אירועים שאותם ניתן להגדיר כצונאמי. במאה הקודמת נרשם אירוע אחד כזה בשנת 1956 והוא תועד בנמל יפו בעקבות רעידת אדמה באזור הים האגאי.

סלמון מציין שיש חוקרים הסבורים שלפני שמונת אלפים שנה נחרב ישוב עתיק בים לאחר גל צונאמי שנוצר בהתמוטטות של צלע הר הגעש אתנה בסיציליה לים. דו"ח המכון הגיאולוגי כולל מפות של אזורי סיכון להצפה במקרה של אירוע צונאמי קיצוני, וגם הוא מסמן שטחים נרחבים באזור הקישון והירקון שעשויים להיות מוצפים. "כל אזרח ישראלי חייב להיות מודע לכך שתנודות חזקות של הקרקע מלמדות על אפשרות להיווצרות צונאמי", ציין סלמון. "בימים אלו גם יש התארגנות אזורית בים התיכון לשיפור יכולת ההתראה של היווצרות גלים אלו".

לכתבה בהארץ

כתבות קשורות:
עליית מי הים התיכון ומפרץ חיפה - פוסט של איתן בבלוג 'קוד ירוק'

מה שאנחנו רואים בתמונה זה את השטחים שיוצפו במפרץ חיפה ובאזור נהריה, תחת המקרא הבא:

  • בורדו – הצפה קבועה תחת הנחה של עליית מי הים במטר (עקב התחממות כדור הארץ, זהו תרחיש סביר ביותר למאה ה- 21!) או הצפה בערך אחת לשנה, במקרה של עליית ים צנועה יותר וסופה חזקה (כגון זו שהכתה בדצמבר האחרון בחופי הארץ).
  • ירוק – הצפה אחת לשנה בערך (כאמור, בעת סופה) בהנחה של עליית מי הים במטר.
  • שאר הגוונים – הצפות בעת הצונאמי, בהנחה של גלים ממטר אחד ועד שישה מטרים.

לכל מי שלא מצליח להזדהות, שטחי ההצפה מקיפים את כל מפרץ חיפה על המפעלים הרבים השוכנים בו!

Comments