בכמה עלתה איסלנד?

פורסם: 27 במרץ 2015, 10:05 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 27 במרץ 2015, 10:06 ]

בדיקות גיאולוגיות מצאו שאדמת איסלנד מתרוממת בכ–3.5 סנטימטרים בשנה. איך קשורה התופעה לקרחונים הנמסים ולהרי הגעש המתפרצים באי הצפוני

מאת אשר שכטר, 23/3/2015

באוגוסט האחרון התפרץ הר הגעש האיסלנדי ברדרבונגה (Bardarbunga) כחצי שנה לאחר מכן, הלבה המשיכה לפרוץ מלועו של ההר השני בגובהו באיסלנד. זרם הלבה השתרע על יותר מ־85 קמ"ר, כמעט כגודל שטחה של מנהטן, נכון לתחילת פברואר. לדברי מדענים באיסלנד, ההתפרצות, שכבר הובילה לזרם הלבה הגדול ביותר שנראה במדינה מאז 1784, עשויה להימשך עוד 5־16 חודשים.

התפרצותם של הרי געש היא לא אירוע נדיר באיסלנד, ארץ שידועה בטבע הפראי שלה. ב־2010 שיתקה ההתפרצות של הר הגעש הגדול במדינה, אייאפיאלאייקול (Eyjafjallajoekull), את שדות התעופה באירופה וגרמה לנזקים שנאמדו ב־5 מיליארד דולר. ב־1783 התפרץ לראשונה הר הגעש 
לאקי ובמשך 10 שנים נמשכה ההתפרצות שחיסלה כרבע מאוכלוסיית האי הצפוני והביאה למותם של עשרות אלפי בני אדם ברחבי אירופה. בשנים האחרונות ההתפרצויות הוולקניות באיסלנד נהפכות לשכיחות יותר: ההתפרצות בברדרבונגה היא המקרה השלישי של התפרצות הר געש במדינה בחמש השנים האחרונות וככל הנראה לא האחרון. הסיבה: ההתחממות הגלובלית.

על אדמת איסלנד יש כ־300 קרחונים המכסים כ־11% משטחה. ב־30 השנים האחרונות הטמפרטורות עולות והקרחונים הנמסים מאבדים, לפי הערכות, כ־11 מיליארד טונות של קרח מדי שנה. כתוצאה מכך האדמה שהשתחררה ממשקל הקרחונים החלה להתרומם בקצב של כ־3.5 סנטימטרים בשנה. כך גילה מחקר שפורסם לאחרונה על ידי גיאולוגים באוניברסיטת אריזונה. התופעה מוכרת למדענים מאזורים נוספים בסקנדינוויה, אלסקה וצ'ילה, שם הקרקע מתרוממת לאטה.

לדברי החוקרים, ההתרוממות המהירה באיסלנד נעוצה במבנה הגיאולוגי הייחודי של האי השוכן על הרכס המרכז־אטלנטי החוצה אותו לשניים. חלק גדול מתוואי השטח של איסלנד התעצב במהלך עידן הקרח. הקרחונים העצומים שנמצאים בה יצרו "כיפה" שמתחתיה התפרצו הרי הגעש הפעילים. לעתים 
קרובות חסמה כיפת הקרחונים את ההתפרצויות, שיצרו משטחים נרחבים מתחת לקרח.

חוקרי אוניברסיטת אריזונה כינו את התופעה הזאת בשם "ריבאונד", או "אפקט הטרמפולינה". כמו טרמפולינה, הם הסבירו, גם איסלנד חוזרת לצורתה המקורית, ה"שטוחה", כעת כשלחץ הקרחונים פוחת. התופעה הזאת מתרחשת, במקרה של איסלנד וצפון אמריקה, כבר אלפי שנים, אלא שההתחממות המואצת של 30 השנים האחרונות, בשילוב עם המבנה הגיאולוגי הייחודי של איסלנד, האיצה את התהליך במדינה באופן קיצוני.

כדי לאבחן את התופעה הציבו החוקרים 62 מכשירי ג'י.פי.אס ברחבי האי ועקבו אחר השינויים במיקומם. ניתוח הממצאים העלה כי אדמת איסלנד מתרוממת בקצב מהיר יותר בדרום האי ובמרכזו וכי הקצב מואץ: עד 2025 ייתכן שאיסלנד תתרומם בקצב של יותר מארבעה סנטימטרים בשנה — קצב מהיר במיוחד במונחים גיאולוגיים.

איסלנד ממוקמת באזור הגעשי הפעיל 
בעולם ולדברי המדענים התרוממות הקרקע עלולה להגביר את הפעילות הוולקנית באיסלנד. בפעם האחרונה שבה חלה הפשרה משמעותית של הקרחונים באיסלנד, למשל לפני 12 אלף שנים, הפעילות הגעשית באיסלנד התגברה פי 30, וההתחממות ההיא היתה הרבה פחות מואצת מההתחממות הנוכחית.

איסלנד היא מקרה ייחודי, ואין חשש שהעולם כולו יחווה יותר התפרצויות של הרי געש בעקבות שינוי האקלים. ועדיין, מדובר בתזכורת מטרידה לכך שההתחממות הגלובלית לא באה לידי ביטוי רק בטמפרטורות אלא גם בשורה ארוכה של תופעות קיצוניות שמשפיעות על סביבת המחיה האנושית.

לכתבה בדהמרקר


Comments