אחרי 13 שנה: תבוטל הקמת תחנת כוח נוספת באשקלון

פורסם: 29 בנוב׳ 2014, 2:30 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 29 בנוב׳ 2014, 2:31 ]

דירקטוריון חברת החשמל הורה להקפיא את קידום תחנת הכוח הפחמית "D" בשל קשיים תקציביים והיעדר רפורמה ■ החברה ביקשה משר האנרגיה לגרוע את הפרויקט מתוכנית הפיתוח

מאת אבי בר-אלי, 23/11/2014

13 שנה לאחר שהחליטה ממשלת ישראל להקימה – מסתמן כי הקמת תחנת הכוח הפחמית השנייה באשקלון (תחנת D) תבוטל סופית. דירקטוריון חברת החשמל החליט בחודש שעבר להקפיא את קידום הפרויקט, לרבות עצירת הליכי תכנונו, ולא לכלול אותו בתוכנית החומש הפיננסית שייגבש. זאת, במקביל לפנייה אל שר האנרגיה, סילבן שלום, בבקשה לגרוע את הפרויקט מתוכנית הפיתוח למשק החשמל. הדירקטוריון נימק את ההחלטה ב"חוסר ההתקדמות ברפורמה ובצורך עליון של החברה לנקוט בצעדים דרסטיים".

תחנה D היתה אמורה להוסיף 1,260 מגה־ואט לכושר ייצור החשמל בישראל, וביטולה יספק עדות כפולה להישענות הגדלה על ייצור חשמל פרטי ועל הירידה בתחזיות לביקוש לחשמל במשק.

ההחלטה על הקמת התחנה התקבלה ב–2001 והפעלתה תוכננה במקור ל–2008. עיכובים ממושכים של חברת החשמל בתכנון הפרויקט הביאו לדחיית מועד הפעלתה ל–2016, ותגליות הגז הטבעי לחופי ישראל ב–2009–2010 עוררו מחדש את הדיון בצורך בהקמתה.

מחד, חברת החשמל דחפה להקמת התחנה משיקולי שמירה על נתח שוק והבטחת מקומות עבודה. גם מבקר המדינה צידד בהקמה משיקולים של ביטחון אנרגטי וחשש מהישענות גורפת על מונופול הגז הטבעי. מאידך, הפרויקט נתקל בהתנגדות סביבתית תקיפה ומהסתייגות של משרד האוצר מתיקצובו.

תחנת כוח רוטנברג
תחנת כוח רוטנברג
צילום: עמוס מרון

שר האנרגיה הקודם, עוזי לנדאו, קידם בעקבות כך את שינוי הפעלת התחנה לדו־דלקית, כך שתאפשר הפעלה בגז ובפחם. אלא שהשינוי העלה את עלות הפרויקט לכ–2.2 מיליארד דולר. משכך, החברה חויבה להקימו עבור משקיע אסטרטגי שיחזיק ב–51% מהמניות בתמורה להזרמת ההון הנדרש, וחברת החשמל אף חתמה על מזכר כוונות לשיתוף פעולה עם חברת החשמל הצרפתית EDF בהקמה.

אלא שההסדרים המימוניים להעברת המניות אמורים היו להיות מעוגנים בהסכם רפורמה כולל במשק החשמל - שלא גובש עד כה. החלטת ביטולו של הפרויקט תונח כעת לפתחו של השר שלום.

"לא נעמוד בלו"ז להפחתת הזיהום"

בתוך כך, הודיעה החברה רשמית כי לא תוכל לעמוד בלוחות הזמנים שבהם חוייבה להפחתת פליטות המזהמים מתחנות הכוח הפחמיות בקיסריה (אורות רבין) ובאשקלון (רוטנברג).

לאחר כמה דחיות, בנימוקים תקציביים ותכנוניים, החברה חויבה להשלים את התקנת המסננים עד 2016 בצו אישי שחתום על ידי השר להגנת הסביבה. בצו הוטלה אחריות אישית - פלילית ואזרחית - על כתפי מנהלי החברה לקיום ההנחיה במועדה. ואולם, כפי שנחשף ב–TheMarker, טענה החברה בקיץ כי מבצע צוק איתן ועיצומי עובדים עיכבו שוב את העבודות - והיא לא תוכל כנראה לעמוד במועדים הקבועים. ואולם, פניית החברה למשרד להגנת הסביבה לדחיית מועד ההפעלה נדחתה.

על פי הערכות, החברה השלימה כ–60% מהעבודות הנדרשות בקיסריה וכ–40% מהעבודות באשקלון. עלות הפרויקט זינקה מ-1.4 מיליארד שקל ב–2008 לכ–8 מיליארד שקל כיום.

לכתבה בדהמרקר


Comments