כל מה שחשוב לדעת על אחריות תאגידית

פורסם: 18 בינו׳ 2014, 1:29 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 22 בפבר׳ 2014, 21:00 ]

כיצד מתבטאת בפועל "אחריות תאגידית" של במגזר העיסקי? איזו תועלת היא נושאת עבור התאגיד? כל התשובות ועוד על המגמה שמחברת את העסקים לקהילה ולסביבה

אמיר כידן, 25/12/13
איכות הסביבה / צלם: פוטוס טו גו
איכות הסביבה / צלם: פוטוס טו גו

עד לפני כשני עשורים התנהלו מרבית הגופים העסקיים בעולם המודרני רק לפי מערכת נורמות אחת – חוקי המדינה. על כן היה נהוג להניח כי מהלך עסקי שאינו יוצא מגבולות החוק הוא תקין, בלי להתייחס גם למצבים בהם הם מייצרים נזק ישיר או עקיף לצרכנים, לקהילה, לסביבה וכיו"ב. ב-20 השנים האחרונות חל שינוי דרמטי בתפיסה זו, כאשר במקביל נטבע אחד המונחים המובילים היום את השיח העסקי – "אחריות תאגידית".

רווח ותועלת חברתית וסביבתית

המושג "אחריות תאגידית" מתייחס למצב בו התאגיד נוטל על עצמו מחויבות להתנהל באחריות מול כלל הסביבה בה הוא פועל ועליה הוא משפיע, גם מעבר לחובות החוק. בראייה המגולמת במושג, על התאגיד לבחון ולסמן את כלל הגורמים בסביבתו המושפעים מפעילותו ותורמים לה ולאחר מכן להתנהל מתוך התחשבות בטובתם של אותם גורמים.

במרבית המקרים, לפי מודל האחריות התאגידית, עסק נדרש לנהוג בהגינות מול לקוחותיו, להקפיד על יחס הוגן לספקים, לשמור על זכויות האדם ועל זכויות האזרח, למזער את הפגיעה בסביבה, לשמור על משאבי הטבע לדורות הבאים בהתאם למודל ה'קיימות' (Sustainability). לייצר לעובדים סביבת עבודה הוגנת, לגלות מעורבות ואכפתיות כלפי הקהילה ולתרום לה.

בתמצית ניתן לומר כי עסק הבוחר להכפיף את עצמו ל"אחריות תאגידית" עובר ממצב בו הוא פועל למען מטרה אחת – ייצור רווח מקסימלי לבעליו, למצב הוא פועל למען: רווח, תועלת חברתית ותועלת סביבתית.

אילו תופעות ותהליכים הביאו להופעתה של האחריות התאגידית?

האחריות התאגידית, הנקראת לעיתים גם "ממשל תאגידי", התפתחה בשנים האחרונות על רקע מספר תהליכים משיקים:

1- הפרטה נרחבת של שירותים ממשלתיים ונסיגה בכוחה של המדינה, אל מול עלייה בכוחם של המגזר העסקי והמגזר השלישי (ארגונים ציבוריים ללא מטרות רווח).

2- התעצמות הגלובליזציה אשר הביאה לכך שתאגידים רבים פועלים מול מספר מערכות חוקים במדינות שונות.

3- מהפכת המידע האינטרנטית אשר הקשתה על התאגידים להסתיר את פרטי פעילותם מן הציבור.

תהליכים אלו יצרו מציאות מורכבת בה לתאגיד יש כוח רב יותר מבעבר אל מול המדינה, אך מנגד הוא חשוף לביקורת ולענישה מצד הציבור: ארגוני צרכנים, ארגונים ירוקים, ארגוני זכויות אדם וכו'.

על רקע מציאות זו התגבשה גישת "האחריות התאגידית" אשר קראה לתאגידים להכפיף את עצמם מרצון למערכת שיקולים רחבה יותר וכך לשפר את תדמיתם מול הציבור ולא פחות חשוב מכך, למנוע מצב בו מערכת שיקולים זו תכפה עליהם בכוח.

אחריות מייצרת תועלת?

במרבית הבורסות המובילות בעולם ישנם מדדים המורכבים מחברות על פי דירוג האחריות התאגידית שלהן (SRI – Social Responsible Investment). בשנת 2012 מעל 11% מההשקעות בשוק ההון בארה"ב, הופנו לחברות הנכללות במדדי אחריות תאגידית, עלייה ביחס לשנים קודמות, בניגוד לירידה הכללית בהיקף ההשקעות. מדד שכזה קיים גם בבורסת ת"א ונקרא - "מדד מעלה"

כמו כן יש לציין כי בשנים האחרונות פורסמו מספר מחקרים המראים כי אימוץ גישת "אחריות תאגידית" בחברה, מגדיל את המוטיבציה בקרב עובדיה ומגדיל את האטרקטיביות של מוצריה עבור צרכנים מתקדמים.

מושג ה'אחריות התאגידית' נמצא היום בלב השיח העסקי והוא הולך ומשתכלל, יחד עם צמיחת חלקן של ההשקעות האחראיות בשוקי ההון ועליית המודעות הציבורית לגישה עסקית זו. השתכללות האחריות התאגידית מפתחת גם את קשרי תאגידים-קהילות, מתגמלת את כל מי שעוסק בפיתוחם ומדגישה את חשיבותם של הגורמים המביאים לחיזוק קשרים אלו.

*הכותב הוא מנהל תוכן ברוביקון ביזנס גרופ

לכתבה בגלובס

Comments