המשרד להגנת הסביבה מפרסם את מדד ההשפעה הסביבתית של החברות הנסחרות

פורסם: 2 בינו׳ 2015, 4:19 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 2 בינו׳ 2015, 4:19 ]

הכירו את הרשימה הסביבתית האדומה, מדד המסוכנות הסביבתית של החברות המובילות במשק. דוד לפלר, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה: "מטרת הדירוג היא כפולה: הגברת השקיפות עבור כלל הציבור והמשקיעים, והמרצת החברות לפעול לשם צמצום הנזק לסביבה"


דו"חות החברות הציבוריות משקפים את תוצאותיהן העסקיות, אך מעטים מהם מספקים מידע גם על הערך החברתי והסביבתי שהחברות הללו מייצרות. ערכים אלה הם בעלי משמעות ציבורית וכלכלית מהמעלה הראשונה, והם רלוונטיים היום יותר מתמיד עבור משקיעים, לשם הגברת השקיפות והערכת סיכונים טובה יותר.

בימים אלה מפרסם המשרד להגנת הסביבה את מדד ההשפעה הסביבתית של החברות הנסחרות בבורסה. לראשונה, יזם המשרד מדד סביבתי-כלכלי לדירוג החברות, על פי פוטנציאל הסיכון שהן גורמות. זאת, על ידי שקלול המידע על המזהמים שנפלטו בפועל מהמפעלים בשנת 2013, לצד  הפרת חוקים ודינים סביבתיים בשנים 2011-2013. מדד ההשפעה הסביבתית ודירוג החברות המלא מופיעים באתר המשרד להגנת הסביבה, כשירות לציבור.

"מטרת הדירוג היא כפולה: הגברת השקיפות עבור כלל הציבור והמשקיעים, והמרצת החברות לפעול לשם צמצום הנזק לסביבה", מסביר מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, דוד לפלר. "באמצעות המדד, יכול כל אזרח ומשקיע לקבל תמונה מלאה על החברות הציבוריות, ולראות בדיוק מה מידת המסוכנות הסביבתית של החברה בה הוא משקיע את חסכונותיו".

הדירוג מבוסס על המדד הנהוג באירופה. לשם יישומו בישראל, הסתייעו אנשי המשרד במומחים מהאיחוד האירופי. לכל החברות ניתנה הזכות להגיש השגות לגבי דירוגן ולגבי מתודולוגית הדירוג, אשר פורסמה באתר האינטרנט של המשרד באופן בולט להערות הציבור.

אופן חישוב מדד ההשפעה הסביבתית של החברות הנסחרות
אופן חישוב מדד ההשפעה הסביבתית של החברות הנסחרות

 

פז, דלק, וחברת החשמל צועדות בראש הרשימה הסביבתית האדומה

בראש הרשימה האדומה עומדת קבוצת פז, וזאת עקב שקלול פעילות מזהמת, הפרת נהלי בדיקות ואי עדכון במועד בדבר זיהום חמור שגרמה – עד כדי חקירה פלילית: 146 מתחנות הדלק של החברה לא ביצעו בדיקות למניעת זיהום קרקע או שאיחרו בהשלמת הבדיקות החוזרות. ל-28 מתחנות החברה אף נרשמה הרשעה פלילית בשנת 2013 בכתב אישום שהגיש המשרד בנושא. בנוסף, במהלך שנת 2013 בעקבות תקלה באחד ממתקני הייצור של בית הזיקוק של פז באשדוד, החברה הזרימה במשך חודשים שפכים חריגים לים. החברה לא עדכנה את המשרד בהתאם להוראות. נפתחה חקירה פלילית והתיק בבחינה להגשת כתב אישום על ידי המשרד להגנת הסביבה.

קבוצת דלק הגיעה למקום השני בדירוג לאחר ש-135 תחנות שבבעלותה לא ביצעו בדיקות למניעת דליפות בתחנה או שאיחרו בהשלמת הבדיקות החוזרות. 24 מתחנות החברה הורשעו פלילית בשנת 2013 בנושא זה. מיקומה של חברת החשמל, שהגיעה למקום השלישי בדירוג, מושפע מאוד מפליטות המזהמים המשמעותיות שלה לסביבה. תחנת הכוח המזהמת ביותר היא התחנה הפחמית רוטנברג שבאשקלון. החברה אף מתעכבת בהתקנת הסולקנים שנדרשו על ידי המשרד ושאמורים להפחית את הזיהום הנפלט מארובותיה בכ-90%.

"הרשימה הסביבתית האדומה מאפשרת למשקיעים בחברות השונות מידע על רמת הסיכון הסביבתית אליה היא חשופה, ומסייע להגן על השקעות של הציבור גם דרך קרנות הפנסיה וקופות הגמל", מוסיפה גלית כהן, סמנכ"לית בכירה לתכנון ופיתוח בר קיימא במשרד להגנת הסביבה. "המשקיעים חשופים לסיכון פעמיים בעצם: פעם אחת כאשר המניה לא עולה, ופעם שנייה כאשר החברה משלמת קנס על פגיעה בסביבה – בין השאר מכספי המשקיעים. לדברי כהן, מטרת המשרד היא לפרסם את הדירוג מדי רבעון, במקביל לדיווחי החברות בבורסה, ולהגביר את הפיקוח על חברות שידורגו גבוה ברשימה. 

לכתבה בדהמרקר

כתבות קשורות:

Comments