המדינה אישרה לראשונה שמורת טבע בעומק הים

פורסם: 7 ביוני 2014, 10:26 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 7 ביוני 2014, 10:26 ]

באזור שבו מיועדת להיות השמורה מול חוף ראש הנקרה, מגיעים המים עד לעומק של כאלף מטרים. לאחר האישור הוחלט לגרוע חלק מהשטח המיועד לה

מאת צפריר רינת, 2/6/2014

לראשונה בישראל, הוחלט להכריז על חלק מהשטחים בלב הים כעל שמורת טבע. זאת לאחר שהוועדה לשמירת הסביבה החופית החליטה בשבוע שעבר לאשר תוכנית לשמורת טבע מול חוף ראש הנקרה. עם זאת, החליטה הוועדה בסופו של דבר לגרוע חלק מהשטח המיועד לשמורה, בעומק רב יותר של הים.

עד היום, התקיימו בישראל שמורות טבע ימיות שבפועל השתרעו מקו החוף עד למים הרדודים, ושטחן כרבע אחוז מכלל השטח הימי של ישראל. רשות הטבע והגנים גיבשה בשנים האחרונות תוכנית להכרזה על שטחים גדולים בעומק הים כעל שמורות. הרשות החליטה לקדם בראש ובראשונה את שמורת ראש הנקרה, בגלל שבאזור קיים מגוון עשיר במיוחד של ערכי טבע. כיום, רק חלק קטן מהשטח הצמוד לחוף מוגדר כשמורה.

באזור שבו מיועדת להיות שמורה, מגיעים המים עד לעומק של כאלף מטרים. יש בו, בין השאר, קניון תת־ימי ייחודי המשתרע צפונה לכיוון חופי לבנון ובו מגוון עשיר של בעלי חיים. זהו האזור שבו הקרקעית התלולה ביותר בחופי ישראל, ושטח המים העמוקים הרחב ביותר. מינים רבים של דגים וסרטנים, שבדרך כלל נמצאים בים התיכון בעומקים של 500 מטרים, נצפו באזור זה גם בעומק של 50 מטרים. לשטח השמורה מגיעים מינים נדירים של יונקים ימיים. הבולט שבהם הוא כלב הים הנזירי, שנצפה באזור לפני ארבע שנים.

אזור הקניון התת־ימי בראש הנקרה. במקום מגוון נדיר של דגים, סרטנים ועוד
אזור הקניון התת־ימי בראש הנקרה. במקום מגוון נדיר של דגים, סרטנים ועוד. צילום: טל שמע

על פי ההצעה המקורית של רשות הטבע והגנים, אמורה היתה שמורת הטבע של ראש הנקרה להשתרע עד למרחק של 22 קילומטרים מחוף הים. אולם בהצבעה על תוכנית השמורה שהתקיימה במשך הדיון בשבוע שעבר, הציעה יושבת ראש הוועדה לשמירת הסביבה החופית, רונית מזר ממנהל התכנון במשרד הפנים, לאשר שמורה קטנה יותר המשתרעת רק עד למרחק של 15 קילומטרים. מזר ניצלה את זכותה להצביע בקול כפול על מנת להכריע את ההצבעה על חודו של קול לטובת תוכנית השמורה המוקטנת. על פי התוכנית שאושרה, תוכל רשות הטבע והגנים להטיל מגבלות על פעילויות הפוגעות בטבע, ובכלל זה לאסור כמעט לחלוטין על דיג בשטח השמורה.

למרות ההחלטה על צמצום שטח השמורה, אומרת האקולוגית הימית של רשות הטבע והגנים, ד"ר רות יהל, כי מדובר בפריצת דרך מאחר וזו הפעם הראשונה ששטח בעומק הים זוכה להגנה. "הוועדה לא סברה שלא ראוי לשמור על השטח הזה", ציין ניר אנגרט מרשות הטבע והגנים. "היא החליטה שצריך לבחון את התכנון הכולל של השטח הימי של ישראל, כדי לראות אם אין שימושים נוספים המתוכננים באזור הזה. עדיין פתוחה הדרך להרחיב את שטח השמורה בעתיד".

בחברה להגנת הטבע הביעו אכזבה מהחלטת הוועדה. "חבל שבעת אירוע שבו ציינו את הישיבה המאה של הוועדה לשמירת הסביבה החופית, לא קיבלו החלטה פורצת דרך בכל הקשור לשמירת הסביבה הימית והסתפקו בהישג חלקי" אמר ניר פפאי, נציג החברה להגנת הטבע בוועדה.

ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "מדובר בהחלטה תקדימית על שמורת טבע ימית בהיקף של מאה אלף דונמים. הוועדה סברה שיש לאשר את תוכנית השמורה, אולם מתוך ראייה רחבה של צרכי המדינה בתחומי הדייג, הספנות, הביטחון, התשתיות והטבע הוחלט על צמצום שטח השמורה בתחום המים העמוקים".

יש לציין שכעת אמורה תוכנית השמורה לעבור עוד כמה הליכי אישור סופיים בוועדות התכנון ולאחר מכן אמור שר הפנים לחתום על מסמך ההכרזה שלה ובכך לתת תוקף למעמד השטח כשמורת טבע.

לכתבה בהארץ



Comments