דו"ח: עד 2035 הפחם ימשיך להיות הספק העיקרי לחשמל

פורסם: 21 בנוב׳ 2012, 7:48 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 21 בנוב׳ 2012, 7:49 ]

דלקים מזהמים ימשיכו לספק את מרבית הביקוש לאנרגיה בעולם. עם זאת, תוך 3 שנים יהפכו אנרגיות מתחדשות לספק ייצור החשמל השני בגודלו

מאת צפריר רינת, 21/11/2012
 
השימוש העולמי באנרגיות מתחדשות כגון שמש, רוח ומים, ימשיך להתרחב ובתוך שלוש שנים הן יהפכו למקור השני בגודלו לייצור חשמל ברחבי העולם - כך מעריכה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה בדו"ח שנתי שאותו פרסמה החודש. עם זאת, מזהירה הסוכנות כי אם יימשכו המגמות הקיימות, יוסיפו דלקים מזהמים לספק את מרבית הביקוש לאנרגיה בעולם בעשורים הקרובים. תהליך כזה יחריף בהכרח את מגמות ההתחממות של כדור הארץ ויביא לעלייה ממוצעת בטמפרטורות בשיעור של 3.6 מעלות.

דו"ח הסוכנות כולל מספר תרחישים, שהמרכזי שבהם מניח כי מדינות העולם יפעלו ליישום ההחלטות שהתקבלו עד היום לניצול ופיתוח מקורות אנרגיה. על פי תרחיש זה, יגדל הביקוש לאנרגיה בשלושת העשורים הקרובים בשליש, ומרבית התוספת בביקוש תהיה בסין, הודו והמזרח התיכון.

דלקי מחצבים כמו נפט ופחם הם עדיין מקורות האנרגיה העיקריים. אחת הסיבות המרכזיות לכך היא הסבסוד לשימוש בדלקים אלה, שהגיע בשנה שעברה לשיעור של 523 מיליארד דולרים. מדובר בשיעור תמיכה גבוה פי שישה מזה הניתן לאנרגיות מתחדשות.

עם זאת צופה הסוכנות שחשיבותן של האנרגיות המתחדשות תלך ותגדל בעקבות גידול צפוי בסובסידיות, כמו גם שיפורים טכנולוגיים, שיגבירו את הכדאיות הכלכלית בניצולן. על פי התרחיש המרכזי של הסוכנות, ב-2015 אנרגיות מתחדשות יהיו המקור השני בגודלו לייצור חשמל, לאחר פחם. ב-2035 אנרגיות מתחדשות יהיו מקור אנרגיה לייצור חשמל השווה בגודלו לפחם.

על פי הערכות הסוכנות, יש לנצל רק שליש מעתודות דלקי מחצבים, אם רוצים לעמוד ביעד הבינלאומי של צמצום ההתחממות העולמית לשתי מעלות בלבד. רק אם תיושם טכנולוגיה חדשה של לכידת פחמן ואגירתו באופן בטוח, ניתן יהיה לשרוף יותר דלקים מבלי להחריף את בעיית שינויי האקלים.

מה שעשוי לשנות במידה רבה את הביקוש לאנרגיה ולהשפיע גם על ההתחממות היא הרחבת החיסכון באנרגיה. על פי הדו"ח, פוטנציאל החיסכון הוא משמעותי ביותר ועשוי להביא לכך שהיקף הגידול בביקוש לאנרגיה יקטן במחצית, ויהיה נמוך בהיקף של 13 מיליון חביות נפט ליום- שיעור השווה לכושר ייצור הנפט הנוכחי של רוסיה ונורווגיה ביחד. הדו"ח מציין שעד עתה מומש רק 20% מפוטנציאל החיסכון, בעיקר בענף הבנייה ובתעשייה הזעירה.

גם הארגון הסביבתי הבינלאומי "גרינפיס" פרסם לאחרונה כמה תחזיות מעודדות לגבי שימוש באנרגיות מתחדשות. על פי ניתוח עדכני משותף של הארגון וחברת אקו-אנרג'י בישראל, ישראל תוכל לספק ב-2025 רבע מהביקוש לאנרגיה בתחבורה ממקורות מתחדשים ומגז טבעי, זאת לעומת אחוזים אפסיים כיום. ההנחה מתבססת על מעבר לציי רכב חשמליים, שימוש נרחב בגז טבעי וייצור מוגבר של חשמל באמצעות אנרגיה סולארית.


כתבות קשורות:
Comments