ברזיל משנה לרעה את מדיניות כריתת יערות האמזונס

פורסם: 1 בפבר׳ 2012, 8:49 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 1 בפבר׳ 2012, 8:50 ]
מאת אלכסי בריובונאבו, 27/1/2012
 
סאו פאולו. בשנים האחרונות ברזיל עשתה רבות כדי להאט את כריתת היערות ולהפגין לעיני העולם שיש לה כוונות רציניות להגן על יערות הגשם העצומים שבשטחה. שיעור בירוא היערות במדינה ירד ב-80% בשש השנים האחרונות, כתוצאה מההחלטה לשמר כ-600 מיליון דונם של יער טבעי ופשיטות משטרה שנועדו להיאבק בכורתי עצים בניגוד לחוק. שרת הסביבה הקודמת של ברזיל, מרינה סילווה, הפכה למגינת האמזונס, ופעילותה זכתה להערכה בינלאומית רבה.

ואולם, מאז נבחרה דילמה רוסף לנשיאה בסוף 2010, מסתמן שינוי ביחס הממשלה לאזור האמזונס. בין השאר, פורסמה תקנת שעה המאפשרת לנשיאה לצמצם את השטח שכבר הוחלט שייכלל בשמורה. הממשלה מגלה גמישות גדולה כלפי מיזמי תשתיות גדולים במתן רשיון מטעם המשרד לאיכות הסביבה. כמו כן, הועלתה הצעה, שלפיה תינתן לקונגרס זכות וטו בסוגיית ההכרה באזורים השייכים לילידי המקום. "מדובר בהידרדרות הגדולה ביותר במדיניות איכות הסביבה בברזיל", אומרת סילווה, החברה בארגון לשמירה על איכות הסביבה.

הצעת חוק המבקשת לתקן את חוק שימור הצמחייה שקיים כבר 47 שנים ומשמש עמוד תווך בחקיקה בענייני הסביבה, היא המבחן החשוב ביותר לעמדתה של רוסף ביחס לאיכות הסביבה. הוויכוח על החוק שופך אור על הנתק הברור בין הציבור, ששיעור התומכים בשימור האמזונס בקרבו רק הולך וגדל, ובין הקונגרס, שבו יש לבעלי אינטרסים חקלאיים באזור צפון המדינה השפעה רבה.

השינוי של חוק שימור הצמחייה הצית מאבק עתיק של פיתוח אל מול שימור הסביבה בברזיל, מדינה שמופעל עליה לחץ בינלאומי כבד להגן על האמזונס בעקבות חשש מהשפעת כריתת העצים על האקלים העולמי והתחממות כדור הארץ. לדברי פעילי סביבה, רוסף, לשעבר שרת האנרגיה, הציגה עד כה עמדה הנוטה לתמוך יותר בפיתוח ושינתה את האיזון שהיה קיים בממשלתו של קודמה לולה דה סילווה, שמינה את מרינה סילווה לשרת איכות הסביבה.

נציגי החקלאים בקונגרס טוענים שחוק שימור הצמחייה הישן בולם את הפוטנציאל של ברזיל בתחום החקלאות, שמהווה 22% מהתמ"ג של ברזיל. על כן, לדבריהם, יש צורך לעדכן את חוק שימור הצמחייה ולפתוח עוד קרקעות לעיבוד. פעילי איכות הסביבה אומרים, לעומתם, כי כבר יש די קרקעות פנויות להכפיל את התפוקה ושהשינויים המוצעים רק יגרמו לגל של כריתת עצים.

במאי האחרון, אישר הקונגרס בברזיל חנינה לכורתי עצים שלא כחוק, דבר שעורר את זעמם של אנשי איכות הסביבה ומדענים. חברי הקונגרס סירבו להיפגש עם קבוצה של מדענים שפרסמו דו"ח המגנה את השינויים המוצעים בחוק. "בית הנבחרים לא ביקש ייעוץ מאנשי מדע", אומר קרלוס נוברה, מדען במכון לחקר החלל הלאומי של ברזיל. עם זאת, הוא אומר כי המדענים "חיכו זמן רב מדי עד שהבינו שהקונגרס מבקש לעשות שינוי בחוק שימור הצמחייה, שייתן רשיון רחב לכרות יערות בלא כל הגבלה.

לכתבה בהארץ

Comments