מדענים מזהירים: אוכלוסיית הנחשים בסכנה

פורסם: 10 ביוני 2010, 5:04 על ידי: Sustainability Org

מחקר מדעי מגלה: תוך 20 שנה פחת מספרם של חלק מהנחשים ב-90 אחוז. בין הסיבות: מוצרי עור לעשירים, בנייה מואצת ומזג האוויר

אלכס דורון | 10/6/2010 9:32
אחרי הצפרדעים, הקרפדות והסלמנדרות שאוכלוסיותיהן בעולם הידלדלו מאוד, הולך ויורד במהירות גם מספרם של הנחשים. צוות מדענים בינלאומי הודיע אתמול כי תוך פחות מ-20 שנה ירד מספרם של כמה מינים של נחשים ב-90 אחוז.
צילום: לוכד השפלה
שפיפון הנגב: אורכו עד מטר, משקלו עד חצי ק''ג. נפוץ בנגב, בסיני, ירדן, מצרים ועיראק צילום: לוכד השפלה

התופעה מוכרת גם בישראל. אריה קלר, מומחה לנחשים ברשות הטבע והגנים, מציין כי ניכרת ירידה דרמטית באוכלוסיות הנחשים בכל המינים הלא-ארסיים, רובם בדרום הארץ, ובהם שפיפון הנגב ותלום-קשקשים. "חלק גדול מהמינים שנעלמים בעולם הם הססגוניים ביותר", אומר קלר. "הם נלכדים לתעשיית העורות למוצרי יוקרה כמו נעליים וארנקים".

המומחים מבריטניה, אוסטרליה, צרפת, איטליה וניגריה, ובראשם ד"ר כריס רידינג

מהמרכז הבריטי לאקולוגיה והידרולוגיה, דיווחו לכתב העת המדעי "Letters Biology" כי הסיבות להידלדלות באוכלוסיות שונות של נחשים אינן ברורות, אם כי מעריכים שהתופעה תפסה תאוצה בשנת 1998, שהייתה השנה החמה ביותר שידע העולם בעידן המודרני.  "זו הפעם הראשונה שיש בידינו נתונים שעברו ניתוח בנוגע למצב הנחשים במקומות שונים בעולם", אמרו החוקרים. "הירידה החדה והמהירה במספרם מהווה אות אזהרה".
צילום: לוכד השפלה
ביטיס גאבוני: סוג של נחש צפע ארסי. אורכו עד 1.8 מטר, משקלו עד 9 ק''ג. נפוץ ביערות הגשם צילום: לוכד השפלה

בין המינים הבולטים שמספרם הידלדל נמנים סוגים שונים של עכסנים ופיתונים, וגם ביטיס גאבוני וקרנפי, שני מיני צפע, שמצויים בעיקר ביערות גשם. הם נלכדים בקלות ומשמשים לתעשיית העורות. מין נוסף נעלם, שגם הוא אינו קיים בישראל, הוא פיתון מלכותי הנפוץ באפריקה ובאסיה.

מי שמרגישים בתופעה היטב הם לוכדי הנחשים, שמפגשיהם עם הזוחלים הולכים ונעשים נדירים יותר ויותר. "אחת הסיבות העיקריות להידללות באוכלוסיית הנחשים בישראל היא ההתיישבות בשטחים שהיו בעבר פתוחים", מסביר אלון קניאס, "לוכד השפלה". " האדם דוחק את הנחש, כמו את יתר בעלי החיים. אם לא נשמור על הנחשים ונמשיך להרוג בהם, בסופו של דבר הם ייכחדו. אפילו את הצפע, שהיה מאוד נפוץ, אני פוגש הרבה פחות משנה לשנה".

צילום: לוכד השפלה
פיתון מלכותי: אורכו עד עשרה מטרים, משקלו עד 100 ק''ג. נפוץ באפריקה ובאסיה צילום: לוכד השפלה

לכתבה באתר nrg
Comments