הזמן אוזל להצלת החקלאות האפריקאית משינויי אקלים

נשלח 19 במרץ 2016, 11:21 על ידי Sustainability Org   [ עודכן 19 במרץ 2016, 11:22 ]

מחקר שפורסם השבוע מזהיר מפני ההשלכות של שינויי האקלים על החקלאות באפריקה וטוען כי בקרוב יהיה קשה מאוד לגדל בה בננות, תירס ושעועית

מאת רויטרס, 8/3/2016
שתיל תירס בשדה בדרום אפריקה. צילום: רויטרס


אם לא ינקטו פעולות סיוע לחקלאים להסתגל לשינויי האקלים, יהיה בלתי אפשרי לגדל חלק מהיבולים הבסיסיים באפריקה שמדרום לסהרה. לפי מחקר שפורסם אתמול, בין היבולים שנמצאים בסכנה ניתן למנות תירס, שעועית ובננה.

במחקר שבחן איך ההתחממות הגלובלית תשפיע על תשעה סוגי יבולים שמשמשים לייצור 50% מהמזון באזור, מצאו החוקרים כי ב-30% מאזורי הגידול של תירס ובננה וב-60% מאזורי הגידול של שעועית, לא ניתן יהיה להפיק יותר יבול עד סוף המאה. שישה סוגים נוספים של יבולים – קסאווה (מניהוט), בטנים, דוחן פנינה, דוחן אצבע, דורה ובטטה, צפויים להישאר יציבים גם תחת שינויים מתונים או קיצוניים באקלים.

"המחקר הזה אומר איפה, וחשוב יותר מתי, תידרש התערבות כדי למנוע משינויי האקלים להרוס את אספקת המזון החיוני באפריקה", אמר ג'וליאן רמירז-וויראז, מחבר המחקר בשיתוף פעולה עם תוכנית CGIAR בנושא שינויי אקלים, חקלאות וביטחון תזונתי (CCAFS). "אנחנו יודעים מה צריך להיעשות, ובפעם הראשוני יש לנו עכשיו דדליין לפעולה", הוא אמר בהודעה שפירסם.

לדוגמה, הוא הזהיר כי 40% מהאזורים שבהם מגדלים תירס ידרשו "התאמה", כמו שינוי סוג היבול שמגדלים באזורים אלה ובמקרים קיצוניים הפסקה מוחלטת של הגידול באזורים אלה. דורה ודוחן, שעמידים יותר לבצורת ולחום, יחליפו את התירס ברוב האזורים האלה.

אבל ב-0.5% מהאזורים שבהם מגדלים תירס בדרום אפריקה, השווים לשטח של 8,000 קמ"ר ומיוצרים בהם כיום 2.7 מיליון טונות של תירס, לא ניתן יהיה לגדל יבולים אחרים.

בכמה אזורים קיים צורך דחוף כבר כיום לערוך התאמות בגידולים, טוענים החוקרים. בין האזורים האלה ניתן למנות את חבל הארץ סאהל בגינאה, גמביה, סנגל, בורקינה פאסו וניז'ר.

אזורי גידול הבננה באזורים כמו מערב אפריקה במדינות כמו גאנה ובנין, יצטרכו לעבור התאמה בעשור הקרוב כי לא ניתן יהיה לגדל באזורים אלה בננות עד 2025.

גם באזורי גידול התירס בנמיביה, בוצוואנה, זימבבואה וטנזניה נותרו פחות מ-10 שנים כדי לשנות את סוג הגידול תחת תרחישי שינוי אקלים קיצוניים, נאמר במחקר.

"אם לא נעשה כלום היום, החקלאים לא יהיו מסוגלים לגדל יבולים מסוימים במקומות מסוימים", אמר רמירז-וייראז לקרן תומפסון רויטרס בקולומביה. "אבל אנחנו יודעים שיש כמה אפשרויות התאמה... שבאמצעותן יוכלו החקלאים להמשיך לגדל את היבולים האלה במשך תקופה ארוכה יותר בטווח הזמן שבדקנו".

בין היתר מציינים החוקרים כי קיים צורך בשיפור ההשקיה ואספקת מידע בנוגע למזג אוויר לחקלאים ופיתוח זנים חדשים של תירס ושעועית שיהיו עמידים יותר לבצורת ולחום. בחלק מהאזורים האלה כבר נערכים ניסיונות להתמודד עם השינויים, כמו יוזמה לפיתוח זני תירס עמידים יותר. החוקרים טוענים כי נדרש סיוע ממשלתי לעזור לחקלאים להתאים את סוגי הגידולים.

לכתבה בדהמרקר



Comments