חוף פלמחים ניצל, אבל מה עם החופים האחרים?

פורסם: 18 ביולי 2010, 21:35 על ידי: Sustainability Org
עודכן ב- 08:35 17/07/2010
מאת צפריר רינת

לפעילי הסביבה לא היה זמן רב מדי לחגוג את ההישג החשוב שהשיגו בתחילת השבוע - מניעת מימוש התוכנית לבניית כפר נופש בחוף פלמחים, לאחר שהממשלה קבעה שיש לבחון מחדש את התוכנית. הפעילים יודעים שתוכניות בנייה מאיימות על חופים נוספים, מחוף בצת בגליל המערבי ועד חוף ניצנים הסמוך לאשקלון, ועליהם להיחלץ למאבק למענם.

במצב חופי ישראל חל שינוי משמעותי לפני שש שנים - אז אושר החוק לשמירת הסביבה החופית. החוק מטיל מגבלות בנייה על רצועה ברוחב 300 מטרים מקו המים. כדי ליישמו הוקמה ועדת תכנון ארצית לשמירת הסביבה החופית, "וולחוף" בשמה המקוצר, וכיום אי אפשר לקדם שום תוכנית חדשה בחופים ללא אישורה. חסרונו הבולט של החוק הוא, שאינו חל על תוכניות בנייה שאושרו לפני כניסתו לתוקף.

"מאז שוולחוף פועלת, לא אושרו עוד תוכניות בנייה גדולות, כמו כפרי נופש חדשים או מרינות", מציין משה פרלמוטר, רכז שמירת חופים בחברה להגנת הטבע. "הוועדה לא רק עוצרת יזמי נדל"ן גדולים, אלא גם מכניסה בתוכניות שהיא מאשרת שינויים שנועדו להגן על הסביבה".

אף על פי שגם הוולחוף אישרה תוכניות בנייה שנויות במחלוקת, ובהן פיתוח חוף רחצה באזור חוף הבונים, כולל הקמת מבני שירותים ומסעדה, יש בקרב ארגונים סביבתיים הסכמה רחבה שחופי הים התיכון, הכנרת ומפרץ אילת מוגנים יותר משהיו עד שהתקבל החוק.

אבל העבר ממשיך להעיק על חופים רבים, שאושרו בהם תוכניות בנייה לפני שחוק שמירת הסביבה החופית נכנס לתוקף. את התוכניות האלה יכולים לעצור לאו דווקא "כרישי נדל"ן", כפי שארגונים סביבתיים וכמה חברי כנסת כינו השבוע את יזמי כפר הנופש בפלמחים. ברוב המקרים, המדינה או הרשויות המקומיות הם היזמים שמקדמים את תוכניות הבנייה. הם אלו שיכולים לקבל החלטה לבטלן ולפצות יזמים שכבר רכשו את הקרקע, כפי שהממשלה שוקלת לעשות בפלמחים.


מצפון לנהריה מצוי החוף היפה של שפך נחל בצת, המושך אליו אלפי מתרחצים. סיפורו הוא שכפול כמעט מדויק של פלמחים. כבר ב-1992 אושרה במקום תוכנית גדולה להקמת שלושה כפרי נופש בהיקף כולל של יותר מאלף חדרים, אגם קטן ופארק שעשועים. את התוכנית יזמה המועצה האזורית מטה אשר (בפלמחים, היוזמה היתה של המועצה האזורית גן רווה). הקרקע שווקה על ידי מינהל מקרקעי ישראל, במכרז שזכתה בו חברת מאקפל תעשיות.

כשהתברר לארגונים הסביבתיים ולתושבי האזור שיש כוונה לממש את תוכנית כפרי הנופש, החל מאבק ציבורי נגדה והיה גם ניסיון לקדם החלטת ממשלה לביטולה. "חוף בצת מהווה פנינת טבע ייחודית, והוא עשיר בערכי טבע ונוף. הקמת כפרי נופש תפגע הן בערכי הטבע הייחודיים והן בזכות הציבור לחוף פתוח וחופשי", כתבה החברה להגנת הטבע.

היזמים הבינו שהתנגדות התושבים וארגוני הסביבה עלולה להקשות עליהם. בניגוד ליזמי כפר הנופש בפלמחים, התובעים לממש את התוכנית בשטח שבו אושרה, הם ניסו לגבש עם מינהל מקרקעי ישראל עסקה לקבלת קרקע חלופית. עד עתה ללא הצלחה. "לאחר שעסקת חילופי הקרקע נתקעה, היזמים הגישו לאחרונה בקשה להקים גדר כדי לתפוס אחיזה בקרקע", אומר יוחנן דרום, מהחברה להגנת הטבע. "הבהרנו להם שבכוונתנו להיאבק בכל דרך אפשרית במימוש תוכנית הבנייה".

"אנחנו ממשיכים לתמוך בתוכנית הזאת, כי היא תוכל לעזור לנו בפיתוח התיירות באזור. התוכנית תאפשר בין השאר להביא לאזור קבוצות תיירים, שכיום לא ניתן להן מענה בצימרים שיש ביישובים", אומר יהודה שביט, ראש המועצה האזורית מטה אשר. "הבנייה לא תהיה על החוף עצמו. ומובן שצריך לעשות אותה מתוך התחשבות בסביבה". גם משרד התיירות מסר השבוע בתגובה, שתוכנית בצת תואמת מדיניות של פיתוח מאוזן בין צורכי תיירות לשמירת החוף כמשאב טבע נגיש לציבור, כי היא אינה מאפשרת בנייה ברצועה של 100 מטרים מקו המים.

מנהריה לבת ים

מדרום לחוף בצת, בשוליים הצפוניים של נהריה, יש תוכנית בנייה נוספת שאושרה בעבר, לווילות בקרבת החוף. הירוקים עוקבים בדאגה אחר המהלכים האחרונים של היזמים, שרכשו את הקרקע באזור. נראה שהם ינסו לממש את תוכניות הבנייה.

בחלק הדרום-מערבי של העיר העתיקה בעכו, שהוכרזה אתר מורשת עולמי, מנסה מינהל מקרקעי ישראל, זה כמה שנים, לקדם את תוכנית "חוף עכו הדרומי". התוכנית כוללת, בין השאר, ייבוש שטח ים ובניית אלפי יחידות מגורים, חדרי מלון ודירות נופש, והקמת מרינה חדשה.

עיריית עכו חשבה שאין זו הדרך הנכונה לפתח את חופי העיר והיא מנסה לקדם תוכנית אחרת, שהחברה להגנת הטבע תומכת בה. "תוכנית העירייה מציעה לייבש שטח קטן יותר של הים, עד הקו שאליו הגיע החוף בעבר", מסביר דרום. "יש בה פחות בינוי, חוף רחצה רגיל וטיילת להולכי רגל".

גם בחיפה יש תוכנית בנייה שחלקה כבר מומש. התוכנית הולידה את המבנה המפורסם "חוף הכרמל", שבעיני תושבים רבים בעיר הפך סמל לבנייה המכערת את החוף. הביקורת על המבנה גברה לאחר שהתברר שהוא לא שימש לתיירות והפך לפרויקט למגורים. חלק אחד של הפרויקט מחכה עדיין לבנייה. כעת תומכים הארגונים הסביבתיים בפתרון שיאפשר להעתיק את זכויות הבנייה לשטח סמוך, ששימש עד לאחרונה את מערכת הביטחון.

גם בנתניה ובבת ים יש שטחי חוף שיועדו כבר לבנייה בתוכניות. בנתניה יש כוונה להקים מלון חדש בצמוד לחוף, ובבת ים יש תוכנית בנייה למגורים על המצוק המשקיף לחוף, בגבול עם תל אביב-יפו. "במקרה של נתניה אנחנו טוענים שיש לעצור מתן היתרי בנייה, עד שתסתיים בדיקה של ועדה מחוזית לתכנון ובנייה בנוגע לתכנון האזור הזה", אומר פרלמוטר.

התנאים השתנו

לארגונים הסביבתיים ברור שיש צורך בהתמודדות כוללת עם תוכניות הבנייה שאושרו לפני שנים רבות, בתקופה שלא היתה הכרה בחשיבות שימור החופים. "הכנו הצעת חוק, הקובעת שמוסדות תכנון ידונו מחדש בתוכנית בנייה שלא מומשו, ושעברו שמונה שנים מאז אישורן", אומר עורך הדין אלי בן ארי, מעמותת "אדם טבע ודין". "אבל משרד הפנים התנגד עד עתה לחוק זה".

בן ארי טוען שמבחינה משפטית, מוסדות התכנון יכולים כבר עתה לבדוק מחדש תוכניות בנייה ישנות בחופים. "הם יכולים להשתמש באותם עקרונות שהיו הבסיס להחלטת הממשלה בעניין פלמחים. מדובר בתוכנית שחלף זמן רב מאז אישורה ובינתיים השתנו התנאים מבחינת החקיקה והתכנון. מדובר במשאב שיש אינטרס ציבורי חשוב בשימורו. אגב, אני לא משוכנע שיהיה צורך לבטל הרבה תוכניות, אלא רק את מקצתן".

לא רק תוכניות שאושרו בעשור הקודם מאיימות על החופים. המאבק הגדול הבא שמתכננים הארגונים הסביבתיים יהיה בחוף ניצנים, מצפון לאשקלון, שלידו אמור לקום כפר נופש בהיקף של 650 חדרים. הקמת הכפר אושרה לאחר כניסתו לתוקף של חוק הסביבה החופית, בתוכנית מתאר מיוחדת לאזור ניצנים. ההליך לאישור התוכנית בוועדות התכנון כבר מתקיים.

במקרה הזה לא מדובר בהגנה על רצועת החוף עצמה, אלא בשמירה על דיונות החול המרהיבות שעוטפות אותה, החלק האחרון שנותר מרצף חולות החוף שהשתרעו בעבר מתל אביב עד עזה. "לדעתנו, התוכנית הזאת היא טעות תכנונית-היסטורית", אומר פרלמוטר. "בנייה באמצע שטחי החולות תשנה לחלוטין את אופי האזור ותביא לקטיעה של מסדרון אקולוגי חשוב".

לפי משרד הפנים, בתוכנית המתאר לאזור ניצנים נשמר האיזון בין השטחים המיועדים לפיתוח, לבין שמירה על ערכי טבע. חלק מהשטח הוגדר בין השאר שמורת טבע חדשה. השטח שיועד להקמת כפר נופש נמצא בין מחצבה נטושה, שנוצרו בה אגמים של מי תהום, לבין חוף הים. מדובר באזור שבו המערכת האקולוגית כבר נפגעה. "כבר יש שם דרך ותשתיות, ולכן הקמת הכפר לא תצריך בניית תשתיות נוספות", נאמר בתגובת המשרד. "מכל מקום, יש עדיין צורך בהגשת תוכניות מפורטות להקמת הכפר והוא ייבנה בשלבים".

לא אותו הים

בכנרת, בים המלח ובמפרץ אילת כבר מכירים בחשיבות שימור החופים

בשנים האחרונות מנסה הממשלה להסדיר את התכנון והבנייה גם בחופי מפרץ אילת, ים המלח ואגם הכנרת. זאת, בעיקר באמצעות עדכון תוכניות המתאר לחופים אלה, כך שיקבעו אלו מהם יעברו פיתוח ובאלו תיאסר הבנייה.

במפרץ אילת, הממשלה אישרה באחרונה תוכנית מתאר מעודכנת שמשמרת במידה רבה את אזור החוף מדרום לעיר אילת. באזור זה מתוכנן עם זאת לקום מלון נוסף, המעורר התנגדות של ארגונים סביבתיים. יש גם תוכנית גדולה להקמת בתי מלון צפונה יותר, בין אילת לגבול עם ירדן.

בים המלח, משרד הפנים השלים באחרונה מסמך מדיניות - אחד השלבים בדרך לאישור תוכנית מתאר עדכנית לחופים - הקובע שלא יוקמו אזורי מלונות חדשים ושהתיירות תתבסס על המוקדים הקיימים. לפי המסמך, חופי ים המלח הם משאב לשימור ולא לפיתוח.

בכנרת, טרם הושלם עדכון תוכנית המתאר וצפויים מאבקים רבים להריסת מבנים שהוקמו לאורך החופים ללא היתרי בנייה. בה בעת מכין איגוד ערים כנרת - גוף שהקימה הממשלה לפני כשנתיים לשימור האגם וחופיו - תוכנית להסדרת הבנייה בחופי הרחצה ולהקצאת שטחים ל"שביל סובב כנרת". הבנייה הנרחבת ביותר המתוכננת לשנים הקרובות תקום סמוך לחוף כורסי במזרח הכנרת. יזם פרטי קיבל אישור להקים שם כפר נופש, ונראה שלא ניתן לעצור את הבנייה הזאת.

לכתבה בהארץ
Comments