להיות סביבתי זה גם משתלם בכיס - כך גילו בתי עסק בבאר שבע כמו רולדין, בית מרקחת ומפעל בטון, שהשתתפו בפרויקט מיוחד שנועד להפוך אותם לירוקים יותר. גם אתם יכולים
אילנה קוריאל, 3/1/2013 מה משותף לבית מרקחת, משרד עורכי דין, מכבסה ובית קפה? כולם הם חלק מפרוייקט עירוני ראשון מסוגו שמתקיים בבאר שבע ונועד להפוך את העסקים בעיר לירוקים יותר. הפרויקט, ששמו "ירוק עסקים", החל בשנה שעברה וכולל 17 עסקים בעיר שזכו לליווי צמוד של החברה העירונית "יעדים", במטרה להפוך אותם ל"ירוקים יותר" בהיבט סביבתי וחברתי. החברה גיבשה את הקריטריונים להפיכת עסק לירוק וצוות סטודנטים ליווה את העסקים בתהליך. ![]() כך למשל, בעלי העסקים נדרשו להפחית את הצריכה של שני משאבים לפחות, כמו מים, חשמל או ניירת, ב-7% לכל הפחות. בנוסף הם נדרשו להציג מיכלי הפרדה לסוגי פסולת שונים, ולקדם מודעות ציבורית להתנהלות סביבתית נאותה, במסגרתה אף סיפקו הטבות ללקוחות וספקים "ירוקים" יותר. לאחרונה קיבלו העסקים תעודת "עסק ירוק" המעידה על השתתפותם בפרויקט. בין העסקים הללו נמנה סניף של רשת רולדין, ברחוב חברון בעיר. "בעירייה ביקשו לצרף אותנו לפרויקט ואנו משתפים איתם פעולה", מספר יוסי אלימלך, מבעלי המקום. "הם נותנים לנו עצות – וגם אנחנו נתנו להם עצות". "באנו מראש עם גישה ירוקה", הוא מוסיף. "אנחנו עובדים כמו פעם: לא מנקים בנייר אלא עם מפיות בד שכובסו, מקפידים על שימוש בתאורה חסכונית עם צריכת חשמל נמוכה ומחממים על ידי גז ולא חשמל. בכל מקום שאפשר לחסוך - אנחנו חוסכים". לדבריו, החיסכון בהוצאות על נייר לניקוי השולחנות לבדו, מגיע לכ-24 אלף שקל בשנה. "הוצאנו קרוב ל- 2,500 שקל בחודש רק על נייר לניקיון שולחנות", הוא מספר. "היום, עם הכביסה - אני מגיע ל-500 שקל לכל היותר". בפן החברתי – החנות מוכרת ספרים בעלות נמוכה עבור עמותה. חוסכים מאות שקלים בחודשגם השתתפה בפרויקט. אופיר דעי, מבעלי המקום, מספר כי השינויים שהם ביצעו לא הועילו רק לסביבה - אלא אפשרו להם גם חיסכון שנתי גדול, של מאות שקלים בחודש. "שמחתי להצטרף למיזם", הוא מספר. "היום אנחנו ממחזרים בקבוקים ומשתמשים בתאורה חסכונית ובטיימרים בגופי הקירור כדי לחסוך בחשמל. בנוסף, אנחנו ממחזרים את שמן הטיגון". בית עסק נוסף שהשתתף בפרויקט הוא בית מרקחת הנגב, שפועל משנת 1948. בעל המקום ישראל שטרייכמן מספרים שצוות הסטודנטים שליווה את הפרויקט, סיפק רעיונות חדשים, כמו מיחזור בקבוקי התרופות במקום לזרוק אותם, החלפת התאורה לחסכונית והפחתת צריכת האנרגיה המופנית למיזוג העסק. "העובדים מתלהבים ומקבלים מושגים בתחום החיסכון בחשמל ושימוש מושכל במים", הם מספרים. ![]() מסעדת "ג'וני קרסיפי" הפרויקט התבצע בשיתוף היחידה לייעול הצריכה בחברת החשמל, המשרד להגנת הסביבה וגופים נוספים, בליווי של פרופ' עדי וולפסון כיועץ. ראש העיר רוביק דנילוביץ', אמר כי יש כוונה להרחיב אותו לעסקים נוספים. "אני סמוך ובטוח כי הצלחת פרויקט זה תביא עסקים נוספים להצטרף למהלך", אמר. אז איך תהפכו את העסק שלכם לירוק?הפרויקט כלל מיפוי של העסקים בעיר וגיבוש מאגר ידע הכולל המלצות בכמה מישורים הקשורים להתנהלות הסביבתית של עסקים. לפניכם חלק מההמלצות שניתנו לעסקים במסגרת הפרויקט:הפחתה בצריכת חשמל של מקררים ומקפיאים:
הפחתה בצריכת חשמל של מערכות מיזוג:
הפחתה בצריכת חשמל של מדיחי כלים:
הפחתה בצריכת חשמל של מערכות תאורה:
הפחתת צריכת מים:
הפחתה בצריכת נייר:
נסועה:
הפחתת פסולת:
קידום מודעות ציבור:
|