חקלאים בבריטניה, ספקית החיטה השלישית בגודלה באירופה, מתמודדים בימים אלה עם הבצורת הקשה ביותר שפוקדת את המדינה זה שני עשורים. גם בספרד, שידועה בגידולי פירות ההדר שלה, נאלצים להתמודד החקלאים עם היובש החמור ביותר מאז 1947.
גם בצרפת מכה בצורת קשה: בחלקים ממערב צרפת, ששם מגדלים בדרך כלל חיטה, ירדו השנה רק 42% ממוצע הגשמים הרגיל לעונה זו. ובגרמניה לא ירד מספיק גשם וגלי הקור העזים במדינה גרמו נזק רב ליבולים חקלאיים.
ואולם אירופה לא לבד. שירות חיזוי מזג האוויר הלאומי בארה"ב פירסם ביום חמישי את תחזית הבצורת שלו לחודשים הקרובים. לפי הדו"ח, מזג אוויר חם ויבש גרם באחרונה לבצורת במדינה להתפשט מאיזור מפרץ מקסיקו ומדינות הדרום ששוכנות על החוף האוקיינוס האטלנטי לכיוון צפון לאורך החוף המזרחי. גם מדינות שאינן סובלות מבצורת כמו קנטאקי ואילינוי סובלות מבצורת קלה – והעתיד לא נראה מבטיח.
לפי שירות החיזוי, שיפור במצב הבצורת צפוי רק באיזור של דרום מיין, דרום פלורידה ובמערב צפון דקוטה. בינתיים, הבצורת צפויה להמשיך להתפשט ולפגוע ביתר שאת במדינות אלבמה, צפון פלורידה, הוואי וקליפורניה. במדינת קוניטיקט הוכרזו החודשים ינואר עד מארס כיבשים ביותר מעולם. בצורת קיימת גם בחלקים מדרום אמריקה – בעיקר בחלקים נרחבים בארגנטינה ובברזיל. במקסיקו גרמה הבצורת הקשה ביותר זה שבעה עשורים לאובדן יבולים בשווי של כ-1.2 מיליארד דולר.
לפי נתונים שפורסמו בארה"ב, הבצורת במדינה גרמה ב-2011 להפסדים של 10 מיליארד דולר בטקסס ובמדינות הדרום בלבד. "תנאי הבצורת מתחילים להדאיג אותנו", אומר קית' אגלסטון, חוקר מהמרכז האזורי לחקר האקלים באיתיקה, ניו יורק.
לפי חוקרים, אחת התופעות ליובש בארה"ב היא הישנות חלשה של תופעת הטבע אל-נינה, שמשפיעה על זרמי האוקיינוסים בעולם ועל אידוי המים שהופך בסופו של דבר לגשם. חוקרים אחרים מאשימים את התנהגות בני האדם והרס כדור הארץ בשיבוש מזג האוויר.
ואולם למרות הבצורת הקשה, מחירי החיטה ירדו בשנה האחרונה ב-24% ומחירי התירס נפלו ב-20%. גם מדד האוכל העולמי ירד בכ-9% מהשיא שנרשם בפברואר 2011, אך מומחים מעריכים כי בקצב הזה מחירי המזון ישובו לעלות במהירות.
"אני לא חושב שצריך לדאוג עדיין לבריטניה, אבל דרום מערב אירופה במצב רע", אומרת סלין סיקארד, אנליסטית מיוניון איויבו." ככל שאתה מדרים, המצב נעשה גרוע יותר".
אבל למרות דבריה של סיקארד, בבריטניה מודאגים. רשות הסביבה בממלכה אמרה בשבוע שעבר כי מזג האוויר הקשה הוביל להתייבשות נחלים במדינה ומפת היובש ממשיכה להתפשט. בבריטניה אף החלו באחרונה להתחזק הקריאות לשימוש חסכוני במים לשתייה, לאחר שהתגבר החשש ממחסור במים בכמה אזורים.
בבריטניה מודאגים גם כי הבצורת לא צפויה להסתיים: "בצורת ארוכת טווח צפויה שעשויה להימשך על דצמבר וייתכן שאף מעבר לכך", הזהיר בשבוע שעבר טראוור בישופ מסוכנות הסביבה הבריטית. "אנחנו עובדים כעת עם חוואים, חברות מים ועסקים כדי לתכנן מראש איך לעמוד באתגרים שאנחנו עשויים להיתקל בהם. הבעיה צריכה להדאיג את כולם - בכל המדינה - צריך להשתמש במים בחכמה, מה שיעזור לנו להימנע מבעיות קשות אף יותר בשנה הבאה", הוסיף.
לכתבה בדהמרקר