איך מצילים עץ?

פורסם: 27 באוג׳ 2010, 5:22 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 27 באוג׳ 2010, 5:42 ]

בוקר אחד גילתם שבקרוב יכרתו לכם את העץ מול הבית? אפשר לשנות את רוע הגזירה. אילן גולדשטיין, איש פורום נאמני עצים של החברה להגנת הטבע, מסביר

אילן גולדשטיין | 26/8/2010 9:20
מזה שנים רבות נמצאים העצים בערים במתקפה אגרסיבית של גיזום פרוע, השחתה וכריתה. בלי שנרגיש, מאות אלפי עצים גוססים ונעלמים מהרחובות ומחצרות הבתים. כן, יש גורמים רבים הרואים בעץ אויב או מטרד. חלקם פועלים מתוך תאוות בצע, חלקם מתוך חוסר מקצועיות וחלקם מתוך בורות. כך למשל, קבלן שעץ בן 100 תקוע לו באמצע השטח; מישהו עם 'בית צמוד קרקע', שהעץ שהוריו נטעו לא מאפשר שתילת דשא; עירייה שרוצה להרחיב כביש או לפנות מקום לחנייה; ודייר האחראי על הגינון שמנסה לרצות את כולם ומזמין חצרן לכרות את העץ.

לרוב, כריתה של עץ תופסת אותנו בלתי מוכנים. בדיוק כשיוצאים לעבודה, כשעוברים באוטו עם הילדים בדרך לחוג, או סתם  כשמתעוררים מרעש המסור של קבלני הגיזום. עומד אדם חסר אונים ורואה מישהו על מנוף מוריד את העץ בשיטתיות. ולמרות שהוא לא איש טבע גדול, את העץ הזה הוא דווקא מחבב. הוא עושה לו ירוק בחלון, מפריד בינו לבין השכנים ומצל על המדרכה בדיוק במקום שהוא מחכה למונית. פתאום העץ שהיה מובן מאליו, עומד להיעלם, והוא לא יודע מה לעשות ולמי לפנות. בינתיים העץ הולך ומתקצר מול עיניו, והוא מתחיל לצעוק, ונכנס לעצבים שמתחלפים בתסכול על שאינו מצליח לעצור את הפעולה הבלתי הפיכה הזאת. עד שזה לא קורה לך, קשה להבין את העוצמה הרגשית מול עץ שנכרת.

מה חשוב וראוי לדעת? רוב הפגיעות בעצים הינן תוצאה של בורות – לא כוונה רעה. אך, אחרי שנים רבות של צרחות, המסקנה האישית שלי שעדיף לפעול. כל מה שצריך הוא מידע. זה הכלי האפקטיבי ביותר בהגנה ושמירה על עצים. לפניכם מעין ערכת פעולה מתומצתת. גם אם תזכרו אפילו חלק קטן מהמידע שמופיע כאן, זה ישפר את מצבם של העצים מן הקצה אל הקצה.
צילום: SXC
רוב הפגיעות בעצים הינן תוצאה של בורות – לא כוונה רעה צילום: SXC

עץ אינו זקוק לתספורת: ענפים אינם איבר מת, וכל פצע בעץ עלול לגרום לחדירת מזיקים, לקריסה מסוכנת של ענפים ולתחלואת העץ עד מותו. גיזום הינו מקצוע עם תעודה. חצרן או גנן בעלי מסור אינם בהכרח מקצועיים. גיזום בלתי מקצועי הוא הגורם העיקרי לקריסתם של ענפים לתחלואת עצים ולמותם. אין לגזום יותר מאשר 30% מנוף העץ. ניסור ענפי שלד ופגיעה במבנה העץ הינם השחתה וכמוהם ככריתה.

מעמדו החוקי של עץ: על פי חוק, כל עץ בוגר - שגובהו מעל שני מטרים ועובי גזעו (בגובה 130 סנטימטר) הוא מעל עשרה סנטימטרים - הינו עץ מוגן שאסור לפגוע בו. בדיוק כמו פרח בר. לכריתה או העתקה של עץ דרוש רישיון, גם אם העץ מצוי בשטח פרטי. כריתה ללא רישיון הינה עבירה פלילית

ויש לערב את המשטרה. בקשת רישיון מתקבלת או נדחית על ידי פקיד היערות האחראי על העצים בתחומו. משרד החקלאות ישנו פקיד יערות ארצי אשר כל אזרח רשאי לערער בפניו על כל אישור שניתן, ובסמכותו אף לעצור עבודות באופן מיידי ולהקפיא תוכניות בנייה.

ראיתם מישהו משחית או כורת עץ? דרשו לראות רישיון כריתה. אם אין רישיון תקף, דרשו לעצור את העבודה ורצוי לערב משטרה (הם מגיעים). בינתיים צלמו את שכבר נעשה.

נודע לכם על כוונה לכרות עץ? בררו אצל פקיד היערות אם ניתן רישיון. במידה ולא, דווחו לו על כך.

ניתן רישיון כריתה של פקיד היערות המקומי? ערערו על ההחלטה אצל פקיד היערות הארצי.

למתקדמים, שמעתם על תוכניות בניה באיזור ביתכם? בדקו בעירייה אם העצים בשטח אכן מופיעים בתוכנית או שמא הם נמחקו מהשרטוטים במטרה למחוק אותם מהשטח. מחצית מהעצים בעיר נמצאים בחצרות פרטיות. הבאת המידע על איסור כריתה והשחתה לשכנים ולמכרים שלכם, תביא להצלתם של עצים רבים. הסבירו להם על החשיבות של העסקת גנן וגוזם מקצועי.

ספרו לאנשים על התועלות של העץ: הוא מקרר, ונותן צל, וירוק, וחמצן, וציוצים. תוכלו גם להציע לאנשים לדמיין את שדרות רוטשילד בלי עצים. למדו ילדים את שמות העצים. הראו להם את יופיים. צרו ביניהם קשר. חשוב שידעו שעצים אינם לוחות מודעות או מתקן חלופי לאופנים.

אם אינכם בטוחים או זקוקים לעזרה, תוכלו לפנות לפורום דרך החברה להגנת הטבע. אנשי פורום נאמני העצים ישמחו לעזור ככל יכולתם.

אילן גולדשטיין הוא חבר בפורום נאמני עצים של החברה להגנת הטבע בתל אביב יפו

כתבות קשורות:
Comments