עצות בתחום הבנייה
ת"י 5281 - התקן הישראלי לבנייה ירוקה - תחבורה
מאת ערן שחורי, רכז פעילות 'רוכבים לעבודה', ישראל בשביל אופניים (ע.ר)
חלק 2: דרישות לבנייני מגורים - לחץ כאן. מקור נוסף למסמך: מדריך כללי - מגורים.
בנייה בת קיימא (בניה ירוקה) מדריכים (לפני הרביזיה המתוכננת) להורדה מאתר מכון התקנים הישראלי - לחץ כאן תקן ישראלי ת"י 5281: התקן הישראלי לבנייה ירוקה - לחץ כאן סעיפי תחבורה
הסעיפים הרלבנטיים לתחבורה בכל אחד מהפרקים הינם:
סעיף 7.1 נגישות לתחבורה ציבורית וחלופית.
סעיף 7.2 מתקנים וחנייה לאופניים.
סעיף 7.3 מסלולים בטוחים עבור הולכי רגל ורוכבי אופניים.
סעיף 8.5 מדריך למשתמש בבניין.
קבצי pdf המצורפים למטה מכילים את סעיפי התחבורה בלבד (7.1, 7.2, 7.3, 8.5) בכל אחד מהפרקים דלעיל.
בנוסף, מצורפת טיוטת תקנות התכנון והבניה התשע"א, 2011, אליה מפנה ת"י 5281.
דוגמה 1: הדרישות מבנייני משרדים בקשר לאופניים (חלק 3 לתקן): יסופקו מקומות חנייה עבור אופניים בכמות הגדולה בשיעור של 20% מכמות מקומות החנייה הנדרשת בתקנות התכנון והבנייה (התקנת מקומות חניה), התשע"א – 2011 עבור בנייני משרדים (ראה הטבלה בהמשך) וכן: יסופקו 2 מערכות מקלחות ומלתחות לפחות, ונוסף על כך תא מקלחת אחד לכל 1,000 מ"ר שטח בנוי. (חישוב מספר תאי המקלחת הנדרש ייעשה כדלקמן - 2 + שטח בנוי במ"ר לחלק ל-1,000). הדרישה בתקן היא לספק מקומות חנייה עבור אופניים בשיעור הגבוה ב-20% מהכמות הנדרשת בתקנות התכנון והבנייה (התקנת מקומות חנייה) התשע"א 2011. על פי התקנות החדשות, שאושרו במרץ 2011, יש לספק 1 מקומות חניה לאופניים עבור כל 150 מ"ר משרדים. כלומר הדרישה בתקן לבנייה בת קיימה מחמירה עם הדרישה הקבועה בתקנות ודורשת 1.2 מקומות חנייה לכל 150 מ"ר משרדים. (חישוב מספר מתקני חניית אופניים ייעשה כדלקמן - שטח משרדים במ"ר לחלק ל-150 כפול 1.2. למתקני אחסון אופניים יהיו התכונות האלה:
דוגמה 2: הדרישות ממוסדות חינוך בקשר לאופניים (חלק 4 לתקן): יסופקו מקומות חנייה עבור אופניים בכמות מינימלית של 1 מתקן לכל 10 ילדים. כמות של 1 מתקן לכל 5 ילדים תזכה את הבניין בניקוד גבוה יותר, וכמות של 1 מתקן לכל 2 ילדים תזכה את הבניין בניקוד גבוה יותר. בנוסף, יסופקו לפחות 2 מערכות מקלחות ומלתחות, ונוסף עליהן תסופק 1 מקלחת לכל 1,000 מ"ר שטח בנוי. (חישוב מספר תאי המקלחת הנדרש ייעשה כדלקמן - 2 + שטח בנוי במ"ר לחלק ל-1,000). בנוסף, תהיה מערכת חימום סולרית (בהתאם לפרק 1 בתקן לבנייה ירוקה במוסדות חינוך). למתקני אחסון אופניים יהיו תכונות כפי שהוצגו לעיל בדוגמה עבור בנייני משרדים. תקן חניה לאופניים (תקן מינימום) - מיקום מקומות החניה לאופניים לפי שימוש הקרקע טיוטת תקנות התכנון והבניה התשע"א, 2011, [התוספת השניה, המתייחסת לתקנה 1 ולתקנה 5(א)]:
טפסים להורדה מאתר מכון התקנים הישראלי - כאן כתבות קשורות: עדכון התקנות בחוק התכנון והבנייה מחייב את הקבלנים לספק חניות לאופניים תקנות התכנון והבניה (התקנת מקומות חניה), תשמ"ג-1983 - חניית אופניים ת"י 5281 - התקן לבניה ירוקה - מכון התקנים הישראלי (פרקי ת"י 5281 להורדה כקבצי pdf)
קבצים מצורפים (ת"י 5281 בנייה ירוקה - סעיפי תחבורה בכל אחד מהפרקים): |
התחום האפור של הבניין הירוק
איך נדע שבניין, שכונה או עיר הם באמת ירוקים? שימו לב למחיר, לתקן המוצג וכדאי לבדוק גם את סביבת המגורים. מדריך קצרהילה ביניש, 7/8/2012
תגיות: בנייה ירוקה
נדמה כי בשנים האחרונות ישראל מדביקה את הפער של הבנייה הירוקה ביחס למדינות מפותחות אחרות בעולם. כך, תחת כל עץ רענן אנחנו מתבשרים כי עוד שכונה ירוקה קמה ועוד עיר ידידותית לסביבה צומחת. בניין ידידותי לסביבה בשכונה בריאה הפך להיות מטרנד לצו השעה והנוגעים בדבר, החל מיזמים וכלה בראשי רשויות, מבינים שאם ברצונם למשוך אוכלוסיות חדשות, עליהם "לספק את הסחורה".
![]() השכונה הזו באמת ירוקה? צילום המחשה: יוסי אלוני אולם האם ביכלתנו לדעת האם הבניין, השכונה או העיר הירוקה באמת כאלה? המציאות מוכיחה שרשויות בישראל צריכות לעבור עוד כברת דרך בכדי להיות ירוקות וכך גם בנוגע לבניינים שנבנים בשנים האחרונות בינות לפארקים ולגנים מוריקים. כך, לא אחת הסביבה הפורחת מסתירה מציאות אפורה של טיפול לקוי בפסולת, זיהום אוויר באזור, בזבוז אנרגטי, שימוש מוטעה במים להשקייה ואלה רק דגימה קטנה מסדרה ארוכה של נזקים וחוסר התחשבות אמיתית בסביבה.
◄איך בונים עתיד ירוק? ◄בחזרה לעתיד: בנייה ירוקה מודל 2051 ◄בנייה ירוקה אינה מעלה את מחירי הנדל"ן ◄הבית של ננה: אודי תגרי בונה בית ירוק במושב בכדי לעזור לכם להתמצא ולבחון האם מקום המגורים או העבודה שלכם עונה על סטנדרטים "ירוקים", אנו במועצה הישראלית לבנייה ירוקה ריכזנו עבורכם סדרה של הנחיות פשוטות בכדי להמנע מליפול למלכודת של הטעיה השיווקית המכונה ההתיירקקות ("גרינווש"): חפשו את התקן
התקן הישראלי החדש לבנייה ירוקה של מכון התקנים הישראלי אושר לפני שנה לאחר עבודה אינטנסיבית שכללה מעורבות מצד עשרות אנשי מקצוע בתחום והובלה של משרדי ממשלה וביניהם המשרד להגנת הסביבה. ערכו בדיקה מקדימה סביב מקורות מידע קיימים
בשנים האחרונות מתחזקת מגמה שבה הרשויות מחוייבות במסירת מידע לתושבים. כיום חלק ניכר מהמידע הסביבתי נגיש בצורה קלה וידידותית יחסית באתרים רלוונטיים של הרשות המקומית, המשרד להגנת הסביבה או איגודי ערים שמתפקידם לפקח ולנטר את נתוני זיהום האוויר באזור. שימו לב למחיר
הקפדה על סטנדרט ואיכות בניה ירוקה מתבטא לעיתים בעלויות בניה יקרות יותר (אחוזים בודדים). היתרון הוא שהתמורה מתקבלת בחסכון כספי בשימוש נכון במשאבי הטבע כגון אנרגיה ומים. לכן, דירות בבניין שמתהדר ירוק ובמחיר אטרקטיבי במיוחד ביחס לסביבתו, אמור לעורר חשד. גם בניין ישן יכול להיות ירוק
מגמה הולכת ומתרחבת של בניינים בישראל היא לעבור "שיפוץ ירוק". היום כבר יש חברות שמתמחות בתמ"א 38 ירוק ואחרות שמטמיעות פתרונות ירוקים בבניינים קיימים וכך מתאימים עצמם למציאות עכשווית. חובה צרכנית
הזכות לבחור לגור או לעבוד בבניין ירוק טומנת בחובה חובה צרכנית לוודא כי התנאים להיותו ירוק אכן מולאו וזאת, כדי לעזור להסדיר את התחום ובעיקר, לוודא כי דאגתנו האמיתית לסביבה לא הולכת שולל. אם וידאתם כי אכן כל התנאים מולאו והבניין עומד בתקן מוכר וידוע, אתם יכולים להיות מרוצים כפליים, מהבחירה הנבונה כלפיכם וכלפי הסביבה בה אנו חיים. |
בניה ירוקה - איוורור טבעי
בחום הגדול של אוגוסט, כולנו רוצים מזגנים, והרבה. עם זאת, אם נשקיע מחשבה בתכנון נכון - כמובן עוד בשלב המחשבות הראשוניות על האדריכלות ועיצוב הפנים -של האוורור הטבעי בבית, יתכן ונוכל לצמצם במידה ניכרת את מספר השעות בשנה בהם אנחנו לא יכולים לנשום בלי מזגנים, נחסוך בהוצאות החשמל וגם נתרום לרווחתו שלכדור הארץ.
זאת, דרך אגב, הדרך הנכונה למושג שמרבים להשתמש בו היום -- בניה ירוקה: לבנות בשכל, בצניעות, ולנצל משאבים טבעיים.
חלונות פינתיים: חדר שיש בו חלונות בשני קירות , במקום בקיר אחד, הוא כמובן מאוורר יותר, ונכנסת אליו רוח טבעית מכיוונים שונים. מעבר לכך, על ידי מיקום מושכל של החלונות נוכל גם לתת לחדר את הדגשים החשובים לנו - למשל, ליצור פינת אוכל שהיא אכן "פינה" אמיתית בתוך חלל גדול יותר. בתמונה: פינת אוכל,
חלונות פינתיים ועוד פינת אוכל עם
חלונות פינתיים חלון נוסף "מעבר לפינה" יעשיר כל חלל במבטים נוספים החוצה, וייתן תחושה של קשר חזק יותר בין פנים לחוץ. חדר עם חלונות בשניים מקירותיו תמיד יהיה נעים יותר מאשר חדר עם חלון אחד בלבד. בתמונה: לסלון המקורי הייתה וויטרינה אחת גדולה , ותוספת חלון האקווריום מעבר לפינה הפכה את הגינה לחלק מהסלון, ואפשרה כניסת אוויר נוסף אליו.
חלונות גבוהים: כידוע,
אוויר חם עולה למעלה. עמדו על סולם, ותרגישו את הצטברות האוויר החם קרוב לתקרה! אם
נעיף אותו משם, הטמפרטורה בחדר כולו תרד פלאים. לכן: חלונות גבוהים, בפתיחת קיפ (עם
ציר תחתון) . בתמונה: חלונות קיפ עליונים מעיפים את האוויר החם המצטבר ליד התקרה. החלונות הגבוהים , מעבר לכך שהם מעניקים לחדר איוורור טבעי, גם גורמים לחלל כולו להראות גבוה יותר, ולכן גם גדול יותר ונעים יותר.
בתמונה: חדר קטן מאוד נראה גדול בהרבה בזכות
חלון גבוה חלונות בין החדרים: מעל לדלתות החדרים ניתן להתקין חלונות קיפ דומים, כדי לאפשר צירקולציה של אוויר בכל הבית.
בתמונה: חלון קיפ מעל לדלת תורם לזרימת האוויר בבית
מאווררים: פעם הרבו להשתמש בהם, והיום שוב הם חוזרים, במגוון צורות, מחירים ועיצובים. הרוח שהם מייצרים גורמת לתחושה של קרירות – וכבונוס, הם גם מעיפים את היתושים. בתמונה: מאוורר מעל אי במטבח ובגג רעפים: בנוסף לבידוד נכון ולאורור חלל הגג, כדאי להתקין חלון עליון במישור הרעפים - שוב, כדי לאפשר לאוויר החם לעלות למעלה ולצאת החוצה. חלון כזה נותן אור רב לחדר, ומוסיף לו גם נופך רומנטי - מה יותר יפה מלשכב במיטה ולראות את השמים דרך החלון?
בתמונות: חלון בגג רעפים מוסיף אפשרות אוורור (וגםקסם רב) לחדר עליית הגג כל התמונות הן של פרויקטים שבצע
משרדי אורלי ערן - אדריכלות ועיצוב
פנים |
הכן ביתך לחורף - מה כדאי לך לדעת כדי להגדיל את חום הבית בחורף, ולהקטין את חשבון החשמל ?
מאת אדריכלית אפרת מאירי, תאריך פרסום: 7/11/2010 שמירה על חימום הבית בחורף היא לא משהו שצריך לשקול כ"דרך אפשרית להיות ירוק". אכן ישנן דרכים פשוטות, שכולנו יכולים לעשות כדי לחמם את הבית ולהקטין את חשבון החשמל.
האם גישה ידידותית לסביבה תועיל לשיפור איכות חייך?
עליך להשתמש בעקרונות ודרכים אלו לחימום הבית בחורף, ומאידך לקירור הבית בקיץ.
|
שיפוץ אקולוגי: בריא לדיירים, בריא לסביבה
בית ירוק לא חייב להיות עשוי בוץ או קש. זה יכול להיות בית רגיל הבנוי על פי עקרונות אקולוגיים, במטרה לשמור על הבריאות והסביבה. האקולוג שמואל חן ובת זוגו ציפי, נכנסים השבוע לבית ירוק כזה ביישוב חדיד, שליד בן שמן - ויש להם טיפים יהודית יהב, 18/8/2010 השבוע ייכנסו האקולוג שמואל חן ובת זוגו ציפי לביתם החדש ביישוב חדיד שליד בן-שמן. זהו בית פרטי ירוק באמת - לא כזה שעשוי מבוץ או מקש, אלא בית קונבנציונלי הבנוי על פי עקרונות אקולוגיים במטרה לשמור על הבריאות ועל הסביבה כאחד.
זה לא היה פשוט. בני הזוג לא הצליחו למצוא קבלן או מפקח בנייה שמבינים בתחום ולכן החליטו להקים חברה בשם 'הבונים הירוקים,' העוסקת בייעוץ ובליווי פרויקטים מהסוג הזה. בשיא עונת השיפוצים ומעברי הדירות ביקשנו מהם טיפים. לדבריהם, בנייה ושיפוץ אקולוגיים מייקרים את ההוצאות ב-חמישה אחוזים בלבד, והן מחזירות את עצמן במהירות.
• איטום ובידוד: "לפני הצביעה מומלץ להשתמש בטיח תרמי כדי לשפר משמעותית את הבידוד בבית," אמרה ציפי בעת ביקורנו בבית. זה היה באחד מימי החום הגדול, שכלל לא הורגש בבית אף שלא פעל אף מזגן אלא רק מאווררי תקרה. חלונות ה'בידודית' בבית מורכבים מזגוגית כפולה עם רווח ביניהם, ובתקרות הותקנו חלונות עליונים המאפשרים זרימת אוויר מכל החללים. לא רק החום הכבד לא הורגש בבית, גם רעש המטוסים מנתב"ג הסמוך לא נשמע.
• הצללה: כנדרש בבנייה ירוקה, הבית מצויד בפתחים גדולים לצורך זרימת אוויר ותאורה טבעית, דבר הדורש ליצור הצללה כדי למנוע קרינה ישירה. "בבית פרטי כדאי לשתול עצים נשירים בצד מערב, כדי שימנעו את הקרינה בטווח הארוך", אומרת ציפי.
ולמי שאין גינה? תריס כמובן. אבי מאור, מנהל חברת הבנייה 'חנן מור,' אומר שחשוב לבחור תריסים שמאפשרים כוונון. "בבנייה החדשה נהוג להכניס תריסים חשמליים, אך אלה מאפשרים שני מצבים בלבד - פתוח וסגור. תריס מתכוונן או פרגולה יאפשרו לווסת את הקרינה." אגב, חברה זו קיבלה תו תקן לבנייה ירוקה למגורים (ת"י (5281 בפרויקט הארגמן הנבנה בנס-ציונה.
• צביעה: רוב חומרי הטיח והצבע מכילים חומרים מזיקים מסוג VOC (תרכובות אורגניות נדיפות) וממיסים עם כימיקלים שעלולים להזיק לבריאות. "חשוב לדרוש מהשיפוצניק או מהקבלן להשתמש רק בטיח מינרלי ובצבעים על בסיס מים," מסבירים שמואל וציפי.
• מערכת המים: שיפוץ הוא הזדמנות לשפר את ניצול מערכות המים בבית. בעזרת מרזבים ייאספו מי הגשמים מהגג כדי להשתמש בהם להשקיה. גם מי המזגנים ייאספו במרתף לשימוש חוזר. אשר למי השתייה - לשם כך יש להתקין ברז נפרד עם סנן וכמובן חסכמים על כל ברז.
• פסולת: אם עוד לא שמעתם, המשרד להגנת הסביבה הכריז על המהפכה, ובקרוב נתחיל להפריד אשפה במטבח הביתי. הבית בחדיד כבר מצויד בפחים נפרדים: לשאריות מזון ולפסולת יבשה. בהמשך הדרך אמורות הרשויות לדאוג למיחזור כל הסוגים.
• רהיטים: לצד עיצוב הרהיט חשוב לחקור את סוג החומרים שהוא מכיל. "הימנעו מרהיטים המכילים חומרי PVC ודבקים אפוקסיים, המזיקים בעיקר לילדים," אומר שמואל.
• למתקדמים: בבית חן מותקנות מערכות סולאריות ומערכות מים אפורים, המביאות לחיסכון ניכר הן לסביבה הגלובלית והן לכיס המשפחתי. אבל את זה כבר נשאיר למתקדמים.
|
אוגדן סביבתי לבנייה "ירוקה" במרחב העירוני כפר-סבא
אוגדן סביבתי לבנייה "ירוקה" במרחב העירוני כפר-סבא, יחידות דיור צמודות קרקע, מהדורת 2009
|
כמה עולה שמירה על הסביבה בתכנון בית חדש
"כלכליסט" אסף מגוון פתרונות לשמירה על הסביבה וצמצום החשבונות במקביל בבניינים משותפים, ומה העלות עבור בית חדש?
רשימת הכלים הארוכה לייעול השמירה על הסביבה, שהוצגה בכתבה מאפשרת להפוך בית קיים לירוק יותר. אולם, נשאלת השאלה כמה עולה לעשות את זה בבתים שמתוכננים כירוקים מלכתחילה.
לקראת תערוכת "בתים ומבטים" שמארגן מרכז הבנייה בשבוע הבא בגני התערוכה בתל אביב, שבה יוצגו כל הכלים לשדרוג הבית, ערך המרכז לראשונה בישראל בחינה כלכלית של שכונה ירוקה המתוכננת לדוגמה - שכונת ההרחבה של קיבוץ משמרות.
לפי הבדיקה של מרכז הבנייה, עלות ההשקעה בבלוקים לבית בודד תגיע לתוספת של 1,500 דולר, וההחזר של השקעה זו צפוי בתוך 8–4 שנים, עם חיסכון של 26% בצריכת החשמל הביתית. היקף ההשקעה במערכת מים ממוחזרים (מים אפורים) הוא כ־15–30 אלף שקל וגם היא תוחזר בתוך 8–4 שנים.
מערכת ייצור חשמל פוטו־וולטאי דורשת השקעה של 100 אלף שקל לפחות, ומחזירה את עצמה בתוך 8–6 שנים, עם החזר שנתי מוערך של 13 אלף שקל. קובי לנגליב, מנכ"ל מרכז הבנייה, מעריך כי "בעשור הבא, מערכות שנראות כיום עניין לעשירים ומביני עניין, ייהפכו לסטנדרט בבנייה הודות לחינוך לתחום זה בישראל".
כתבות קשורות:
|
השדרוגים בבניה שיסייעו לכם לחסוך כסף וליהנות ממצפון נקי יותר
גם בתים משותפים יכולים לשמור על הסביבה ולצמצם את חשבונות המים והחשמל. לקראת תערוכת "בתים ומבטים" שתתקיים בחודש הבא בתל אביב, "כלכליסט" מציג את השדרוגים שיסייעו לכם לחסוך כסף וליהנות ממצפון נקי יותר
בידוד חסכוני בידוד הוא האמצעי מספר אחת לחיסכון באנרגיה. במבנה מבודד היטב, הצורך בקירור ובחימום יורד, והשינויים בטמפרטורה החיצונית מורגשים פחות. כאשר מדובר בדירה קיימת, השליטה בחומרי הבנייה מוגבלת, ולכן בידוד אידיאלי יתאפשר רק כאשר עורכים שיפוץ. המשפץ יוסיף לקירות לוחות גבס, שבינם לבין הקיר הישן יוכנס צמר פלדה, קלקר או כל חומר אחר שמכיל בתוכו אוויר, שיעזור בבידוד הבית בפני חום וקור.
נורות CFL נורות הליבון הרגילות מבזבזות את רוב האנרגיה שהן צורכות להפקת חום, ולאו דווקא להפקת אור. נורות מסוג CFL (Compact Fluorescent Lamp) צורכות 70% פחות חשמל, ואורך חייהן פי עשרה משל נורה רגילה. את הנורות, שחלקן מאירות גם באור צהוב אף שהן פלורסנטיות, אפשר להשיג כיום בכל מקום כמעט. דורית סדן, סמנכ"לית שיווק בשיכון ובינוי נדל"ן, אמרה כי בישראל רגילים לתאורה חזקה, אך סידור נכון של הנורות בהתאם לשכיחות ההדלקה יכול לחסוך בחשמל. כך, למשל, אפשר להרכיב נורות בעלות עוצמה נמוכה יותר, שגם הן צורכות פחות חשמל, במנורות שבהן משתמשים פחות.
חסכמים החסכמים הם אמצעי קל ופשוט לחיסכון במים. הם ניתנים להרכבה על ברזי הכיורים ועל ראש המקלחת, ומגבילים את כמות המים שעוברת בברז בלי להקטין את לחץ המים. התקנת חסכמים יכולה לחסוך כ־30% מצריכת המים הביתית. מחירו של חסכם הוא פחות מעשרה שקלים, ואפשר להשיגו כמעט בכל חנות כלי בית.
מערכת תמהיל בברז הראשי מערכת תמהיל מטפלת באבנית שמצטברת במים. ככל שמכשירי חשמל צוברים יותר אבנית, זמן ההפעלה שלהם ארוך יותר. המערכת, שמחירה כ־1,800 שקל (ועוד 350 שקל עלות התקנה) מונעת את הצטברות האבנית במכשירים, מאטה את שחיקתם וחוסכת בחשמל. לטענת החברות המשווקות, המערכת חוסכת למשתמשיה כאלף שקל בשנה.
גינון על הגג דרך מוצלחת ומוכחת לבידוד המבנה (בבתים משותפים ובבתים פרטיים) היא הפיכת הגג לירוק. בטוקיו, בשיקגו ובברוקלין שבניו יורק העיריות נותנות תמריצים ליצירת גינות על הגגות, שכן אלה מאפשרות הקטנת עלויות החימום והקירור בבתים עד 20%. בנוסף, גגות ירוקים רבים מוריד את הטמפרטורה הכוללת בעיר. גם בדירה הפרטית יכולה צמחייה, ובפרט צמחייה מטפסת, לסייע בהורדת עלויות החימום בחורף.
גג לבן והצללה צביעת הגג בלבן יכולה להביא לחיסכון משמעותי בקירור הבית, מאחר שהצבע הלבן מחזיר קרינה. גגות הרעפים האדומים אולי רומנטיים, אבל מתאימים יותר לאירופה המושלגת מאשר לישראל. המזגנים נחשבים לצרכני החשמל מספר אחת בארץ, ועם השנים גדל החלק של המגזר הפרטי בצריכה. תכנון נכון של הצללת הדירה יכול לחסוך אנרגיה רבה בחימום ובקירור, בעיקר אם ההצללות מותקנות בחלונות הדרומיים והמערביים. יש ארבעה סוגי הצללה: הצללה חיצונית פסיבית, כלומר אלמנט מצל הבנוי מעל החלון ולצדו; הצללה חיצונית אקטיבית, שאפשר לשנות את הזווית שלה לפי העונות ושעות היום; הצללה פנימית אקטיבית, כדוגמת תריס, וילון או סוכך; וגם הצללה על ידי צמחייה - עצים נשירים או שיחים, בעיקר בקומות התחתונות. אפשר לחסוך עוד בחשמל בהתקנת חלונות כפולים. לרוב, חלונות כפולים מותקנים כדי להימנע ממפגעי רעש, אולם חלון כפול מונע גם כניסת קור או בריחתו, ויכול להביא לחיסכון של 15% בחשמל הנדרש לקירור ולחימום הבית.
מערכת לאיסוף מי גשם גג ממוצע יכול לאסוף כמויות גדולות של מים, כך שבמקום לזרום לביוב העירוני הם יכולים לשמש אחר כך למטרות חשובות - ללא עלות. אפשר להציב על גג הבניין מכל ריק ולהשתמש במים שנאספו בו לטובת השקיית הגינה. בצורה דומה אפשר לאסוף גם מים מהמזגנים הביתיים - לאחר שמחברים אליהם צינור שמוביל למכל ריק - ולעשות שימוש חוזר במים. מי המזגן נקיים לגמרי, ואפשר להשתמש בהם להשקיית צמחייה ולצרכים אחרים.
הפרדת זבל ומיחזורו בישראל נהוג להפריד את מוצרי הנייר והפלסטיק משאר הפסולת ולשלוח אותם למיחזור, אולם הפרדת הזבל האורגני ומיחזורו עדיין לא שכיחים מאוד. קל מאוד להתקין קומפוסטר (מכל שבו הזבל האורגני תוסס ונהפך לדשן) בחצרות בתים פרטיים, אולם עם קצת שיתוף פעולה של השכנים, אפשר לעשות זאת גם בבתים משותפים. לדברי נועם אילן, פעיל בתנועה הירוקה ומנהל משותף במינהלת האנרגיה המתחדשת אילת־אילות שחי בבית ירוק, "העניין דורש עבודה, אך בסופו של דבר משתמשים בפסולת לצרכים שלך, כך שלא צריך להוסיף מוצרים מבחוץ". מיכל איתן, מרצה ליזמות בעיצוב אקולוגי בבצלאל, שהתקינה קומפוסטר בגינתה, מספרת שהוא הקטין בחצי את כמות האשפה הנזרקת.
אוורור נכון הכנסת אוויר צח לדירה והחלפת האוויר שבה יוצרים אוורור טבעי, שמקרר את החלל ויכול לחסוך את הפעלת המזגנים בקיץ. דורית סדן, סמנכ"לית שיווק בשיכון ובינוי נדל"ן, ממליצה על התקנת מאווררי תקרה בחדר השינה ובסלון. כך אין צורך בהפעלת המזגן בשעות הלילה ונוצר חיסכון בחשמל, מאחר שצריכת החשמל של מאוורר תקרה נמוכה יותר מזו של מזגן.
מונה אלקטרוני וסמארט גריד כדי לחסוך בעלויות החשמל באופן הפשוט ביותר, צריך רק להתקשר לחברת החשמל ולבקש לעבור למונה תעו"ז. התעו"ז הוא מונה אלקטרוני שיוצר קשר ישיר בין עלויות ייצור החשמל ואספקתו בשעות השונות, ובין המחיר שמשלם הלקוח. כך, חשמל שנצרך בשעות השפל יעלה פחות מחשמל שנצרך בשעות השיא. בסופי שבוע, למשל, הביקוש לחשמל והמחירים נמצאים בשפל, כך שאפשר לחסוך בדחיית הפעלת מכונות הכביסה לסופי שבוע. ללא מונה תעו"ז, הלקוחות משלמים מחיר ממוצע קבוע, ובעלי המונה מדווחים כי הוא יכול לחסוך כמחצית מחשבון החשמל. אם מונה החשמל נמצא מחוץ לדירה, חברת החשמל נושאת בעלויות המעבר למונה תעו"ז. אם המונה פנימי, חברת החשמל מעבירה אותו החוצה ודורשת כ־175 שקל על העבודה.
בעתיד יהיה אפשר להתקין גם סמארט גריד - מונה חכם שיודע להפעיל את מכשירי החשמל בהתאם לשעות שבהן החשמל זול יותר -שיטה שצפויה לחסוך כ־30% מעלות צריכת החשמל. בנוסף, תהיה אפשרות לבחור בין כמה יצרני חשמל פרטיים, בהתאם למחיר הנמוך ביותר.
כתבות קשורות: |
איך לעבור את עונת המעבר עם מעט זיעה
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3607220,00.htmlמאת תומר ספינר, תאריך פרסום: 11/10/2008
ביום ראשון שמש ולמחרת מעונן; בבוקר נעים ובערב אפילו קצת קריר - אבל בצהריים השמש עובדת שעות נוספות ונדמה שחזרנו לאוגוסט. במקום לשחק עם השלט של המזגן ולבזבז חשמל שלא לצורך, בואו ללמוד איך לעבור את עונת המעבר מעט זיעה - אך לא מעט מחשבה על כדור הארץ
תומר ספינר בבוקר קריר אבל בצהריים נדמה שחזרנו לאוגוסט; כל היום החלונות פתוחים כי חם, ואז בחמש בבוקר צריך שמיכה, או גרוע יותר - לקום מהמיטה כי הרוח מעצבנת את החלומות האחרונים. כן, הסתיו כבר פה ומזג האוויר "לא סגור על עצמו". לעונה הזו מתלוות כמה דילמות אופנתיות (חולצה ארוכה או שרוול קצר???), אבל גם לא מעט ביזבוז חשמל בבית. זה קורה בעיקר כשמשחקים במשחק הזוגות המוכר והאהוב "תדליקי מזגן יקירתי; לא אהובי - תפתח חלון". אז הנה כמה עצות שימושיות שבעזרתן ניתן לחסוך בחשמל בבית או במשרד - למען כדור הארץ והכיס - וגם לנצל את מזג האוויר ההפכפך כדי שיהיה נוח ונעים בלי המזגן הזללן. בעדינות עם המזגן, בבקשה: גם אם נוחת חמסין, זכרו שהלחות כבר אינה כה מעיקה כמו בקיץ, ומאוורר פשוט, בעל צריכת חשמל אפסית לעומת מזגן, הופך שימושי מאד בסתיו. "שילוב של מזגן ומאוורר או מאורר תקרה, מאפשר השגת נוחות אקלימית גם כשהטמפרטורה גבוהה יותר ב 2-3 מעלות", מסביר מהנדס המיזוג אסא אהרוני. "אם נזכור שהורדת הטמפרטורה במעלה אחת מגבירה את צריכת החשמל ב 4-5 אחוזים, נבין ששילוב של מאוורר פשוט הוא יעיל מאד לחיסכון באנרגיה. בארה"ב זה מקובל מאד. חבל שבישראל טרם הפנימו את הטיפ החשוב הזה", אומר אהרוני. ועוד טיפ, שהוא רלוונטי מאוד גם לקיץ: אוויר קר שוקע מטה, ולכן בחמסין מומלץ לכוון את פתחי האיוורור בצורה אופקית (או כלפי מעלה במזגן רצפתי), כדי להשיג פיזור אוויר טוב בחלל החדר. "תריס איוורור שנע מעלה-מטה במזגנים העיליים הוא לרוב גימיק מיותר", אומר הפיזיקאי והקלימטולוג ד"ר ברוך זיו. כוננות חמסין: כדאי לעקוב אחר דיווחי התחזית ולהגיף חלונות ותריסים כדי למנוע חדירת אוויר חם ושמש לתוך חלל החדר. ככל שהבית מבודד טוב יותר ובעל מאסה כבדה יותר, כך הוא ישמר קרירות לאורך זמן רב יותר. מבנים קלים (קרוואנים, קירות גבס) מתחממים (וגם מתקררים) במהירות, ולכן אינם משמרי אנרגיה טובים. ועם זאת, אפילו הבידוד הכי טוב לא ימנע חדירת חום בחמסין המתמשך כמה ימים. תנו לבית "לנשום": בלילות הסתיו נשמע לא פעם טרטור המזגנים. למרות שהחמסין נשבר ובחוץ כבר ממש קריר, פנים הבית עדיין חם ומעיק. כאן בא לעזרתנו טריק עתיק: צריך לתת לבית "לנשום" בלילה. "בסתיו, הפרש הטמפרטורות בין יום ולילה גדל, ואפילו ביום חם וניתן לנצל את 'אפקט אוורור לילה' להקטנת עומס החום בבית", מסביר אינג' רפי אהרוני. "בשעות הקטנות של הלילה ניתן ליהנות מחדירת אוויר קר מחלון פתוח. המהדרין מתקינים מאוורר-מפוח (ונטה) בעל חיישן חום המופעל שכבחוץ נעשה קריר מאשר בפנים. המפוח מסלק אוויר חם מפנים הבית ו'שואב' אוויר קריר מבחוץ. אוורור לילה טוב יכול לדחות את הפעלת המזגן בבוקר חם בשעתיים עד שלוש, ולחסוך המון חשמל", מסביר אהרוני. "במבני ציבור מערכת המיזוג המרכזית מסוגלת להכניס אוויר טרי ולאפשר אוורור לילה. חבל שברוב המקומות לא מנצלים את האפשרות הזו - בעיקר מחוסר מודעות". שימוש חכם בשמש: כדי למנוע מהבית להתחמם או לחילופין להכניס קצת קרניים לתוכו, אפשר לנצל טוב יותר את תנועת השמש בשמיים בעונה זו של השנה. הנה כך: בקיץ השמש גבוהה מעל אופק הדרום ובחורף - נמוכה. באמצע הקיץ השמש הגבוהה פוגעת 'מלמעלה' (בזווית שטוחה) בחלון דרומי בבית, וכמות הקרינה עליו מעטה יחסית. לעומת זאת בחורף, פוגעת שמש 'נמוכה' ונעימה בעיקר בחזית הדרום של המבנה. זו הסיבה שחלון דרומי נחשב נכס חשוב בחורף. אבל בסתיו - זהירות! הדרום חוטף קרינה משמעותית. "אופנת החלונות הגדולים ללא תריסים היא מאוד מודרנית, אך עלולה להפוך את הבית לחממה בתנאים המתאימים", מזהירה פרופ' עדנה שביב, לשעבר דקאן הפקולטה לארכיטקטורה בטכניון. "צלונים פנימיים, וילונות ואפילו זכוכית כהה או כפולה אינם תחליף יעיל לתריס חיצוני בהיר, החוסם את קרינת השמש מלחדור למבנה בקיץ או בחמסין בעונות המעבר. חבל שהרבה ארכיטקטים בארץ מתעלמים משיקולי אקלים. תכנון תואם אקלים מאפשר השגת אקלים פנימי נוח, חדירת אור טבעי ואוויר טבעי תוך חיסכון רב בחשמל", היא מוסיפה. וטיפ אחרון, דווקא מתחום האופנה: התלבשו בתבונה ותחסכו את 'הקרב על המזגן', כשהגברים מבקשים להגביר והנשים לכבות - או להיפך. אפילו היפנים השמרנים התירו השנה לגברים במשרדי הממשלה לוותר על חליפות ועניבות ביום חם לטובת עוד קצת חיסכון במיזוג. לכתבה באתר ynet |
פותחים חלון? עדיף דרומה ולא מערבה
מאת תומר ספינר, תאריך פרסום: 16/2/2010
בנייה ירוקה אינה טרנד ניו אייג'י של בתים מבוץ וקש. מדובר על ניצול נכון של הפיזיקה, הגיאוגרפיה והאקלים כדי לחסוך בחשמל לתאורה וחימום - זללני האנרגיה הגדולים בבית. אחד האבות המייסדים של עקרונות הבנייה הירוקה חוגג היום 90 - הזדמנות טובה לקבל הצצה חטופה לאופן בו נבנה את הבתים מחר.
כולם מדברים על בנייה ירוקה, אך אולי לא יודעים שמי שנחשב לאחד מהאבות המייסדים של עקרונות הבנייה הירוקה הוא ישראלי, שחוגג בדיוק היום (ג') יומולדת 90.
פרופ' ברוך גבעוני החל דרכו כגנן, למד ארכיטקטורה בטכניון והפך בר סמכא בתכנון בתים וערים השומרים על אקלים נוח במינימום השקעת אנרגיה. ספריו, כמו "אדם אקלים וארכיטקטורה" מ-1971, נחשבים לחשובים בתחום וחוללו מהפכה בחיסכון אנרגיה בעולם. לפני כחצי שנה קיבל פרס מפעל חיים מהאיגוד האמריקאי לאנרגיה סולארית. יום ההולדת של גבעוני הוא הזדמנות מצויינת להסביר איך איך תכנון "ירוק" יכול להציל את בתינו, לחסוך באנרגיה ולשמור על הסביבה. להתחשב בתנועת השמש במרחב "תיכנון 'ירוק' עושה שימוש במשאבים טבעיים בלתי מתכלים לתאורה טבעית, לחימום בחורף ולאיוורור בקיץ", מסבירה פרופ' עדנה שביב, לשעבר דיקאן הפקולטה לארכיטקטורה בטכניון. לא מדובר בטרנד ניו-אייג'י כמו בנייה מבוץ וקש, או הרכבת מבנים מצמיגים ממוחזרים, אלא בנייה חכמה, שמנצלת את המרחב והטבע לצרכיה - כמו למשל תנועת השמש בחורף ובקיץ ומיקום נכון של הבית בשטח. אחד הנושאים הבולטים בתחום הבניה הירוקה הוא זכויות שמש. כבר היוונים והרומאים הקדמונים הכירו בכך שחלון דרומי הוא מרכיב מפתח בבנייה הבתים, ושמרו בקנאות שלא יוסתר בחורף על ידי מבנים סמוכים. גם כיום, בתי השכונה הסולארית בשדה בוקר מצויידים בחלונות דרומיים גדולים ששטחם כ-20 אחוז משטח הבית. דרכם נכנסת שמש החורף, נאגרת ברצפות כהות ומספקת כ-90 אחוז מהחימום בחורף הקר של הר הנגב. שמש הקיץ הגבוהה פוגעת בחלון דרומי מלמעלה בזוית שטוחה, וכך מחממת אותו מעט יחסית.
"חלון דרומי הוא המועדף מבחינת קרינת השמש, הן לחורף והן לקיץ, בתנאי שהוא נהנה מ"זכויות שמש" בחורף, כלומר אינו מוסתר מדרום על ידי בניינים שכנים, עצים וכו'", הסביר גבעוני. "לעומתו, חלון מערבי חוטף המון שמש בקיץ אחרי הצהריים ונחשב מסוכן. אז אם קבלן זריז מנסה למכור לכם "מרפסת שמש" עם נוף מקסים למערב או מזרח, אל תתלהבו - היא תזכה אולי לקמצוץ שמש חורף אך צפויה לחטוף המון שמש קיץ מעיקה. עם זאת, רוב הרוח בקיץ מגיעה ממערב ושימוש מושכל בתריס חיצוני יכול להפוך חלון מערבי ממפגע לנכס, מוסיף גבעוני. "בניה ירוקה איננה רק בידוד משופר וחלונות דרומיים", הוא מדגיש. "זהו 'קונצרט' מתואם היטב בין מרכיבים רבים: בידוד ואיטום מעולים, יכולת הבניין לאגור חום בחורף (וקרירות בקיץ) באמצעות מרכיבים מאסיביים בליבת המבנה, הצללות חכמות, תכנון המאפשר איוורור המבנה בלילות קיץ, חומרי בנייה שיוצרו בשיטות ידידותיות לסביבה ועוד. כחצי ממשאבי האנרגיה הלאומיים מושקעים בחימום, קירור ותאורת בניינים שלעיתים הם בזבזני אנרגיה גדולים". לכתבה באתר ynet |