קומבינה לאור השמש: 75% מהמכסות הסולאריות יובטחו לחברות הגדולות

פורסם: 25 באוק׳ 2014, 9:59 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 25 באוק׳ 2014, 10:00 ]

לאחר עיכוב של שנתיים, תדון היום הממשלה בהפשרת ענף האנרגיה הסולארית ■ משרד התשתיות מפעיל לחץ לשריין את רוב הסובסידיה הממשלתית לטובת שדות ענק - על חשבון מתקנים פרטיים על גגות ■ המדינה תפרסם מכרז בינלאומי נוסף לתחנה סולארית רביעית באשלים

מאת אבי בר-אלי, 22/10/2014

לאחר עיכוב של שנתיים, תדון היום הממשלה באישור מכסות חדשות לייצור חשמל באנרגיה סולארית. ואולם ערב הדיון בממשלה התברר כי בטיוטת הצעת המחליטים שתוגש לשרים חל שינוי שנועד להיטיב עם חברות האנרגיה הגדולות בענף ועם היישובים בדרום - על חשבון חברות תשתית קטנות וצרכנים פרטיים.

לפי הטיוטה, 75% מהמכסות שיופשרו למתקנים פוטו־וולטאים - 400 מתוך 540 מגה־ואט - ישוריינו לטובת פרויקטי ענק המחוברים ישירות לרשת הולכת החשמל. מדובר בשדות סולאריים בהספק 14 מגה־ואט לפחות, שישתרעו על פני שטח כולל של כ–7,000 דונם ולצורך הקמתם תידרש השקעה של 2–3 מיליארד שקל.

ההסדרה צפויה לשרת את האינטרס של חברות התשתית הגדולות בענף, בעיקר הציבוריות, ואת בעלי הקרקעות הזמינות, בעיקר בהתיישבות החקלאית בדרום. אלה ייזכו ביתרון על חשבון ההסדרה הצרכנית ברובה של התקנת מערכות סולאריות על גגות.

לדברי גורמים בענף, בחודשים האחרונים הפעיל משרד התשתיות מכבש לחצים כדי לאשר את החלוקה. זאת, חרף העובדה כי מתקנים סולאריים גדולים יעמיסו על קווי ההולכה המצומצמים ממילא בדרום, ידרשו בנשיאה בעלויות הולכה עודפות ויבטלו את היתרון שבביזור המתקנים הקטנים.

במשרד התשתיות מסרו אתמול בתגובה כי ייתכן שהפילוח הפנימי במכסות, בין מתקנים גדולים לבינוניים וקטנים, ישתנה עד להצבעת השרים, וטענו כי הוא נועד "להבטיח אמינות ויציבות באספקת חשמל קבועה ורציפה לצרכנים, שתתאפשר באמצעות פתרונות אגירה מערכתיים התומכים במתקנים הגדולים ומחוברים לרשת ההולכה". עוד נטען כי "מרבית המתקנים הפוטו־וולטאיים הגדולים והבינוניים קמים ומתוכננים לקום בפריפריה (בעיקר בדרום) ויאפשרו לספק תעסוקה".

שדה סולארי במשמר הנגב
שדה סולארי במשמר הנגב
צילום: EDF-EN ישראל

הטבה תמוהה 
לעופר ואריסון

הצעת המחליטים בנושא המכסות הסולאריות הוגשה לאישור עוד בדצמבר 2012, אך עוכבה בעקבות דרישת האוצר לקצץ במכסות היקרות יחסית. לאחר עדכונה, עלתה בפברואר האחרון לאישור ועדת השרים לקידום אנרגיות מתחדשות. אלא שאז היא הוקפאה, בעקבות סכסוך פוליטי בין שר האנרגיה, סילבן שלום, לבין שר האוצר, יאיר לפיד.

הסכסוך פרץ סביב דרישת השר שלום להבטיח ערבויות ממשלתיות ליזמים בענף שיפעלו מעבר לקו הירוק. שלום התעקש לשרבב התחייבות ממשלתית לכיסוי חובם של מיזמים שיוקמו בשטחי יהודה ושומרון, שהפעלתם תיפגע במקרה של הסכם מדיני עתידי. זאת, בעקבות קשיים שהערימה שמערכת הבנקאות על העמדת אשראי ארוך טווח מעבר לקו הירוק. 

לפיד התנגד לחשיפה תקציבית זו. בערר שהגיש טען שר האוצר כי ההתחייבות נושאת במשמעות רוחביות שידרשו הגנה דומה לכל השקעה באזור, וכי לא ניתן משפטית לנמק מתן הטבה זו למיזמי יהודה ושומרון בלבד.

כפי שנחשף ב–TheMarker, בעקבות לחצים שהפעילו היזמים, לצד פניות ששיגרו יישובי עוטף עזה - שם ממוקמים כמה מהפרויקטים המתוכננים - נפגשו לפני כחודש שלום ולפיד וסיכמו כי לפיד ייסוג מהערר שהגיש ויאפשר להעביר את ההכרעה לשרי הממשלה, שם צפוי לה רוב.

לפי התוכנית שתונח לאישור, ייגרעו 100 מגה־ואט מהמכסה לייצור חשמל באנרגיית רוח, ויועברו לפרויקטים פוטו־וולטאיים. זאת, בטענה כי ענף הרוח ממילא לא יעמוד ביעד שנקבע לו ל–2020. בנוסף, תוסט מכסה של 200 מגה־ואט מייצור חשמל תרמו־סולארי יקר למיזמים פוטו־וולטאיים גדולים, בטענה כי המהלך יחסוך לציבור סבסוד מיותר של כ–2 מיליארד שקל בתעריף החשמל. 

180 מגה־ואט מתוך המכסה הסולארית המוסטת כבר נתפסו על ידי שני מיזמים גדולים: האחד במשאבי שדה, שם מתכננת קבוצת החברה לישראל של עידן עופר פרויקט תרמו־סולארי בהיקף 60 מגה־ואט; והשני בצאלים, שם מתכננת שיכון ובינוי פרויקט ענקי בהספק של 120 מגה־ואט. לפי החלטה מעוררת מחלוקת, המכסה שתפסו שני הפרויקטים האלה תומר ביחס זהה למיזמים פוטו־וולטאיים - למרות ההטבה הכספית הטמונה בכך ליזמים.

עוד סוכם עקרונית על המרת 60 מגה־ואט יקרים יחסית מהמכסה לייצור חשמל בביו־גז למיזמים פוטו־וולטאיים בהיקף שווה ערך של כ–240 מגה־ואט נוספים. 30 מגה־ואט מתוכם ישוריינו לטובת מכרז בינלאומי שני שיפורסם להקמת מתקן פוטו־וולטאי גדול באתר אשלים שבנגב (מכרז רביעי בסך הכל).

בסך הכל תוגדל המכסה הפוטו־וולטאית בכ–540 מגה־ואט, שמתוכה 330 מגה־ואט יופצו למכסות חדשות, כשרק 120 מגה־ואט מתוכם ישוריינו למתקנים קטנים.

מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה, איתן פרנס, אמר אתמול כי "מדובר בהחלטה דרמטית, שצפויה להתניע שוק סולארי ערני. ישראל חייבת לפתח מקורות אנרגיה חילופיים לגז הטבעי בכדי להתמודד עם המחסור הצפוי בגז ב–2017 ובכלל".

לכתבה בדהמרקר


Comments