העגבניות לא לבד: שינויי האקלים יפגעו גם בפירות החורף

נשלח 18 באוק׳ 2010, 7:57 על ידי Sustainability Org

מזג האוויר ממשיך לשגע אותנו. התחזיות צופות חורף יבש ופירות ההדר צפויים להיפגע. אנחנו נשלם את המחיר. מומחים: זו רק ההתחלה, מזג אוויר קיצוני יהיה שכיח - יש להיערך בהתאם

טל ליברגל | 18/10/2010 14:07
בחודשיים האחרונים סבל השוק הישראלי ממחסור חמור בעגבניות בשל תנאי מזג אוויר קיצונים. המחסור הוביל לגל מחירים חסרי תקדים של עגבניות. כעת מתברר שהעגבניות לא לבד בזירה, יש שלל פירות וירקות אשר נמצאים בסכנה במידה וגם בקיץ הבא יגיעו גלי חום כבדים.

תפוזים. הצפי: מחירים יקרים בחורף הקרוב
תפוזים. הצפי: מחירים יקרים בחורף הקרוב צילום: ראובן קסטרו

התחממות כדור הארץ גורמת לכך שתנאי מזג אוויר קיצוניים פוקדים את העולם. לטענת המגדלים, בקיץ האחרון כמעט מחצית מהפרי נפגע או הושמד כליל וגם הפירות שניתן היה לקטוף סבלו בשל השינויים בתנאי ההבשלה הרגילים שלהם. האקלים הקשה גובה מחירים בשוק המקומי ובשוק העולמי. בשוק המקומי הנפגעים הישירים משינויי האקלים הם הירקות והפירות אולם גם המשק החי ובכללו העופות והפרות מושפעים מתנאי החום ומספקים פחות ביצים ופחות חלב באיכויות ראויות.

אמנם בשבועות הקרובים אנו צפויים לחוש בירידת מחירי העגבניות, בשל כניסת עגבניות החורף לשוק, אך הפירות והירקות של עונת החורף נמצאים גם הם בבעיה. התחזיות מדברות על חורף יבש במיוחד ופירות ההדר, אשר עתידים להיכנס לשוק ממש בימים הקרובים, צפויים לעלות מחיר כפול מהמחירים ששילמנו עליהם אשתקד.

פירות הקיץ כמו האפרסקים, הנקטרינות, השזיפים,הענבים והמשמש (בו כמעט ולא נתקלנו בכלל השנה בשל תנאי מזג האוויר), יורדים כרגע מהמדפים לטובת פירות החורף, אך אם תנאי מזג האוויר יוסיפו להיות כשהיו בקיץ האחרון, כשישובו עלינו בקיץ הבא, הם ישובו, ככל הנראה, בתוספת מחיר. 

גם השומשום מתייקר

בשוק העולמי השיטפונות והבצורות גורמות גם הן לעלייה במחירי המזון. השומשום המיובא מתייקר בשל השיטפונות שפקדו את הודו וגורם לעליית מחירים של חומרי גלם. כשמחיר חומרי הגלם מתייקר מחירי הבשר והעוף מושפעים בצורה ישירה שכן התזונה שלהם מבוססת על חומרי הגלם המתייקרים.

פרופ' חיים רבינוביץ', חוקר במחלקה לגידולי השדה בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית, צופה כי בשנה הבאה הפירות והירקות יסבלו ומחיריהם עשויים שוב לשבור שיאים אם מזג האוויר יוסיף להיות חם. "השנה החום השפיע על היבולים וגרם לעלייה חדה במחירי העגבניות, אבל  גם הפירות בבעיה,

נזקי החום של התפוחים והאגסים בגלל הטמפרטורות הגבוהות היו עצומים", מסביר רבינוביץ'. "נוצרו נזקים גדולים לחקלאות וימשיכו להיות נזקים בכל שנה בה הטמפרטורות ישברו שיאים. האבטיחים למשל, רגישים מאוד לחום, עד כדי כך שהשנה שדות אבטיחים ננטשו והאיכות של האבטיחים שכן שרדו הייתה ירודה".

לדבריו, הטמפרטורה הגבוהה פוגעת בפוריות הפירות ובהפריית הפירות, כי דבורים וחרקים מסתובבים פחות בחום, וקיימת פגיעה גם בהתפתחות של הפרי ובאיכותו. פרי כמו אבטיח שנמצא במקום בו יש 40 מעלות, בפנים האבטיח הטמפרטורה היא וודאי 50 מעלות ולכן הוא לא מתפתח.

תחזית בעייתית

רבינוביץ' מדגיש כי הסיבה לפגיעה בחקלאות היא גל החום הכבד ולא כל תהליך התחממות כדור הארץ. לדבריו התחממות כדור הארץ גורמת לעלייה של פחות או יותר שתי מעלות ב- 100 שנה. "נכון שהתחממות כדור הארץ גורמת למפגעים אבל זה לא מה שגרם לגל החום השנה", מסביר רבינוביץ'.

פרופ' דניאל רוזנפלד, מומחה למדעי האטמוספרה מהאוניברסיטה העברית, דווקא רואה קשר ישיר בין התחממות כדור הארץ לפגיעה בחקלאות. "מצבים של מזג אוויר קיצוני הופכים להיות שכיחים כשכדור הארץ מתחמם ואנחנו צפויים להיות חשופים לעוד ועוד גלי חום כאלה ולעליית מעלות", מבהיר רוזנפלד. "חשוב להבין ולזכור כי ישנם גידולים שכן יכולים לחיות בחום, למשל הגידולים בערבה, כך שהעניין הוא להבין מה הולך לקרות ולהיות ערוכים לזה. החקלאות לא תסבול בשל השינויים אלא תסבול בשל אי הערכות מתאימה לשינויים".

רוזנפלד מציין כי הדבר הראשון בחשיבותו שמושפע מהחום זה המים. "כמות הגשם והתפלגותו משתנה והגשם יורד מספר פעמים קטן יותר ובעוצמה גדולה כך שיעילותו נמוכה, מה גם שכשיש אקלים חם המים מתייבשים ויש פחות מים זמינים וזה משפיע על החקלאות", מוסיף רוזנפלד. לדבריו, הגידולים יכולים להתאים עצמם למזג האוויר. הבעיה העיקרית היא שהשינויים האלה מגיעים במכות, כמו גל החום שהיה הקיץ, כך שקשה להיערך לזה והסיכויים לחזות אותם קלושים ולכן מדובר בהשערות אבל כנראה שגלי החום ילכו ויתגברו. "אי אפשר לדעת האם בכל שנה מעכשיו נחווה אותם אבל יש סיכוי סביר שזה מה שיקרה ואם החקלאים יודעים שיש סיכוי שיהיו גלי חום כדאי לנקוט באמצעי הגנה ולייצר זנים שעמידים בשמש", מציין רוזנפלד.

מפתחים זנים
החקלאים, שסבלו פגיעה קשה בשל גל החום, החליטו לפעול כדי למנוע מצב דומה בקיץ הבא, חברות המייצרות זרעים עמלו ופיתחו זנים עמידים בחום ומנגד חקלאים רבים החלו לייבא זנים עמידים לחום מארצות אחרות בעולם. חברת הזרע ג'נטיקס ייצרה והשיקה לפני כחודשיים זנים חדשים של עגבניות אשר עמידות בתנאי חום ובעלות חיי מדף ארוכים.

"לא תמיד אפשר לחזות מה יקרה עם הירקות", אומר ד"ר אלון הברפלד, סמנכ"ל שיווק של החברה. "האסטרטגיה שלנו היא פיתוח זרעים לתנאי גידול לא מיטביים, ההתחממות העולמית גורמת לקור במקומות מסוימים ולחום במקומות אחרים כך שיש דחיקה של הגידול לאזורים לא מיטביים ולכן אנחנו עובדים על פיתוח זנים שיהיו עמידים בקור ובחום", אומר הברפלד ומדגיש כי זו לא בעיה ייחודית לעגבניות. "גם לחסות למשל קשה בתנאי חום, החסה בחום פורחת בחום והעלים הופכים למרים ולכן אנחנו מפתחים חסות שמסוגלות לשרוד בחום. עמידות בחום היא חשובה בטיפול בירקות וככל שהעמידות שלהם תהיה טובה יותר יהיה ניתן לגדל מחוץ לעונה המיטבית של החורף, במיוחד בשנים כמו השנה שצפוי חורף חם", מציין הברפלד.

לכתבה באתר nrg

כתבות קשורות:
העש "מחסל העגבניות" נחת בישראל
Comments