העירייה התחייבה לשמור על 51 אתרי טבע עירוני, אך ארגונים ירוקים מאשימים כי בפועל היא מקדמת תוכניות בנייה שיביאו לפגיעה בחי ובצומחעיריית תל אביב-יפו פרסמה לאחרונה את ממצאי הסקר הראשון של אתרי טבע עירוני ואיתרה 51 אתרים שעליהם היא מבטיחה לשמור במסגרת תוכניות מיוחדת. אולם פעילים למען הסביבה ותושבים בצפון העיר טוענים שדווקא בריכוז החשוב ביותר של אתרים, רצועת החוף מצפון לתל ברוך, לא מגינה העיריה על הטבע והיא תביא להריסתו בתוכניות הפיתוח שהיא מקדמת במקום.
הסקר שערכה העיריה אמור לשמש בסיס לתוכנית אב לשימור אתרי טבע עירוני, בדומה לתוכנית שכבר קיימת בערים כמו ירושלים. צוות מומחים סקר כל אתר ואתר ובדק מה ערכי הטבע הקיימים ובאיזו מידה מדובר במינים נדירים של צומח וחי. הריכוזים הגדולים ביותר של אתרי הטבע על פי הסקר הם ליד הירקון ובעיקר ברצועת החוף ומצוק הכורכר המשתרע מצפון לחוף תל ברוך ועד גבול הרצליה. כמו כן סומנו כאתרי טבע, בריכות חורף הנמצאות בדרום העיר.
בתל אביב נמצאו במהלך הסקר חמישה מינים של דו חיים מתוך שישה הקיימים בישראל, עשרות מינים של צמחים בסכנת הכחדה וכמה מינים נדירים של זוחלים ויונקים ובהם לטאה מהמין נחושית החולות ומכרסם מהמין גרביל החוף. בעיר גם שרד מין נדיר נוסף, קיפוד חולות, שנדחק מאזורי החולות ההולכים ומצטמקים ומצא מקלט באזור שכונת רמת אביב. רצועת החוף מצפון לתל ברוך. צילום: עופר וקנין
באזור רצועת החוף ורכס הכורכר מצפון לתל ברוך נמצאו במסגרת סקר הטבע העירוני שישה מיני צומח יחודיים לישראל, ואתרי קינון רבים של השרקרק המצוי, מין של עוף הנמצא בסכנת הכחדה באיזור מישור החוף. האזור הוגדר בסקר כבעל חשיבות רבה לשימור.
אולם על פי "פורום התושבים למען טבע ועירוני ואיכות סביבה בתל אביב יפו", העיריה מצהירה על דאגתה לטבע העירוני ומדגישה את חשיבות שימור רכס הכורכר, אולם בפועל מקדמת תוכניות שיביאו להריסתו.
מדובר בתוכנית מתאר של העיריה הנמצאות כיום בשלבי אישור סופיים ומייעדת לבנייה חלק גדול מהשטח ממזרח לרכס הכורכר. ברכס עצמו אמור להיות בעתיד פארק חופי, אולם התושבים טוענים שהתוכנית כוללת סלילת כביש והקמת חניונים תת קרקעיים שיפגעו קשות בשטח של רכס הכורכר.
לאחרונה הגיש הפורום לוועדות התכנון ערר נגד אישור תוכנית העיריה. היא כוללת חוות דעת של האקולוג, ד"ר עודד כהן, שערך בחודשים האחרונים סקר אקולוגי באזור רכס הכורכר. על סמך סקר זה וסקרים שנערכו בשנים האחרונות על ידי מדענים נוספים קובע כהן שבאזור נמצאים 180 מינים של צמחי בר. מדובר לדבריו בשמונה אחוזים מכלל מיני הצומח בישראל בשטח של פחות מאלפיים דונם. כמו כן אותרו 17 מינים של זוחלים ודו חיים ובהם חמישה בסכנת הכחדה. כהן מבקר בחריפות את תסקיר השפעה על הסביבה שערכה העיריה לפני שהחלה בהליך אישור תוכנית להקמת שכונות ופארק באזור. לטענתו התעלם התסקיר מערכי הטבע שיש במקום או תיאר אותם בצורה לקויה. לדעתו יש להמנע מכל פיתוח בשטח זה ובכלל זה סלילת כבישים והקמת חניונים תת קרקעיים כפי שמבקשת לעשות העיריה. "יישום התוכנית במתכונתה הנוכחית משמעותה האצת תהליכי הרס וניוון במערכת האקולוגית", ציין כהן בחוות דעת שהכין.
עזריה אלון מתנגד לתכנית 3700עזריה אלון, ממייסדי החברה להגנת הטבע וחוקר ארץ ישראל הודיע לקראת הגשת הערר שלנו למועצה הארצית לתכנון ולבניה, כי הוא מתנגד לתכנית 3700 מכיוון שהיא תהרוס את שמורת הטבע העירוני. מקור: telavivreservation.wordpress.com |