יותר ויותר אתרי טיול גובים תשלום מהמבקרים בדרכים שונות ומשונות. הנימוק: עלויות האחזקה. השאלה: בשביל מה אנחנו משלמים מסים?
תגיות:
תשלום כניסה לחופים, מרחב ציבורי
באחת השבתות האחרונות הגיעו גילי ניצן וחברתו לאגמון החולה. הם הורידו את זוגות האופניים מהגגון ותכננו להקיף את האגם ברכיבה. אלא שבכניסה לאתר חיכתה להם הפתעה לא נעימה: אתם יכולים להיכנס, הבהירו להם, האופניים לא. מי שרוצה לרכוב כאן צריך לשכור לעצמו זוג. העלות: 52 שקל. משפחה בת חמש נפשות, שחפצה ברכיבה משותפת, צריכה לקחת משכנתה קטנה. ניצן זעם. בעבר נכנס למקום בחופשיות עם אופניו הפרטיים, ופתאום נחתה עליו הגזרה הזו. מה השלב הבא - יאסרו על הכנסת סנדוויצ'ים שהמטיילים הביאו מהבית ויחייבו לרכוש צידה לפיקניק בקפטריה? בקק"ל, שמפעילה את האתר ועושה עבודה מצוינת, טענו להגנתם שכדי שהאתר ימשיך להיות מתוחזק לתפארת, יש צורך בהכנסות. מאחר שאי אפשר להנפיק את האגמון, מגייסים את המימון מהמבקרים. ![]()
אגמון החולה. רוצים לרכוב? תשלמו
צילום: פלאש 90
גם בעמק המעיינות אגמון החולה לא לבד. בחורף האחרון טיילנו בעמק המעיינות. פעם, לפני עידן
המיתוג, קראו לזה סתם בקעת בית שאן. הגענו לנחל הקיבוצים, פרקנו מהמכונית
קצת פירות וסנדוויצ'ים והרבה מרץ, וטבלנו רגליים במים הנעימים. התחושה
הייתה שלא צריך להיות בעל אמצעים כדי לעשות כיף בארץ הזו. השבוע התקשר אליי
אחיקם משה דוד, כתב מעריב באזור, וסיפר על הסדרי הראייה החדשים של המעיינות. כמו בעולמם של הגרושים, מה שהיה נגיש וזמין בכל שעה, הופך פתאום ממוסגר וממושטר.
יום אחד הוקמה בוטקה בניצנים תחזוקה, ניקיון ופיקוח, אומרים הגופים הרלוונטיים, עולים הרבה, ואין ברירה אלא להעמיס את העלויות על גב הציבור. הוויכוח מגיע גם לחופי הים: יום אחד הוקמה בוטקה בחולות ניצנים, רחוק מאוד מהחוף היפהפה, כך שכל מי שרצה להגיע אל הגלים נאלץ לעצור ולשלם. כשקמה זעקת המתרחצים וארגוני הסביבה, השיב יאיר פרג'ון, ראש המועצה האזורית חוף אשקלון ובעצמו אושיית עבר בחברה להגנת הטבע, שאין לו דרך אחרת לטפל בחוף. "יש לי רצועת חוף מדהימה של 14 קילומטר, מועצה עם שטח גדול ומעט מאוד תושבים שמשלמים ארנונה. בשבתות כל הארץ באה להתארח ולהתרחץ אצלי, ואחר כך אני צריך להתמודד עם הלכלוך שכולם משאירים. מאיפה הכסף?". שאלה טובה. אפשר להבין את ראשי המועצות ואת גופי שמירת הטבע, אבל אפשר גם להבין את בני משפחת ישראלי, שיוצאים בשבת לטייל ומגלים לתדהמתם שבקניון היו יכולים לבלות יותר בזול. הם מבינים שמישהו צריך לנקות ולתחזק, אבל הם זוכרים בכאב כמה הם משלמים למס הכנסה, לא שוכחים גם את תלוש הארנונה השמנמן, ושואלים את עצמם אם המסים שהם משלמים למדינה ולרשות המקומית לא כוללים בתוכם גם את חובתן של הרשויות לנקות ולתחזק את הטבע, בדיוק כמו שהן מנקות את הרחובות. הרי שום רשות מקומית לא סוגרת רחוב ודורשת דמי מעבר רק משום שצריך תקציב למנקים. בשביל זה גובים מאיתנו מסים; אז למה מותר לעשות את זה לנחל? לכתבה באתר nrg |