מלחמת הנפט של ארה"ב וסעודיה נגד איראן ורוסיה

פורסם: 30 באוק׳ 2014, 13:55 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 30 באוק׳ 2014, 13:56 ]

ארה"ב וסעודיה מציפות את העולם בנפט, כדי להביא לפשיטת רגל של יריבותיהן הגיאופוליטיות ■ מוסקווה וטהרן אמנם לא יתמוטטו מחר, אבל הכלכלות של רוסיה ואיראן ייפגעו קשות כשמחיר הנפט יגיע ל–70 דולר לחבית

מאת תומס פרידמן, ניו יורק טיימס, 30/10/2014

האם אני מדמיין, או שמתנהלת עכשיו מלחמת נפט גלובלית שבה מצד אחד עומדות ארה"ב וסעודיה ובצד השני רוסיה ואיראן? אי אפשר לדעת בוודאות אם ברית הנפט האמריקאית־סעודית היא מכוונת או שמדובר בצירוף מקרים שבו התלכדו אינטרסים - אבל אם היא אכן מפורשת, אנחנו מנסים לעשות לנשיא ולדימיר פוטין ולאייטוללה עלי חמינאי בדיוק מה שהאמריקאים והסעודים עשו למנהיגים האחרונים של ברית המועצות: הציפו אותם בנפט עד מוות. במלים אחרות, הם הביאו לפשיטת רגל של המעצמה הקומוניסטית באמצעות הפלת מחיר הנפט לרמות כל כך נמוכות - עד שמוסקווה וטהרן כבר לא היו מסוגלות לממן את תקציביהן התופחים.

ארבע מפיקות נפט גדולות - לוב, עיראק, ניגריה וסוריה - נמצאות היום בטלטלה. איראן סובלת ממגבלות הסנקציות. לפני עשר שנים היו מקפיצות חדשות כאלה את מחיר הנפט לשחקים. אבל כעת, ההפך קורה. שוק הנפט הגלובלי חווה בשבועות האחרונים גל ירידות, ונמצא עתה ברמה של 88 דולר לחבית - לאחר תקופה ארוכה שהיה בטווח של 110-105 דולר לחבית.

הנפילה במחיר היא התוצאה של האטה כלכלית באירופה ובסין, בשילוב הפיכתה של ארה"ב לאחת מיצרניות הנפט הגדולות בעולם, הודות לטכנולוגיות חדשות המאפשרות את שאיבתן של כמויות גדולות של נפט דחוס מפצלי שמן. ארה"ב מאפשרת לחלק ממוצרי הנפט הללו להימכר כיצוא. סעודיה, במקביל, מסרבת להקטין את התפוקה כדי לשמר את מחירי הנפט גבוהים, ובוחרת במקום זאת לשמר את נתח השוק שלה מול יצרניות אחרות באופ"ק.

התוצאה היא חיים קשים עבור רוסיה ואיראן, בתקופה שבה סעודיה וארה"ב מתעמתות עמן סביב המלחמה בסוריה. מדובר בעסקים, אבל התחושה היא של מלחמה באמצעות נפט.

ולדימיר פוטין נכנס לקרמלין
ולדימיר פוטין נכנס לקרמלין
צילום: אי־פי

הרוסים הבחינו בנעשה. איך לא? הם ראו את זה בעבר. העיתון הרוסי "פראבדה" פירסם מאמר ב–3 באפריל עם הכותרת "אובמה רוצה שסעודיה תשמיד את הכלכלה הרוסית". וכך נכתב: "יש תקדים לפעולה משותפת כזאת, שגרם להתמוטטותה של ברית המועצות. ב-1985, סעודיה הגבירה דרמטית את תפוקת הנפט מ-2 מיליון ל-10 מיליון חביות ליום, והפילה את המחיר מ-32 דולר ל-10 דולר לחבית. בריה"מ החלה למכור נפט במחיר נמוך יותר, כשש דולרים לחבית. סעודיה לא הפסידה מזה, כי הם הגדילו את התפוקה פי חמישה. הכלכלה המתוכננת של בריה"מ לא הצליחה להסתגל לנפילה בהכנסות מייוא נפט, וזאת אחת הסיבות העיקריות להתמוטטותה".

יגור גידר, שהיה בין 1991 ל-1994 ראש הממשלה הרוסי, ציין בנאום שנשא ב-13 בנובמבר 2006: "נפילתה של ברית המועצות החלה ב-13 בספטמבר 1985. בתאריך זה שייח' אחמד זכי ימאני, שר הנפט של סעודיה, הכריז כי הממלכה החליטה לשנות את מדיניות הנפט שלה דרמטית ולהפסיק להגן על מחירי הנפט. בריה"מ הפסידה כ–20 מיליארד דולר לשנה - סכום שבלעדיו היא לא הצליחה לשרוד".

לא מוסקווה ולא טהרן יתמוטטו מחר. ואם מחירי הנפט ייפלו מתחת ל-70 דולר תהיה גם ירידה בתפוקה בארה"ב, כי חלק מהפעילות יפסיק להיות כלכלי. כתוצאה מכך המחירים עשויים לעלות, אבל אין ספק כי נפילת המחירים הנוכחית משרתת את האינטרסים האסטרטגיים של ארה"ב וסעודיה, ופוגעת באלה של רוסיה ואיראן. הכנסות מיצוא נפט מהוות 60% מכלל ההכנסות של ממשלת איראן, ויותר מ–50% מאלה של ממשלת רוסיה.

ירידת המחירים אינה מקרית. במאמר ב–3 באוקטובר ב"טיימס", ציין סטנלי ריד כי ירידתם החדה של מחירי הנפט "נראתה כתגובה לאיתות של סעודיה לשווקים כי היא מעוניינת יותר בשימור נתח שוק מאשר בהגנה על המחירים. סעודי ארמקו, חברת הנפט הלאומית, הדהימה את השווקים כשהכריזה על הורדה של דולר אחד לחבית במחירי הנפט לאסיה, שוק הצמיחה הקריטי ליצואניות מהמפרץ הפרסי, ועל הוזלה של 40 סנט לחבית לארה"ב". עם הגידול בתפוקה האמריקאית של נפט וגז, "היבוא נטו לארה"ב נפל מאז 2007 ב-8.7 מיליון חביות ליום, 'כמות השקולה בערך לכלל היצוא מסעודיה וניגריה', לפי דו"ח של סיטיגרופ".

שפע הנפט הזה מגיע בתקופה שבה יש פרץ של טכנולוגיות אנרגיה בעמק הסיליקון, עם שכלולים ביעילות ובתפוקה, וחיסכון שיהיה בעל השפעה רבה לא פחות משל נפט הפצלים על עתיד האנרגיה בארה"ב וכוחה הגלובלי. גוגל, באמצעות נסט, ואפל באמצעות תוכנת אייפון, מקלות על האמריקאים לנהל ולחסוך אנרגיה הן בביתם והן במקום העבודה.

השורה התחתונה: לעריצי הנפט המגמה אינה חיובית. אמריקה נהנית מיתרון גדל והולך במה שאנדי קרסנר, עוזר שר האנרגיה לשעבר, מכנה "שלושת ה-C – תוכנה (code), נפט גולמי (crude) והון (capital). אם רק היינו יכולים להוציא לפועל רפורמת מס, ולהחליף מסי עובדים ומס חברות במס פליטות פחמן - היינו מוצאים נוסחה לעמידות והצלחה גדולים בהרבה משל יריבינו.


Comments