באלפים נערכים להתחממות

פורסם: 5 בינו׳ 2011, 7:44 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 22 בדצמ׳ 2012, 2:02 ]

בהרי האלפים חשים היטב את ההתחממות העולמית, ולא מתעלמים מהאפשרות שבעוד שנים אחדות כבר לא יהיה שלג לפעילויות הסקי

דין ארווין | 5/1/2011 16:30
תגיות: התחממות עולמית, הרי האלפים, סקי

בהרי האלפים, המונח "להפוך לירוק" אינו בהכרח דבר טוב.

בעוד המאמצים להפוך ליותר ידידותיים לסביבה מתקבלים בברכה, האזור נמצא תחת איום של שינוי אקלימי שבעתיד יכול לגרום לכך שהמורדות המושלגים והלבנים יהיו בחורף יותר ירוקים.
 
גולש סקי בהרי האלפים.
גולש סקי בהרי האלפים. צילום: אי-אף-פי
 
"האלפים הם אזור רגיש מבחינה אקלימית", אמר פרופ' הראלד קונסטמן, מדען אקלים מהמכון לטכנולוגיה של קרלסרואה.

כאשר האלפים הגרמניים מכוסי השלג נמצאים ברקע, הוא הסביר כי באזור כבר נרשמה עליית טמפרטורות כפולה מהממוצע העולמי. "מבחינה גלובלית, יש לנו שינוי של 0.8 עד מעלת צלזיוס, אבל באלפים אנחנו עומדים על סביב שתי מעלות", אמר. "אנחנו מצפים כי עד סוף המאה, הטמפרטורות יעלו בחורף בין שלוש לחמש מעלות".

עלייה כזו בטמפרטורות עלולה להשאיר את מרבית אתרי הנופש בהרי האלפים ללא כל שלג.

לפי נתוני ה-OECD מ-2007, עלייה של שתי מעלות בטמפרטורה תצמצם את מספר אתרי הנופש באלפים מקרוב ל-700 ל-400 בלבד. אלה שנמצאים מתחת לגובה של 1,500 מטר הם הרגישים ביותר לשינויים.

בעוד הנופש של מיליונים נמצא בסכנה, כך גם כלכלת האזור. לפי הסוכנות האירופית לאיכות הסביבה, תיירות החורף לאלפים מביאה להכנסות של כ-66 מיליארד דולר מדי שנה.
 



"מתייחסים לסביבה ברצינות"

אין תקנות בינלאומיות סביבתיות שאתרי נופש יכולים לציית להם, אם כי בוועידת האלפים העשירית של האיחוד האירופי בשנה שעברה, שמונה המדינות האלפיות הסכימו להמשיך עם "פיתוח בר קיימא של האזור על ידי עידוד תיירות ידידותית לסביבה".

בשל כך, התקנות של המדינות ושל אתרי הנופש עצמם הן שצריכות לקבוע את ההתנהלות. "בלי ספק, האתרים מתייחסים לסביבה ולהשפעה שלהם על הסביבה ברצינות", אמר בטוני גרנר ממועדון הסקי של בריטניה. "לרבים מהם לא הייתה אסטרטגיה לפני שש שנים. כעת יש להם אחת שמעצבת מדיניות, מדיניות מחזור ותחבורה".

הזרז לפני שש שנים היה אחד החורפים החמים ביותר שנרשמו אי פעם באלפים. בעשור הקודם נרשמו שלוש השנים החמות ביותר ב-500 השנים האחרונות. זה הוביל לדוח של OECD ורבים בתעשיית הסקי לא התעלמו מכך.

אתר גרמיש-פרטנקירשן שבשולי הצוגשפיצה, ההר הגבוה ביותר בגרמניה, נוקט במאמצים מרובים כדי לצמצם את ההשפעה הסביבתית של מקצועות החורף באזור. בשנים האחרונות נוספו לוחות סולאריים לגגות קרוניות הרכבל ומערכת להחזרת חשמל הותקנה על הרכבת, וכך האנרגיה שנוצרת בירידת הרכבת מספקת לה כוח למסע למעלה.

פטר תיימר, מנכ"ל האתר, גם מציג שירות רכבות חדש שלוקח נוסעים ממינכן, במרחק של 90 ק"מ, ישירות ללב גרמיש. אבל עבור האתר הזה ואחרים, הוא אומר, לפרויקטים לחיסכון בפליטת פחמן יש השפעה רבה יותר מאשר רק היערכות לעתיד חסר השלג.

"אולי בעוד 15 עד 20 שנה לא יהיה יותר סקי באלפים, לא יהיו אתרי נופש במורדות, ולכן עלינו לגוון", אמר תיימר. "אני לא חושב שאנשים באמת מפחדים מהשינוי האקלימי פה".
צילום: אי-אף-פי
בקרוב מראה נדיר? צעירים מושכים מזחלות סקי על הר צוגשפיצה. צילום: אי-אף-פי

מסתמכים על שלג מלאכותי
על אף השלג הכבד שמכסה כרגע את האזור, ההשפעה של השינוי על האקלים באה לידי ביטוי לאורך כל השנה. הקרחונים בהרים איבדו קרוב לשני שלישים משטחם מאז 1850. הקרחונים בגרמניה כוסו ביריעות פלסטיק כדי להגן עליהם מפני הצטמקות נוספת, אבל יש מעט מאד לעשות כדי למנוע המסות נוספות.

מלבד ההשפעות הסביבתיות הנרחבות, זה גם מסכן את ההתפתחות של הסקי בקרחונים, פעילות מפוקפקת בפני עצמה בעיני רבים מפעילי איכות הסביבה.

תיימר אמר כי אתר גרמיש-פרטנקירשן יכול לספק כ-25 אחוז מצריכת האנרגיה הכוללת ממקורות מתחדשים. "זו גם בערך הכמות, לדוגמה, שצורכת התשתית של יצירת השלג המלאכותי שלנו".

אבל תותחי שלג, בלי קשר לאופן שבו הם מקבלים את כוחם, לא יכולים להיות פתרון ארוך טווח. "שלג מלאכותי לא מסייע לך אם יש לך עלייה כללית של הטמפרטורה", אמר קונטסמן.

עבור 100 מיליון המבקרים בהרי האלפים בכל שנה, גיוון הפעילויות שלהם עשוי להיות הפתרון הטוב ביותר לטווח ארוך. "אין באמת סקי ידידותי לסביבה בהרי האלפים. אני לא חושב כך", אמר תיימר. "הדבר היחיד שאפשר לעשות הוא להגביל את ההשפעות על הטבע, על הסביבה".

דין ארווין הוא כתב ומפיק לענייני טכנולוגיה ירוקה ברשת CNN.

לכתבה באתר nrg


כתבות קשורות:
הטמפרטורות העולות מחסלות אתרי סקי בארה"ב
כתבת טלויזיה על השפעת ההתחממות על התושבים בהרי האנדים
מדען פרואני: לצבוע את הרי האנדים בלבן
פרו: קרחון עורר צונאמי שכיסה עיירה שלמה
מפולת שלגים: הבצורת מגיעה גם לחרמון
קו הגובה בו יורדים בדרך כלל שלגים יטפס בשנים הקרובות בגלל התחממות כדור הארץ
מנהלי כספים מתעלמים מסיכונים הקשורים לשינוי האקלים
Comments