ישראל נשלטת על ידי אוליגפול של קפיטליסטים מקורבים

פורסם: 18 באוג׳ 2011, 1:12 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 18 באוג׳ 2011, 1:19 ]
המחאה ברחוב נובעת בין השאר מקפיטליזם המקורבים הישראלי
מאת תומס פרידמן, 18/8/2011
לונדון בוערת. האביב הערבי מעורר מהומות עממיות ברחבי המדינות האוטוקרטיות ברחבי העולם הערבי. הקיץ הישראלי הוציא 250 אלף ישראלים לרחובות, במחאה על היעדר דיור בר השגה ועל האופן שבו המדינה נשלטת בידי אוליגפול של קפיטליסטים מקורבים.

מאתונה ועד ברצלונה, כיכרות הערים באירופה נכבשות על ידי צעירים שמפגינים נגד האבטלה וחוסר הצדק שבפערי השכר, בשעה שבארה"ב אנשי מסיבת התה צצים משומקום והופכים את הפוליטיקה האמריקאית על פיה.

מה קורה פה?

יש כמה סיבות שונות להתפוצצויות האלה, אך בהנחה שיש מכנה משותף לכולן, אני חושב שאפשר למצוא אותו באחת הסיסמאות של מחאת מעמד הביניים בישראל: "אנחנו נאבקים למען עתיד בר השגה". ברחבי העולם, אנשים רבים מהמעמד הבינוני והנמוך חשים כעת כי העתיד הוא מעבר ליכולת השגתם, והם רוצים שמנהיגיהם יידעו זאת.

למה דווקא עכשיו? זה מתחיל בעובדה שהגלובליזציה ומהפכת טכנולוגיית המידע עלו לרמה חדשה לגמרי. הודות למחשוב הענן, רובוטיקה, טכנולוגיית הדור השלישי, סקייפ, פייסבוק, גוגל, לינקדאין, טוויטר, אייפד, והטלפונים החכמים המאפשרים גלישה מוזלת באינטרנט, העולם נהפך ממחובר להיפר-מחובר.

זוהי המגמה החשובה ביותר בעולם כיום, וזהו גם הגורם המסביר מדוע כדי להיכנס למעמד הבינוני כיום עליכם ללמוד באופן חרוץ יותר, לעבוד באופן חכם יותר ולהסתגל מהר יותר מבעבר. הטכנולוגיה והגלובליזציה האלה מבטלות יותר ויותר את העבודה ה"שגרתית" - סוג העבודה שעליו התבססו בעבר רוב סגנונות החיים של המעמד הבינוני.

המיזוג של גלובליזציה וטכנולוגיית מידע גורם להגברה אדירה של היעילות, במיוחד בתקופות מיתון, כשמעסיקים מגלים שקל יותר, זול יותר ונחוץ יותר מאי פעם להחליף את כוח העבודה במכונות, מחשבים, רובוטים ועובדים זרים מוכשרים. בעבר, רק כוח עבודה ידני זר היה בעל זמינות גדולה; כיום, ניתן להשיג בקלות גם גאונים זרים בזול.

זה מסביר מדוע תאגידים מתעשרים ועובדי המעמד הבינוני המוכשרים רק נהיים עניים יותר. משרות טובות עדיין קיימות, אך הן מצריכות יותר השכלה או כישורים טכניים. האבטלה כיום עדיין נמוכה בקרב אנשים בעלי תארים אקדמיים, אך כדי להשיג את אחד מהתארים האלה ולמנף אותו לעבודה טובה, כולם צריכים להתאמץ יותר - וזה קשה.

חישבו על מה ש"ניו יורק טיימס" דיווח בחודש פברואר: במכללת גרינל הקטנה באיווה הכפרית, שבה לומדים 1,600 סטודנטים, "כמעט אחד מכל 10 מועמדים שהמכללה שוקלת לקבל למחזור 2015 הוא מסין". במאמר צוין כי בעשרות אוניברסיטאות ומכללות אחרות בארה"ב נראה זינוק דומה. המאמר ציין גם את העובדה הבאה: מחצית מהמועמדים מסין השנה השיגו ציון מושלם בחלק המתמטי של בחינות ה-SAT.

לא רק שנדרשים יותר כישורים כדי להשיג משרה טובה, אלא שעבור אלה שאינם מסוגלים לעלות רמה, הממשלות לא יכולות יותר להרשות לעצמן תמיכה נדיבה יותר או הלוואות בתנאים טובים יותר כדי שיוכלו לרכוש לעצמם בתים - מה שיצר כוח עבודה גדול ידני בבנייה וקמעונות. 50 שנה לאחר מלחמת העולם השנייה, התפקיד של נשיא, ראש עיר, מושל או נשיא אוניברסיטה, היה להעניק דברים לאנשים. כיום, משמעות התפקיד היא לקחת דברים מאנשים.

כל זה מתרחש בתקופה שבה מהפכת הגלובליזציה והמידע מאפשרת את גלובליזציית הזעם, שבה כל ההפגנות מעניקות השראה זו לזו. מפגינים בישראל נשאו את השלט Walk Like an Egyptian - לצעוד כמו המצרים. אף שהמחאות החברתיות האלה לא נגרמות בשל הטכנולוגיות החדשות, הטכנולוגיות האלה בהחלט מציתות אותן.

מהפכת הגלובליזציה והטכנולוגיה הזו מעניקה גם כוח רב לאנשים הפרטיים, ומאפשרת להם לקרוא תיגר על ההיררכיות ועל הדמויות הסמכויות המסורתיות - מעולם העסקים ועד למדע ולממשלות. היא גם יוצרת מיעוטים חזקים והופכת את השליטה לקשה יותר ואת שלטון המיעוט לקל יותר מאי פעם. ראו ערך: "מסיבת התה".

אחד המראות האייקוניים של הזמן האחרון הוא ללא ספק תמונתו של הנשיא חוסני מובארק שבמשך שלושה עשורים היה פרעה מודרני - מובל לבית המשפט, מוחזק בכלוב עם שני בניו ונשפט על כך שניסה למחוץ את הפגנותיהם של בני עמו. כל מנהיג ומנכ"ל צריך להרהר בתמונה הזו. "פירמידת הכוח נהפכה על פיה", אמר ירון אזרחי, פרופסור ישראלי למדעי המדינה.

הבה נבחן זאת: מהמעמד הבינוני נגזלות יותר ויותר הטבות, אשראי זול, עבודות שגרתיות ועבודות ממשלתיות - בתקופה שבה נדרשים יותר כישורים להשיג עבודה הגונה ולשמור עליה. בתקופה שבה לאזרחים יש יותר גישה למדיה כדי להתארגן, למחות ולקרוא תיגר על הרשויות. בתקופה שבה השילוב הזה של טכנולוגיה וגלובליזציה יוצר משכורות עתק לאנשים עם כישורים גלובליים (או לאלה שלומדים את המשחק במערכת ומקבלים גישה לכסף, למונופולים או לחוזים ממשלתיים באמצעות קרבה לצלחת) - וכך מרחיב את פערי השכר ואף מצית זעם גדול יותר.

שימו את כל אלה ביחד ותקבלו את העמוד הראשי של העיתונים היום.

לכתבה בדהמרקר

 
 
Comments