מזג האוויר ממשיך לשגע אותנו. התחזיות צופות חורף יבש ופירות ההדר צפויים להיפגע. אנחנו נשלם את המחיר. מומחים: זו רק ההתחלה, מזג אוויר קיצוני יהיה שכיח - יש להיערך בהתאם
טל ליברגל | 18/10/2010 14:07
![]() תפוזים. הצפי: מחירים יקרים בחורף הקרוב צילום: ראובן קסטרו התחממות כדור הארץ גורמת לכך שתנאי מזג אוויר קיצוניים פוקדים את העולם. לטענת המגדלים, בקיץ האחרון כמעט מחצית מהפרי נפגע או הושמד כליל וגם הפירות שניתן היה לקטוף סבלו בשל השינויים בתנאי ההבשלה הרגילים שלהם. האקלים הקשה גובה מחירים בשוק המקומי ובשוק העולמי. בשוק המקומי הנפגעים הישירים משינויי האקלים הם הירקות והפירות אולם גם המשק החי ובכללו העופות והפרות מושפעים מתנאי החום ומספקים פחות ביצים ופחות חלב באיכויות ראויות. אמנם בשבועות הקרובים אנו צפויים לחוש בירידת מחירי העגבניות, בשל כניסת עגבניות החורף לשוק, אך הפירות והירקות של עונת החורף נמצאים גם הם בבעיה. התחזיות מדברות על חורף יבש במיוחד ופירות ההדר, אשר עתידים להיכנס לשוק ממש בימים הקרובים, צפויים לעלות מחיר כפול מהמחירים ששילמנו עליהם אשתקד. פירות הקיץ כמו האפרסקים, הנקטרינות, השזיפים,הענבים והמשמש (בו כמעט ולא נתקלנו בכלל השנה בשל תנאי מזג האוויר), יורדים כרגע מהמדפים לטובת פירות החורף, אך אם תנאי מזג האוויר יוסיפו להיות כשהיו בקיץ האחרון, כשישובו עלינו בקיץ הבא, הם ישובו, ככל הנראה, בתוספת מחיר. גם השומשום מתייקר
בשוק העולמי השיטפונות והבצורות גורמות גם הן לעלייה במחירי המזון.
השומשום המיובא מתייקר בשל השיטפונות שפקדו את הודו וגורם לעליית מחירים של
חומרי גלם. כשמחיר חומרי הגלם מתייקר מחירי הבשר והעוף מושפעים בצורה
ישירה שכן התזונה שלהם מבוססת על חומרי הגלם המתייקרים.
לדבריו, הטמפרטורה הגבוהה פוגעת בפוריות הפירות ובהפריית הפירות, כי דבורים וחרקים מסתובבים פחות בחום, וקיימת פגיעה גם בהתפתחות של הפרי ובאיכותו. פרי כמו אבטיח שנמצא במקום בו יש 40 מעלות, בפנים האבטיח הטמפרטורה היא וודאי 50 מעלות ולכן הוא לא מתפתח. תחזית בעייתית רבינוביץ' מדגיש כי הסיבה לפגיעה בחקלאות היא גל החום הכבד ולא כל תהליך
התחממות כדור הארץ. לדבריו התחממות כדור הארץ גורמת לעלייה של פחות או
יותר שתי מעלות ב- 100 שנה. "נכון שהתחממות כדור הארץ גורמת למפגעים אבל זה
לא מה שגרם לגל החום השנה", מסביר רבינוביץ'.
מפתחים זנים
החקלאים, שסבלו פגיעה קשה בשל גל החום, החליטו לפעול כדי למנוע מצב דומה
בקיץ הבא, חברות המייצרות זרעים עמלו ופיתחו זנים עמידים בחום ומנגד
חקלאים רבים החלו לייבא זנים עמידים לחום מארצות אחרות בעולם. חברת הזרע
ג'נטיקס ייצרה והשיקה לפני כחודשיים זנים חדשים של עגבניות אשר עמידות
בתנאי חום ובעלות חיי מדף ארוכים.
"לא תמיד אפשר לחזות מה יקרה עם הירקות", אומר ד"ר אלון הברפלד, סמנכ"ל שיווק של החברה. "האסטרטגיה שלנו היא פיתוח זרעים לתנאי גידול לא מיטביים, ההתחממות העולמית גורמת לקור במקומות מסוימים ולחום במקומות אחרים כך שיש דחיקה של הגידול לאזורים לא מיטביים ולכן אנחנו עובדים על פיתוח זנים שיהיו עמידים בקור ובחום", אומר הברפלד ומדגיש כי זו לא בעיה ייחודית לעגבניות. "גם לחסות למשל קשה בתנאי חום, החסה בחום פורחת בחום והעלים הופכים למרים ולכן אנחנו מפתחים חסות שמסוגלות לשרוד בחום. עמידות בחום היא חשובה בטיפול בירקות וככל שהעמידות שלהם תהיה טובה יותר יהיה ניתן לגדל מחוץ לעונה המיטבית של החורף, במיוחד בשנים כמו השנה שצפוי חורף חם", מציין הברפלד. לכתבה באתר nrg כתבות קשורות: העש "מחסל העגבניות" נחת בישראל |