אירופה אוסרת דיג הטונה הכחולה

פורסם: 10 ביוני 2010, 5:26 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 12 בינו׳ 2013, 0:56 ]

המחאה של גרינפיס נשאה פרי. האיחוד האירופי אסר לאלתר לדוג את הדג הנמצא על סף סכנת הכחדה. אוכלי הסושי יסתפקו במלפפון

סוכנויות הידיעות | 10/6/2010 11:35
האיחוד האירופי הודיע אתמול (ד') כי הוא אוסר לאלתר את דיג הטונה הכחולה. הדג הגדול שניצוד בעיקר במימי איטליה, צרפת וספרד, מיוצא כמעט בלעדית ליפן, כדי למלא את התיאבון הבלתי ניתן להשבעה של היפנים לסושי.

ככל שהטונה הכחולה הלכה ונעלמה, הפעילו הדייגים טכניקות מתקדמות יותר ויותר בניסיון לאתר את הדג הנדיר - מטוסי תצפית, סונאר ורשתות מיוחדות. במקביל, מחיר הטונה הנחשקת האמיר עד למאה אלף דולר לדג בודד. ב-40 השנה האחרונות הידלדלו להקות הטונה הכחולה ב-80 אחוז , ו"גרינפיס" מזהירה שהמין עומד על סף הכחדה.
 
ככל שהטונה הכחולה הלכה ונעלמה, הפעילו הדייגים טכניקות מתקדמות יותר  ויותר
ככל שהטונה הכחולה הלכה ונעלמה, הפעילו הדייגים טכניקות מתקדמות יותר ויותר צילום: איי-אף-פי

פעולות מחאה

להסדרת הדיג המסחרי של הטונה מתיימרת לפקח רשות בינלאומית בה חברים נציגים ממספר מדינות. הוועדה מתכנסת מדי פעם לקביעת מכסות דיג לכלל האיחוד האירופי, לארה"ב ולמדינות מזרח אסיה. 
משנת 1966 בה הוקמה רשות ה ICCAT היא נתונה ללחץ רב ומווסתת בהחלטותיה בין השפעות פוליטיות ממדינות שונות, דרישות השוק ומצב הדגה. תוצאות הניהול הממושך (והשערורייתי- לפי ארגוני הסביבה) של ה- ICCAT מראות ירידה של 88% לפי MSI לטונה כחולת סנפיר משנת 1975 שנקבע  על ידי אותה וועדה עצמה.

התוצאה נכון להיום: הטונה נמצאת בסכנה חמורה מאי פעם. הסיבות שהביאו לקטסטרופה הם שווי שוק, חוסר (יכולת או רצון) בניטור ואכיפה, שמובילים לדיג עברייני ומסחר שאינו מדווח, לצד שיטות הערכה מיושנות ופערי ידע משמעותיים בהבנת אוכלוסיות הדגים. למרות המצב, משיך ה ICCAT להנפיק מכסות, כשחלק מהדגים משמש למטרות מחקר. החלטה תמוהה לאור פעילותה של פרוייקט מחקר המשתמש בתגי זיהוי, שמאפשרים מעקב ללא הרג מיותר.

עוד לפני ההחלטה של האיחוד האירופי ערכו אנשי גרניפיס פעולות מחאה כנגד פעולות הדיג. בסוף השבוע עוררה פעילות הארגון תגובה אלימה של דייגים מצרפת, אשר הובילה לפציעתו של פעיל גרינפיס כאשר קרס דייג נורה לעבר רגלו ופילח אותה.  בנוסף, שתי סירות מנוע מתנפחות של גרינפיס הוטבעו באירוע.

"גרינפיס מתריע כבר שנים על הנזק העצום שיגרם אם הדייג יישאר כפי שהוא. הפעולה שלנו הכרחית. חובה להפסיק את הדייג למספר שנים ולאפשר לזן להתאושש מהפגיעה ההרסנית בו. בריאות המערכת האקולוגית בים התיכון חייבת להיות עבור כולנו בעדיפות ראשונה במעלה. הרווח הכלכלי המיידי והקצר ממכירת בשר הטונה אינו משתווה בחשיבותו", אמר אוליבר קנואלס, קמפיינר אוקינוסים בגרינפיס העולמי.

לכתבה באתר nrg


כתבות קשורות:
גרינפיס נגד ציד הטונה כחולת הסנפיר
דם כחול: עונת הטונה בשיאה

Comments