300 אלף הפגינו בניו יורק במצעד הגדול בהיסטוריה למען הסביבה

פורסם: 3 באוק׳ 2014, 8:56 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 3 באוק׳ 2014, 8:57 ]

מלבד ארה"ב השתתפו גם מאות אלפים בהפגנות שהתקיימו ב-166 מדינות ברחבי העולם וקראו למנהיגיהם לפעול נגד ההתחממות הגלובלית

רויטרס וגרדיאן, 22.09.2014

מפריז ועד פפואה גינאה החדשה, מאות אלפי בני אדם יצאו אתמול (ראשון) לרחובות ב–166 מדינות בעולם לציון יום האקלים הבינלאומי וקראו למנהיגיהם לפעול בדחיפות נגד ההתחממות הגלובלית. הצעדה המרכזית התקיימה בניו יורק לקראת ועידת האקלים העולמית שתתכנס מחר במטה האו"ם בעיר.

בהפגנה בעיר, בה לפי הערכות השתתפו כ–310 אלף בני אדם, לקחו חלק סלבריטאים כמו לאונרדו דיקפריו, ודיפלומטים ופוליטיקאים בהם מזכ"ל האו"ם, באן קי־מון, ראש העיר ביל דה בלאזיו וסנאטורים אמריקאים. לדברי המארגנים, זה המצעד הגדול ביותר אי פעם למען איכות הסביבה.

"לא שיערנו שמספר המפגינים יהיה כה גבוה, אפילו לא בחלומותינו הפרועים ביותר", אמר אחד ממארגני ההפגנה ריקן פאתל, מנכ"ל אוואז (Avaaz), ארגון אזרחי בינלאומי הפועל בנושאים כמו התחממות גלובלית וזכויות אדם. "שברנו שיאים במספר המשתתפים בהפגנות בכל העולם, מפריז ועד בוגוטה. שינויי אקלים הם לא עוד תחום עניין רק של פעילי סביבה אלא של כולם", הדגיש פאתל.

ההפגנה שלוותה בשירים, בתופים ובצופרים שנשמעו למרחק רב, הפכה להפגנה למען הסביבה ההמונית ביותר מאז העצרת בקופנהגן בשנת 2009 שגם כן עסקה בשינויי אקלים, בה יצאו עשרות אלפי מפגינים למחות על מעצר 2,000 פעילי סביבה. בראש המפגינים צעדו ניצולי הוריקן סנדי שנשאו כרזות של חמניות, ואינדיאנים בתלבושות מסורתיות. המפגינים שגדשו את העיר נשאו שלטים עליהם נכתב בין היתר "המיסו שוקולד, לא את קרחוני הקוטב" ו"אנחנו פציפיסטים כועסים".

"אני חושבת שזה יביא לשינוי, אך עדיין יהיה טוב לעשות דברים נוספים", אמרה טשינה רד הוק, בת עשר, שלבשה שמלת חרוזים אינדיאנית מסורתית, ובאה לצעדה מביתה בשמורת רוזבאד בדרום דקוטה. "אם אתה לא דואג לאדמה, היא לא תדאג לך", הוסיפה.

יום האקלים הבינלאומי בניו יורק, מאות אלפים השתתפו
יום האקלים הבינלאומי בניו יורק, מאות אלפים השתתפו. צילום: רויטרס
באן, דה-בלאזיו, אל גור, ג'יין גודוול ולורן פביוס, בצעדה אתמול
באן, דה-בלאזיו, אל גור, ג'יין גודוול ולורן פביוס, בצעדה אתמול. צילום: אי־פי
מפגינים למען הסביבה בבוגוטה שבקולומביה
מפגינים למען הסביבה בבוגוטה שבקולומביה. צילום: אי־פי
הגשם לא מנע מהמפגינים לצאת לרחובות גם בריו דה ז'נרו שבברזיל
הגשם לא מנע מהמפגינים לצאת לרחובות גם בריו דה ז'נרו שבברזיל. צילום: אי־פי
המונים השתתפו בעצרת בפריז
המונים השתתפו בעצרת בפריז. צילום: אי־פי

"בכל המדינות, ישנה כעת מודעות גדולה הרבה יותר לחשיבות הנושא", אמר שר החוץ של צרפת, לורן פביוס, שהצטרף לצעדה במנהטן. משטרת ניו יורק מסרה כי בהפגנה אתמול לא בוצעו שום מעצרים. המארגנים טוענים כי עוד 270 אלף בני אדם השתתפו באירועים שנלוו לעצרת המרכזית ונערכו מחוץ לעיר.

בלונדון אמרו המארגנים כי 40 אלף איש יצאו לרחובות וצעדו לעבר בתי הפרלמנט. הצעדה היתה שלווה, אף על פי שקריאות לגלוג רמות נשמעו כשהקהל עבר ברחוב דאונינג וסמוך למחלקת האנרגיה ושינויי האקלים. במלבורן, נשאו המפגינים בובת ענק של ראש ממשלת אוסטרליה, טוני אבוט.

בוועידה שתיערך מחר ידונו נציגי המדינות המשתתפות, בהם נשיא ארה"ב ברק אובמה, בדרכים להפחתת פליטת גזים הפוגעים בסביבה. האתגר העומד בפני המנהיגים ברור: ללא מענה הולם, העולם צפוי לעמוד בפני עלייה של 4.5 מעלות צלזיוס.

הפליטה השנתית של פחמן דו־חמצני עלתה ב–2.5% בשנה האחרונה, כך עולה ממחקר חדש שהתפרסם בסוף השבוע. בשיעורים הללו, המשמעות היא כי "תקציב הפחמן" העולמי - הכמות שממשלות יכולות להרשות לעצמן לפלוט מבלי שהדבר יביא לשינוי קטסטרופלי - תכלה בתוך 30 שנה בלבד.

ההפגנות נערכות כמה ימים לאחר שמנהל האוקיינוסים והאטמוספירה הלאומי של ארה"ב דיווח כי חודש אוגוסט 2014 היה החם ביותר מאז החלו המדידות. ראש העיר ניו יורק דה בלאזיו ניצל את ההזדמנות והכריז על תכנית עירונית חדשה לצמצום פליטת גזי החממה ב-80% עד שנת 2050.

לכתבה בהארץ
Comments