סך הרווחים מייצוא התוצרת האורגנית של ישראל לאירופה הוכפל בחמש השנים האחרונות, והוא עומד כיום על כ-600 מיליון שקל. נשמע טוב, אלא שרק חלק קטן מהפירות ומהירקות הגדלים כאן ללא ריסוס וללא הנדסה גנטית מיועד לשוק המקומי. ובכל זאת, ברשימה הבאה תגלו כי גם מה שנשאר בארץ, טרי, בריא וטעים לא פחותשרה ליבוביץ-דר, 27/5/2012
תגיות: הכי טובים 2012, אוכל אורגני,חקלאות אורגנית
מבחר עצום של ירקות ושל פירות אורגניים מכל חלקי הארץ נמכר לבתי עסק שמשווקים מזון אורגני במדינות האיחוד האירופי, ומספרם של אלה הולך וגדל משנה לשנה. בחמש השנים האחרונות הוכפל הרווח מהייצוא האורגני בארץ מ-300 מיליון שקל ל600- מיליון שקל, והמגמה הזאת באה לידי ביטוי, כמובן, גם כאן. ◄חקלאות אורגנית ליד הבית ◄רופא אורגני: המודל הנסתר של מצפה הימים ◄חקלאות אורגנית: בעולם תומכים, בישראל לא במהלך הכנת הכתבה עלו שמותיהם של חקלאים העוסקים בגידול אורגני שנחשבים למובילים בתחום ולמתווי דרך, אולם תחקיר קצר גילה שתוצרתם נמכרת באירופה ולא בישראל. למעשה, בארץ פועלים יותר מ-400 חקלאים המוכרים את התוצרת האורגנית שלהם מחוץ לישראל. נכון, קצת חבל שזהו המצב, אבל אין טעם להתמקד ב-99% מהכוס הריקה. אחרי הכל, מה שנשאר אצלנו טוב לא פחות ממה שמקבלים הצרכנים האירופים. מסקר של משרד החקלאות שנערך לאחרונה עולה כי רוב המוצרים האורגניים עומדים בתקנים שנקבעו בחוק. רק ב-3.6% מהדגימות נמצאו חריגות מהתקן האורגני - שיפור עצום לעומת 24 אחוזי החריגה שנמצאו לפני כשנתיים. הרשימה הזאת, אם כן, הייתה יכולה להיות ארוכה יותר. מתוך כל השפע הזה בחרנו את עשרת המצטיינים - חקלאים שמחויבים לחקלאות האורגנית, ורובם עוסקים בתחום כבר שנים ארוכות ורואים בעבודתם לא רק פרנסה אלא גם שליחות. איך בדקנו? ברחבי הארץ פועלים כמה מאות חקלאים העוסקים בגידול אורגני - כולם מחויבים לתחום ומשפרים בהתמדה את איכות התוצרת ואת השירות לצרכנים. רובם לא רק עומדים בתקן של משרד החקלאות, אלא גם מגדלים תוצרת טעימה שאפשר לקנות כאן. לצורך הסינון, קיימנו שיחות רבות עם טבעונים קנאים, שוטטנו בפורומים ובאתרים ייעודיים באינטרנט, התייעצנו עם מומחים בתחום, הבאנו בחשבון גם את טעמנו האישי, ובסופו של דבר הרכבנו את הרשימה הזאת: טבע הבשור
מיזם אורגני של משפחת עוזיהו ממושב עין הבשור שבחבל הבשור. ההורים, לאה ואמנון, נמנים עם חלוצי החקלאות האורגנית. עוד לפני 28 שנים, כשירקות אורגניים היו נדירים כמו שלג באפריקה, הם הקימו משק אורגני. אמנון עוזיהו, מייסד משה טבע הבשור. כך נראה חלוץ צילום: אריק סולטן מלוא הטנא
תומר טנא הוא טייס בחיל האוויר ובארקיע שמתפרנס מפיזור זבובים בערבה במסגרת פרויקט של הדברה ביולוגית. הוא נולד בעין יהב, וחזר למושב כדי לגדל ירקות אורגניים יחד עם בת זוגו, רונית. קיבוץ נאות סמדר
90 חברים ו-70 ילדים חיים כיום בקיבוץ נאות סמדר שבערבה, שהוקם בשנת 1989. רוב החברים עוסקים בחקלאות אורגנית. באתר האינטרנט של הקיבוץ הם שוטחים את משנתם, העוסקת בחיוניות בחיי הפרט והכלל, במצבו של האדם בעולם דרך יחסים, בעשייה, בהתבוננות ובחיים מלאים ללא סתירות וניגודים. משק הר פרחים
יואל ורונית בלומנברג הגיעו למושב עופר שבחוף הכרמל ב-1998, והקימו משק אורגני קטן שבו העבודה מתנהלת על פי כללים אקולוגיים: לכל פעולה יש הסבר מפורט - החל בהעסקת עובדים מהאזור, שנועדה להפחית את זיהום האוויר הנובע מנסיעות ארוכות, וכלה בטיהור מי ביוב והשבתם למשק. אורגני בכפר
אליעזר מטס ממושב נטעים גילה את האור לפני כ-20 שנה: הוא היה חקלאי רגיל שריסס את מטעיו כמו כולם, עד שיום אחד ראה אנשים נכנסים למטע מרוסס ויוצאים ממנו היישר לבית חולים. עד היום לא ברור מה גרם לאותם אנשים למהר מהמטע לבית החולים, אבל החיזיון שינה את חייו של מטס מן הקצה אל הקצה: הוא הפך את המטעים לאורגניים ומיהר לפתוח חנות טבע בתל-אביב. קיבוץ הרדוף
הקיבוצניקים של הרדוף הם חלוצי החקלאות האורגנית בישראל. הקיבוץ נוסד ב-1982 באזור נחל ציפורי שבגליל התחתון על ידי חבורה של אנתרופוסופים המאמינים בתורתו של ד"ר רודולף שטיינר. על פי תורתם, הרוח שורה בכל דבר, והריפוי הוא דרך חיים. ריפוי טבעי, כמובן. ![]() קיבוץ הרדוף. למי יש זמן להתעסק עם חיסונים צילום: אלכס רוזקובסקי המשק האורגני של איריס בן צבי
טבעוני אמיתי יחשוב פעמיים, ואפילו שלוש, לפני שיכניס לפיו ירק או פרי שלא הבשיל בעונת הגידול הטבעית שלו. איריס בן צבי, מושבניקית מכפר יהושע, מקפידה במיוחד על גידול ירקות בעונה. ![]() איריס בן צבי ועובדי המשק. לכל צמח יש שיר צילום: אריק סולטן משק כנות
אהוד כנות ממושב כחל שמדרום לצפת הוא אחד המגדלים האורגניים הצנועים בארץ: בלי אתר אינטרנט מושקע ובלי פרסומת, שמו עובר מפה לאוזן באזור הצפון במהירות של קטיושה שנוחתת בלי אזהרה. הירקות שלו, בעיקר מלפפונים ועגבניות, זוכים להצלחה גדולה בצפת והסביבה ונחשבים למשובחים במיוחד. חוות חוביזה
באוקטובר 2003 ייסדה בת עמי שורק - אשת חינוך שעברה הסבה לחקלאות אורגנית - את חוות חוביזה: שדה אורגני שמשתרע על פני 50 דונם בכפר בן נון שבעמק איילון. בחווה מגדלים 100 סוגים שונים של ירקות, שאותם הלקוחות יכולים לקטוף בחווה או לקבל במשלוח, אם כי אופציית המשלוח מיועדת למנויים בלבד באזור תל-אביב וירושלים. קיבוץ מעגן מיכאל
![]() שחר שקד, מעגן מיכאל. פפאיה שעברה שדרוג צילום: אריק סולטן בקיבוץ מעגן מיכאל הבינו היכן נמצא הטרנד הכי לוהט, ולפני כמה שנים חלק מהמטעים, בעיקר אלה של האבוקדו והפפאיה, עברו הסבה לחקלאות אורגנית. במשך כמה שנים ניהל את המטע שחר שקד - פעיל אורגני ותיק ושחקן כדורסל בהפועל מעגן מיכאל. האבוקדו של מעגן מיכאל משווק ברחבי הארץ ובחנויות טבע באזור חוף הכרמל. |
Sustainability.org.il > ידיעות / עדכונים >