המהפכה של ארדן: חברות יחויבו לדווח על סיכונים סביבתיים

פורסם: 7 בספט׳ 2009, 7:02 על ידי: Sustainability Org
מועד פרסום: 7/9/2009
 
חובת הדיווח - ממחצית 2010 ■ השר להגנת הסביבה: "כל חברה מדווחת על-פי מה שנוח לה ולא על-פי סטנדרט מוסכם" ■ החברות צפויות להשקיע עשרות מיליוני שקלים להפחתת הזיהום שהן גורמות.

בשורה דרמטית לחברות הציבוריות: החל ממחצית שנת 2010 הן צפויות להידרש על-פי חוק לדווח לבורסה על סיכונים סביבתיים-חברתיים בהתנהלותן, כך אמר הבוקר (ב') השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, במסגרת כנס השקעות אחראיות שהתקיים בבורסה לני"ע, ביוזמת האיחוד האירופי, המשרד להגנת הסביבה וארגון חיים וסביבה.

היוזמה נובעת מתוך התארגנות בעולם שנקראת PRI - Principles of Responsible Investments, במסגרתה חברים גופים מוסדיים שהבינו בעשור האחרון כי יש להטמיע סיכונים סביבתיים-חברתיים וכאלה הנוגעים לממשל תאגידי (ESG: environmental, social and corporate governance) במערך הבחינה של חברות המבקשות לגייס כספים.

בתחילה, התארגנו בעולם 19 גופים מוסדיים וניסחו שישה עקרונות המהווים סטנדרט לבחינת הסיכונים הללו (ראו מסגרת), וכיום כבר חתומים בהתארגנות הזו 580 ארגונים מוסדיים ברחבי העולם, המנהלים 18 טריליון דולר, שהם על-פי הערכות 10% מההון המנוהל בעולם.

בארץ אמנם ישנם גופים שמפרסמים דו"חות סביבתיים-חברתיים על-פי התארגנות וולנטרית שנקראת (GRI(Global Reporting Initiative. בין אלה נמצאים בנק לאומי, אגד, קבוצת שטראוס ואחרים. התארגנות זו נבעה מתוך הזרוע הסביבתית של האו"ם ונועדה לעודד חברות לדווח לציבור בשקיפות על התנהלותן בתחום החברתי-סביבתי. אולם, "יש דו"חות יפים אם יש יחצ"ן טוב", אמר על כך ארדן בראיון ל"גלובס", "אבל הם לא באמת נותנים תמונה לגבי הסיכונים הסביבתיים שנובעים מהפעילות של החברה".

לדבריו, "כל חברה מדווחת על-פי מה שנוח לה ולא על-פי סטנדרט מוסכם. צריך ליצור סטנדרטיזציה של דיווח כדי שניתן יהיה להשוות בין התנהלות של חברות שונות, להעריך את רמת הסיכונים שלהן באופן השוואתי וגם לעקוב באופן מהימן אחר התנהלות של אותה חברה לאורך שנים".

הנושא של השקעה אחראית נדון היום בכנס שהתקיים בבורסה לני"ע, במטרה להביאו למודעות בקרב הגופים המוסדיים המקומיים והחברות הציבוריות, ולהטמיע אותו במערכת ההתנהלות שלהם ובמערך השיקולים של ציבור המשקיעים.

החברות הציבוריות צפויות בעקבות היוזמה להשקיע עשרות ואפילו מאות מיליוני שקלים כדי להטמיע טכנולוגיות ומתקנים להפחתת זיהום הנובע מפעילותן, לייעול תצרוכת האנרגיה של המפעלים ולטיפול במים שמשמשים אותם.

לכתבה בגלובס

Comments