בית ספר לאיכות הסביבה על שם כימיקלים לישראל

פורסם: 12 בינו׳ 2012, 6:35 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 12 בינו׳ 2012, 6:36 ]

המפעלים שיצרו לאורך השנים מפגעים סביבתיים גדולים, הפכו רשמית לתומכים ולמממנים של בית הספר האקדמי לקיימות שייפתח בשנה הבאה

מאת צפריר רינת, 12/1/2012

המפעלים של חברת כימיקלים לישראל, שיצרו לאורך השנים מפגעים סביבתיים גדולים, הפכו שלשום רשמית לתומכים ולמממנים של בית הספר האקדמי לקיימות שייפתח בשנת הלימודים הקרובה במרכז הבינתחומי בהרצליה. זאת, לאחר שהמועצה להשכלה גבוהה אישרה את פתיחת ההרשמה למסלול לתואר ראשון בבית הספר.

השם הרשמי של המוסד החדש לקיימות, הראשון בישראל, הוא "בית הספר לקיימות מייסודן של החברה לישראל, כימיקלים לישראל ובז"ן (בתי הזיקוק לנפט)", ומחיר הקמתו 7.5 מיליון שקלים. כל החברות הנכללות בשמו של בית הספר - כמו גם מפעלי ים המלח, מפעל תרכובות ברום ברמת חובב ומפעלי פוספטים בנגב - נמצאות בבעלות משפחת עופר.

סגל ההוראה בבית הספר החדש יכלול כמה מהדמויות הבולטות בקרב מומחי הסביבה בישראל. דיקן בית הספר יהיה פרופ' מוטי שכטר, ממייסדי החוג לניהול משאבי טבע וסביבה באוניברסיטת חיפה. עם המרצים נמנים פרופ' ארזה צ'רצ'מן, מומחית לפסיכולוגיה חברתית בנושאי סביבה, וכן פרופ' אורי מרינוב, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה לשעבר וראש החוג למשאבי סביבה באוניברסיטת חיפה.

תוכנית בית הספר החדש תהיה דומה לזו של בתי ספר לקיימות בארצות הברית. בין היתר יושם בה דגש על נושאים כמו פיתוח כלכלי בר קיימא, תכנון לאומי ארוך טווח של משקי המים והאנרגיה ויזמות בתחום הסביבתי.

למפעלים התורמים לא תהיה מעורבות בתוכני הלימוד. אלה עוסקים בפיתוח מוצרים חיוניים כמו דלקים, דשנים וחומרים מעכבי בעירה, אך מבססים את פעילותם במידה רבה על ניצול משאבים לא מתחדשים כמו נפט ופוספטים. לאורך השנים גרמו המפעלים מפגעי זיהום אוויר, שפכים ונזק לנוף.

בעשור האחרון הוגשו נגד בתי הזיקוק ומפעל תרכובות ברום כתבי אישום בגין זיהום סביבתי והם שילמו קנסות כבדים. על מפעלי ים המלח נכתב לאחרונה בדו"ח תכנון מטעם משרד הפנים, המגבש תוכנית מתאר לאזור: "השטחים הפתוחים באגן הדרומי מופרים בהיקפים גדולים בשל פעילות המפעלים. זה כולל פריצת דרכים, עבודות עפר וכלים הנדסיים והנחת צינורות ללא התייחסות לשיקולי נוף".

"הייתי רוצה לראות אם המפעלים יממנו מחקר ביקורתי על פעילותם והשפעתם על הסביבה והחברה", אמר אתמול בתגובה לדברים חבר הכנסת דב חנין (חד"ש), מראשי השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת. "אני רואה בעיה בקישור מושג הקיימות למפעלים שפועלים בכיוון הפוך, למשל בכך שהם מתנגדים לחקיקה שאמורה להגן על ים המלח. אני בעד שמפעלים יאמצו אג'נדה של קיימות אבל זה צריך להתחיל אצלם בבית".

מהחברה לישראל נמסר בתגובה: "החברה לישראל, כי"ל ובז"ן גאות לסייע בהקמת בית הספר האקדמי הראשון בארץ לקיימות, שבו ירצו מטובי המומחים בארץ ובעולם בנושא. הקמת בית הספר הינה חלק מסדרת פעולות של החברות בקבוצות החברה לישראל להגברת הידע והמומחיות בנושאי הסביבה, האקדמיה והתעשייה ושיפור יחסי הגומלין ביניהן".

המרכז הבינתחומי מסר בתגובה: "תרומה של חברות ועסקים למוסדות אקדמיים היא דבר מקובל באוניברסיטאות המובילות בעולם. אנו רואים בבית הספר לקיימות מרכז בעל חשיבות בינלאומית וגורם חשוב בהתמודדות ישראל עם האתגרים העתידיים של הסביבה, המים והאנרגיה. בית הספר רואה כחלק משליחותו להיות מקום לדיון בין הגורמים הרגולטוריים, ארגוני סביבה ויזמי טכנולוגיה ירוקה".

לכתבה בהארץ

Comments