ראש הקבינט היפני: גורם הפיצוץ - כשל במערכת השאיבה ■ אלפים פונו ברדיוס של
20 ק"מ מהאיזור ומניין ההרוגים עלה ל-1,700 ■ צפו בווידיאו
מיליוני בתים מנותקים מחשמל ומים תושבי טוקיו, אחת הערים המודרניות ביותר בעולם, המורגלים ברכבות מדויקות ושימוש נרחב בג'אדג'טים וטלפונים סלולרים, נותרו היום חסרי אונים לאחר שרעידת האדמה גרמה להפסקת שירותי הרכבות ולנפילת רשתות הסלולר. סוכנות הידיעות אי.פי דיווחה כי רעש האדמה גרם לניתוק מיליוני בתים ברחבי יפן מחשמל, לנפילת רשתות הסלור ולפגיעה קשה בשירותי הטלפון הקוויים. מערכת הרכבות של טוקיו, בה נוסעים מדי יום למעלה מ-10 מיליון בני אדם, הושבתה לחלוטין ועשרות אלפי בני אדם נותרו בתחנות הרכבת, בעוד אחרים פונים לבתי קפה, בתי מלון ועשרות משרדים ממשלתיים ואוניברסיטאות שפתחו את שעריהם לציבור לרגל מצב החירום. אחרים העדיפו ללכת ברגל לבתיהם, לעיתים במרחק של 20 קילומטרים, דיווחה אי.פי. רשתות הסלולר מתקשות לעמוד בעומס, ומונעות כמעט לחלוטין אפשרות לביצוע שיחות או שליחת הודעות טקסט. טלפונים ציבוריים בטוקיו, העומדים בדרך כלל ריקים, הפכו למבוקשים עקב קריסת רשתות הסלולר.רוב הניסיונות להתקשר בטלפון קווי לצפון מזרח יפאן, אזור שנפגע קשות מגל הצונאמי לאחר רעש האדמה, זכו למענה מוקלט בו נאמר כי הקווים תפוסים. כל שירותים הרכבבת, החל מרכבות מהירות וכלה ברכבות תחתיות הושבתו, אולם כעבור מספר שעות חודשו השירותים בקומץ קווי רכבת תחתית. מגדלים עולים באש רעידת האדמה היכתה ביפן בשעה 14:46 שעון טוקיו (07:46 שעון ישראל) והרעידה בניינים בעיר טוקיו למספר דקות. בניינים רבים בעיר רעדו ועובדים יצאו בהמוניהם לרחובות. צילומי טלוויזיה מהאזור הראו מגדלים שעולים באש ועשן שחור המיתמר באזור אודיאבה בטוקיו. המשטרה ומשמר החופים ביפן הודיעו כי הם בוחנים את המצב, בנוגע לפגיעות בנפש או רכוש. בתקשורת היפנית נמסר כי בין 200 ל-300 גופות נמצאו בעיר סנדאי שבאזור החוף הצפון מזרחי של יפן. חברות רבות ביפן השביתו את העבודה במפעליהן ביפן לאחר שחלק מהמפעלים נפגעו. סוני פינתה שישה מפעלים בצפון מזרח יפן, טויוטה סגרה שלושה מפעלים והונדה סגרה שני מפעלים. אנליסטים בג'פריס אינטרנשיונל העריכו היום כי הפסדי תעשיית חברות הביטוח כתוצאה מרעידת האדמה יסתכמו ב-10 מיליארד דולר בלבד, וכי הפגיעה במאזני חברות ביטוח המשנה תהיה סביב 5%. רוב הנזקים צפויים להיות לרכוש, נמסר מג'פריס. החברה ציינה כי בתים רבים ביפן ככל הנראה לא היו מבוטחים. רק 10% ממשקי הבית ביפן מכוסים בביטוח נגד רעידות אדמה. ברעידת האדמה שפקדה את העיר קובה שביפן בשנת 1995, נגרמו נזקים כלכליים בשווי של 100 מיליארד דולר, אך חברות הביטוח הפסידו רק 3 מיליארד דולר. לדברי ירון צ'רזינג, ישראל המתגורר זה 13 שנה בטוקיו: "התקשורת במדינה קרסה, הרכבות מושבתות וכן כל הטיסות, עם זאת, האינטרנט יציב למרות העומסים החלים עליו בשל הפניית כל הפעילות התקשורתית דרכו".
ראש ממשלת יפן, נאוטו קאן, התייצב מול כלי התקשורת והצהיר: "אנחנו עושים כל מה שניתן כדי למזער את הנזק. אנחנו נשתף פעולה כדי לפעול במהרה ולסייע לבנינו, משפחותינו ושכנינו להתמודד עם האסון הנורא הזה".
בימים האחרונים הורגשו מספר רעידות אדמה חזקות ביפן. ביום רביעי היכתה רעידת אדמה בעוצמה 7.3 בסולם ריכטר ומאז הורגשו מספר רעידות משנה. גם ביום רביעי פירסמו הרשויות ביפן אזהרת צונאמי. לכתבה בדהמרקר כתבות קשורות: דיווחים על היתוך חלקי בכור גרעיני שני ביפן; רמת הקרינה עולה האסון ביפן: פיצוץ בכור הגרעיני פוקושימה ישראל בודקת אפשרות לבניית כור גרעיני להפקת חשמל חברת החשמל מתכננת כור גרעיני ותחנה סולארית עד 2020 המדינה בוחנת הפקת אנרגיה גרעינית; בגרינפיס נערכים למאבק השר לנדאו : נקים תחנות כוח גרעיניות קטנות אנרגיה גרעינית חוזרת לאופנה – גם בישראל? נסיון לשכנע: "אנרגיה גרעינית תספיק ל-300 השנים הבאות" תחנה גרעינית בישראל? מסוכן, מזהם, יקר המדען הראשי של משרד התשתיות: "לא יהיה מנוס משילוב אנרגיה גרעינית בישראל" משרד התשתיות: רעידת אדמה בעוצמה חזקה כמו ביפן לא תתרחש בישראל הועדה לאנרגיה אטומית: אין סכנה בהקמת כור גרעיני לייצור חשמל בנגב (האמנם?) |