פודיוקייט הישראלית: תזונאית צמודה בסופרמרקט

פורסם: 2 בנוב׳ 2012, 3:41 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 2 בנוב׳ 2012, 3:42 ]

האפליקציה של פודיוקייט סורקת את הבר-קוד של המוצר על המדף ומחזירה דירוג בריאותי שלו על בסיס הרכיבים שמהם הוא מיוצר. בהתאם לדירוג, היא גם ממליצה למשתמש על מוצרים תחליפיים

מאת ענבל אורפז, 2/11/2012
 
כיצד תדעו להימנע מרכישת מאכלים שעלולים להזיק לבריאותכם? חברת הסטארט-אפ הישראלית פודיוקייט היא תולדה של הבעיה הנפוצה הזו. היזם הישראלי חמי וינגרטן עבר עם אשתו וילדיו מישראל לקליפורניה לאחר שמכר את MDRM, החברה שהקים, לסנדיסק. "המפגש עם האוכל האמריקאי לא היה מרנין במיוחד", מספר וינגרטן על ההתאקלמות בארה"ב. באחד הימים חזרה אשתו מהסופרמרקט והביאה עמה יוגורט זוהר בחושך. "זה גרם לי לקרוא את רשימת המרכיבים לראשונה בחיי. גיליתי שם את הרכיב red40 שעלול לגרום לבעיות היפר-אקטיביות אצל ילדים. לא הבנתי למה הרכיב נאסר לשימוש באירופה אבל מותר לשימוש בארה"ב", מסביר וינגרטן.

כך נולד ב-2008 הבלוג פודיוקייט (Fooducate) שחקר את תעשיית המזון המודרנית. "הפריע לי שאני כצרכן לא יודע מה יש באוכל שלי. הבלוג בא מהרצון לחנך אנשים על אוכל. ראיתי שתעשיית המזון המודרנית מותאמת לרווחים גבוהים ועלויות נמוכות לחומרי גלם ותהליכי ייצור".

הבלוג צבר תאוצה ווינגרטן זיהה את הפוטנציאל העסקי הטמון בייצור כלים שיסייעו למשתמשים לקבל החלטות בנוגע למזון שאותו הם רוכשים. באותו שלב חזר וינגרטן לארץ ופגש את אורן בושמיץ וחגי מרנדה, שניהם יוצאי חברת הטלקום אורנג'. השלושה חברו יחד והקימו את החברה שנושאת את שם הבלוג - פודיוקייט. היזמים זיהו הזדמנות בכלי חדש שהסתמן באותה תקופה כהבטחה גדולה - האייפון שהושק ב-2007 והפך פופולרי. המייסדים גייסו פחות ממיליון דולר ממשקיעים פרטיים וחברת הסטארט-אפ יצאה לדרך ב-2010.

סופרמרקט בחיפה. "דלגו על מדפי החטיפים"
לאפליקציה בסיס נתונים על מוצרים בתחומי ארה"ב בלבד. צילום: חגי פריד

הרעיון של פודיוקייט פשוט: מדובר בכלי שעוזר לאנשים בזמן הקניות בסופרמרקט לקבל את ההחלטה הכי טובה מבחינה בריאותית באמצעות סריקה של המוצר שנמצא על המדף. החברה צירפה לצוות המייעץ את פרופ' אדם דרונובסקי. החברה בנתה מערכת שבנויה על כך שברגע שמוזנים הנתונים על המוצר, התוכנה מחשבת באופן אוטומטי ציון למזון - A עד D - ובהתאם ממליצה על מוצרים תחליפיים בעלי ערכים תזונתיים עדיפים. כמו כן, מופיעים הסברים תמציתיים בנקודות שמבהירים למה קיבל המוצר את הציון.

וינגרטן מסביר כי האתגר היה לפתח סורק טוב מספיק לבר-קודים שמשתמש במצלמת הסמארטפון. אתגר נוסף היה לבנות בסיס נתונים גדול מספיק כך שהסריקות יהיו מוצלחות ויופיע מידע בנוגע למוצר. אם מוצר לא מופיע, המשתמש יכול לצלמו ולסייע לחברה להגדיל את בסיס המידע. כיום מכיל המאגר מידע על 200 אלף מוצרי מזון. לטענת וינגרטן, ברשות החברה בסיס הנתונים הגדול ביותר כרגע בארה"ב שמקשר בין קודים של מוצרים לבסיס נתונים מלא עליהם. כמו כן, החברה נדרשה לפתח אלגוריתם שיידע לנתח את המידע שמופיע על המוצרים ויתחשב בכללי התזונה ורשימת הרכיבים.
האפליקציה זמינה לשימוש במכשירי iOS ואנדרואיד. ניתן להשתמש בה לסריקת מוצרים בכל רשתות הקמעונאות בארה"ב. עד כה הורדה האפליקציה מיליוני פעמים ובכל שבוע מאות אלפים משתמשים בה. כמו כן, פודיוקייט הוטמעה ב-RedLaser, אפליקצית הקניות מבית איביי שהורדה עד כה על-ידי 20 מיליון משתמשים.
נולדה בעקבות חוויה שלילית עם האוכל האמריקאי. האפליקציה
צילום: פודיוקייט

פודיוקייט ניתנת להורדה בחינם בגרסה שבה מופיעות פרסומות, או בעלות של 3.99 דולר ללא פרסומות. כמו כן, ישנה גרסת פרימיום לאנשים הסובלים מאלרגיות לרכיבים כמו גלוטן, בוטנים או חלב שעולה 4.99 דולר שמזהירה את המשתמש אם המוצר מכיל רכיב שהוא רגיש אליו. החברה עובדת על גרסה נוספת המותאמת לחולי סכרת בשיתוף פעולה עם אחת מחברות התרופות הגדולות בעולם. כמו כן, פודיוקייט משתפת פעולה עם חברות ביטוח בריאות שמעוניינות לספק למבוטחים כלים לשיפור אורח חייהם.

כחודשייים לאחר השקת האפליקציה באפסטור בינואר 2011, יצרו קשר נציגי אפל עם פודיוקייט. החברה הגיעה לפגישה בקמפוס של אפל בקו פרטינו, שם טענו אנשי החברה טענו כי פודיוקייט משתמשת בפלטפורמה של האייפון כדי לספק שירות חדשני. בהמשך אותה שנה הופיעה האפליקציה הישראלית בפרסומות לאייפון ובסוף השנה נבחרה פודיוקייט לאפליקציית השנה בתחום הבריאות. ב-2012 החברה גם זכתה במקום הראשון בפרס "אפליקציות המנתחים האמריקאים" (U.S. Surgeon General's Healthy Apps Challenge) בקטגוריית תזונה בריאה.

במבט קדימה, שואף וינגרטן כי כל החלטה בתחום המזון תהיה קשורה לאינפורמציה מפודיוקייט, כך שגם על גבי הפריטים והמדפים בסופרמרקט יופיע הציון של פודיוקייט למוצר. בנוסף, מעוניינת החברה לכלול מידע על מוצרים ברשתות מזון כמו מקדונלדס. היא שואפת להתרחב למדינות נוספות, וכנראה שהיעדים הבאים יהיו מדינות דוברות אנגלית והארצות הגדולות במערב אירופה.

 
 
Comments