על אף הביקורת: אושרה הקמת חמישה יישובים במבואות ערד

פורסם: 11 ביולי 2014, 3:21 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 11 ביולי 2014, 3:22 ]

המועצה הארצית לתכנון ובנייה אישרה: המדינה תקים חבל התיישבות כפרי בסמוך לערד ■ יישוב נוסף שאושר ירכז את האוכלוסייה הבדואית המתגוררת בפזורה ■ בעיריית באר שבע מזהירים: "ההחלטה תחליש את ערי הנגב ותעמיק את הקיטוב החברתי-כלכלי"

מאת נמרוד בוסו, 1/7/2014

המועצה הארצית לתכנון ובנייה אישרה בצהריים (ג'), ברוב של 17 תומכים מול שמונה מתנגדים, את התוכנית להקמת חבל יישובים חדש במבואות ערד. התוכנית, שכוללת הקמת עשרה יישובים חדשים, אושרה באופן חלקי בלבד ותכלול רק חמישה מהיישובים. על פי התוכנית, שיזמה החטיבה להתיישבות ואשר זוכה לתמיכת משרד ראש הממשלה ומשרד השיכון, יוקם באזור מבואות ערד חבל התיישבות בעל אופי כפרי, ובו ארבעה יישובים יהודיים ויישוב בדואי אחד, שירכז אליו את אוכלוסיית הפזורה הבדואית שמצפון לירוחם.

ההחלטה שהתקבלה עתה היא עקרונית בלבד, וכעת יחל מהלך של תכנון פרטני של כל יישוב ויישוב, שהקמתו של אחד מהם – חירן, המיועד לציבור הדתי לאומי, כבר אושרה.

ההחלטה על תכנון היישובים התקבלה בעקבות החלטת ממשלה משנת 2011, שקבעה כי יש לקדם את התוכניות באזור, זאת על אף ביקורת רבה שנמתחה מצידו של המשרד להגנת הסביבה ולפיה מדובר בתוכנית בזבזנית בשטח ובדלק, המעודדת מגמות פירוור. בנוסף לזה, זוכה התוכנית לביקורת של גופים חברתיים, הרואים בקידומה פגיעה ביישובי הפריפריה, המתקשים לשמר אוכלוסייה איכותית בתחומם.

לקראת הדיון שלחה אדריכלית העיר באר שבע, יוספה דברה, מכתב התנגדות חריף למנכ"ל משרד הפנים שוקי אמרני, המשמש גם יו"ר המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, והזהירה כי אישור התוכנית יביא להשלכות חברתיות שליליות באזור הדרום.

שטח פתוח באזור ערד
פגיעה בסביבה ובאזור הדרום. מבואות ערד
צילום: אליהו הרשקוביץ

"היישובים הפרווריים החדשים, המיועדים לאוכלוסייה חזקה והומוגנית, יחלישו את הערים הסמוכות להם ויעמיקו את הקיטוב החברתי-כלכלי הקיים כבר היום ברחבי המטרופולין", כתבה דברה. "הערים הקיימות במרחב המטרופוליני של באר שבע נמצאות באשכול חברתי-כלכלי 5-3, בעוד שהיישובים הקהילתיים נמצאים באשכולות 10-9. למעשה, אשכולות הביניים, 8-6, נעדרים לחלוטין מהמרחב המטרופוליני, והקמת יישובים קהילתיים נוספים תחזק מגמת קיטוב זו".

דברה גם כתבה כי עלויות הקמתם של היישובים החדשים צפויה להיות גבוהה במיוחד, זאת לעומת עיבוי וחיזוק היישובים הקיימים. "זה יוביל להקצאת משאבים ציבוריים ניכרים למספר קטן של תושבים ולהעמקת אי השוויון החלוקתי הקיים ממילא במטרופולין", כתבה. "יש להשקיע את המשאבים הציבוריים בחיזוק הערים הקיימות וביצירת מגוון של אפשרויות מגורים איכותיות בהן, כולל הקמת שכונות צמודות קרקע".

"הקמת היישובים תעמיק את הפערים החברתיים"

מהחברה להגנת הטבע נמסר: "קיימות עשרות אלפי יחידות דיור מאושרות וזמינות לבנייה, בכל רחבי מטרופולין באר שבע, גם במגזר העירוני וגם בכפרי, שאינן ממומשות. הקמתם של יישובים חדשים לא תקדם את חזון פיתוח הנגב ורק תחליש את האזור ותושביו. במקום השקעה של מיליארדים בהקמת יישובים חדשים, ניתן לפעול למען פיתוח הנגב במגוון של דרכים, בהם השקעה בפיתוח תשתיות, תעסוקה, חינוך ופנאי, שיפור מצבן של הערים הסובלות ממחסור בתשתיות ציבוריות ראויות, והכוונת עיקר הפיתוח אל המרחבים העירוניים הקיימים".

במשרד הפנים התייחסו להחלטה להקים את היישוב רח'מה, המיועד לאוכלוסייה הבדואית. "המועצה הארצית לתכנון ובנייה החליטה, בהתאם לנוהל להקמת יישובים חדשים, להמליץ לממשלה על הקמת יישוב חדש לפזורה הבדואית מצפון לירוחם - רח'מה", נמסר מהמשרד.

"לאחר שהוצגו למועצה הארצית תזכיר הרשות להסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב, המלצת הוועדה המחוזית והמלצת הולנת"ע (ועדת המשנה לנושאים תכנוניים עקרוניים), השתכנעה המועצה הארצית בצורך בהקמתו של היישוב כך שייתן מענה לפזורה הקיימת באזור כיום. כעת תדון הממשלה בהקמת היישוב. המועצה הארצית ביקשה מהוועדה המחוזית לתכנון ובנייה-דרום לפעול בהקדם האפשרי לתכנונו של היישוב וכן להעביר להולנת"ע דיווח בנושא תוך שלושה חודשים בכל הנוגע לקידום ההליך ושיתוף הציבור".

מחוץ לבניין המועצה הארצית לתכנון ובנייה בשכונת בית וגן בירושלים, הפגינו כמה מפעילי ארגון "מגמה ירוקה", מתא אוניברסיטת בן גוריון שבנגב. לדברי אנה בר אור, המשמשת יו"ר התא, "הרצון של הממשלה לפתח את הנגב, לגיטימי, אך זו לא הדרך".

בר אור הוסיפה: "יש להשקיע שוב באוכלוסייה שכבר יש בנגב. הקמת יישובים אלו רק יעמיקו את הפערים החברתיים ויאששו את אי השוויון החלוקתי שתושבי הנגב סובלים ממנו רבות. כל זאת גם, בנוסף להרס השטחים הפתוחים באזור".

לכתבה בדהמרקר


Comments