פרופ'
אורי מרינוב, המנכ"ל הראשון במשרד להגנת הסביבה, הזהיר בראיון לאולפן ynet
מהחמרה בזיהום האוויר: "ללא הפסקה הדרגתית בפליטת גזי חממה לא נוכל למנוע
קטסטרופה". הזיהום בבאר שבע פי 18.5 מביום רגיל. שדה דב נסגר וייתכן כי
הטיסות לשדה בעובדה לא יתחדשו אלכסנדרה לוקש ואיתי בלומנטל' 4/11/2015 "הסופות האלה שעברנו הן רק ההתחלה, הן תחזורנה ובעוצמות הרבה יותר חזקות מפעם לפעם". ברקע המשכו של זיהום האוויר הכבד ששורר ברחבי הארץ הביע הבוקר (יום ד') המנכ"ל הראשון של המשרד להגנת הסביבה פרופ' אורי מרינוב חשש מהחמרה משמעותית יותר בעתיד. "מה שהולך לקרות בשנים הקרובות זה שהסופות יהיו יותר חזקות וילוו בגשמים וחום קשה", אמר פרופ' מרינוב בראיון לאולפן ynet. במשרד להגנת הסביבה דיווחו כי הזיהום היום ישרור בעיקר במרכז הארץ ובדרומה. בשל הזיהום ממליץ המשרד לחולי לב-ריאות, קשישים, נשים בהריון וילדים להימנע משהייה ממושכת מחוץ למבנים סגורים ולהימנע מפעילות גופנית מאומצת ללא צורך באוויר הפתוח. בעקבות האובך ביטלו חברות ישראייר וארקיע את הטיסות הפנים-ארציות עד לשעה 15:00. החברות הודיעו כי הן צפויות לחדש את הטיסות ב-16:30, אך אחר הצהריים ששדה דב יוותר סגור וייתכן כי הטיסות לעובדה לא יתחדשות. שדה התעופה באילת פתוח רק להמראות. לפי נתוני המשרד, זיהום האוויר היום בבאר שבע הוא פי 18.5 מהממוצע, בערד פי 13.6, בבית שמש פי 13.1, בירושלים פי 12.6, במודיעין פי 10.1, בגבעתיים פי 9.2 וברחובות פי 8.9. ![]() שטים באפור בנתניה (צילום: עידו ארז) ![]() (צילום: עידו ארז) ![]() (צילום: עידו ארז) ![]() (צילום: עידו ארז) ![]() אביך באזור הכנסת בירושלים (צילום: גיל יוחנן) ![]() וגם בתל אביב (צילום: אדם אבן חיים) ![]() אפור במושב גאליה (צילום: רע בורלא) ![]() וגם ברחובות (צילום: רע בורלא) פרופ' מרינוב, מומחה למנהל סביבתי, ציין כי אין שום דבר יוצא דופן בסופות החול שמגיעות מאזורי הדרום והמזרח, אך מזכיר כי אירועי אקלים קיצוניים מתרחשים בכל רחבי העולם. לדבריו, "אלה תופעות שנובעות כתוצאה מהתחממות ולצערי הרב אני לפעמים תוהה איך זה קורה שכל העולם רואה את התופעות האלה וממשיך בעסקיו כרגיל".
לדברי פרופ' מרינוב, על העולם להחליט אם הוא מוכן להתמודד כראוי עם התחזית הקודרת. "דרך אחת היא להתגונן, לנסות להסתגל למצב הזה. זאת דרך שתעלה מיליארדי דולרים ובסופו של דבר לא תשנה את המצב. הדרך האמיתית היא למתן את התופעות האלה על ידי הפסקה הדרגתית של שימוש בדלק מחצבי, קרי בפחם, נפט וגז, ואת זה עדיין לא התחלנו לעשות".
![]() נזק בקיבוץ שמיר (צילום: אביהו שפירא) ![]() עץ שנפל בכפר סאלד (צילום: אביהו שפירא) ![]() (צילום: אביהו שפירא) בסוף החודש תתכנס בפריז ועידה שתעסוק בנושא, ולקראתה התבקשה כל מדינה לשגר לאו"ם את תוכניותיה להפחתת השימוש בדלק ופליטות גזי חממה. "ממה שאני רואה עד עכשיו", אמר פרופ' מרינוב, "הסיכום של כל התשובות של 140 מדינות שנענו היא שהטמפרטורה עדיין תעלה כמעט בשלוש מעלות צלזיוס - דבר שיכול להוביל לקטסטרופה עולמית". לסיכום הזהיר פרופ' מרינוב כי "אנחנו צריכים להתרגל למחשבה שללא שינוי זה מה שהולך לקרות לנו בשנים הקרובות, אלא אם כן נחליט בעולם שהגיע הזמן לעשות תפנית, להשתמש בשמש וברוח, במימן ולא בפחם ולא בנפט ולא בגז, ועל ידי כך למנוע את הקטסטרופה הזאת". לראיון וידאו עם אורי מרינוב וסרטוני וידאו נוספים בכתבה. |