מחקר: גז טבעי אינו הפתרון לבעיות התחממות כדור

פורסם: 1 באוק׳ 2014, 12:31 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 1 באוק׳ 2014, 12:31 ]

חוקרים אמריקאים קבעו כי אם לא יורחב השימוש באנרגיות מתחדשות, השימוש הנרחב בגז לא יביא להפחתה משמעותית בפליטת גזי חממה


, 28.09.2014 , 18:07
השימוש הנרחב בגז הטבעי לא יביא להפחתה משמעותית בפליטת גזי חממה אם לא תיושם במקביל מדיניות המחייבת הרחבת השימוש באנרגיות מתחדשות. כך קובע מחקר חדש שבדק את השימוש הצפוי בגז בארצות הברית בעשורים הקרובים. המחקר החדש התפרסם בכתב העת Environmental Research Letters והוא בוחן כמה תרחישים של שימוש בגז טבעי בארצות הברית עד 2055. הוא נערך על ידי חוקרים מאוניברסיטאות אירווין וסטנפורד וחוקר בארגון Near Zero העוסק במדיניות אנרגיה.

מומחי אנרגיה רבים וארגוני סביבה רואים בגז טבעי פתרון ביניים לבעיית גזי חממה, גישה המקובלת מאוד גם בישראל. זאת מאחר שבעת שריפת גז זה לצורך הפקת אנרגיה נפלטים הרבה פחות גזי חממה לעומת דלקים כמו פחם.

במחקר החדש נבחנו כמה תרחישים ובהם כאלה שבהם הופך הגז הטבעי למקור אנרגיה מרכזי בארצות הברית בעשורים הקרובים. תרחיש אחד בחן אפשרות לפיה אין מכסה מחייבת לשימוש באנרגיות מתחדשות באותה תקופה וקיימת תחרות מחירים בין מקורות מתחדשים והגז. תרחיש אחר בחן אפשרות שיש מכסה מחייבת לייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים כמו שמש, רוח ומתקנים הידרואלקטריים (מים), בשיעור העולה בהדרגה עד 50% בעוד ארבע עשורים. על פי תרחיש של השימוש הנרחב בגז, פוחת המשקל היחסי של פחם בייצור חשמל במחצית בתוך ארבע עשורים ואילו בשימוש מצומצם יותר יורד המשקל היחסי של פחם בשליש בלבד.

המסקנה המרכזית של המחקר היא שללא מדיניות אקלים הקובעת מכסות גבוהות לשימוש באנרגיות מתחדשות, השימוש הנרחב בגז יביא להפחתה של פליטת גזי חממה מייצור חשמל בשיעור של שני אחוזים בלבד. זאת לעומת תרחיש שבו שיעור השימוש בגז נמוך יותר.

אחת הסיבות להערכה זו היא שהמחיר הנמוך יותר של הגז והעובדה שהוא יהיה זמין בכמויות גדולות, יביאו לכך שהיקף ייצור החשמל יגבר בקצב מהיר ועימו גם פליטות גזי החממה, גם אם בשיעור נמוך יותר מאשר שימוש בפחם. האנרגיות המתחדשות לא יעמדו בתחרות הכלכלית מול הגז והיקף השימוש בהם לא יגדל בקצב הרצוי.

מי שהגיב לממצאי המחקר החדש הוא אחד הארגונים הסביבתיים החשובים ביותר בארצות הברית, "הקרן להגנת הסביבה", התומך בשימוש בגז כאמצעי ביניים להתמודדות עם שינויי אקלים. המדען הראשי שלו, סטיבן האמבורג, הגיב בספקנות לממצאי המחקר החדש בראיון שהעניק לאתר החדשות של אוניברסיטת אירווין. "אני מטיל ספק בהנחת החוקרים שצריכת האנרגיה תעלה בגלל מחיר הגז" הוא ציין. "בפועל הצריכה ירדה בשנים האחרונות כתוצאה מהתייעלות בניצול אנרגיה. צריך להיות זהירים לפני שמשתמשים במסקנות של מחקר כזה כדי להכריז שגז טבעי לא יעזור בהפחתת פליטות גזי חממה".

לכתבה בהארץ

Comments