נאס"א: כמות הקרח באנטארקטיקה גדלה בעשורים האחרונים בניגוד להערכת האו"ם

פורסם: 15 בנוב׳ 2015, 8:47 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 15 בנוב׳ 2015, 8:48 ]

ניתוח צילומי לוויין שערכה סוכנות החלל מלמד שקצב הצטברות הקרח במזרח היבשת עלה בשנים על קצב ההמסה באזורים אחרים. עורכי המחקר: אם ההמסה תימשך, המאזן החיובי יתהפך

צפריר רינת, 3/11/2015
מדענים בינלאומיים שטים בסירת זודיאק בין גושי קרח באנטארקטיקה, בינואר. צילום: אי-פי

מחקר חדש שפרסמה השבוע סוכנות החלל האמריקאית (נאס"א) מלמד שתמונת המסת הקרח ביבשת אנטארקטיקה היא מורכבת, ולצד המסה נרחבת בחלק אחד של היבשת, הוא מצטבר בכמויות גדולות במזרח היבשת. ממצאים אלו סותרים את ממצאי צוות המדענים של האו"ם העוסק בשינויי אקלים ולפיהם בכל רחבי אנטארטיקה יש מגמה כוללת של המסת הקרח.

ממצאי המחקר החדש התפרסמו בגיליון האחרון של כתב העת Journal of Glaciology. הם מתבססים על צילומי לוויין שערכו מדעני נאס"א ובהם נעשה ניתוח מאזן הקרח. מאזן זה מייצג את ההבדל בין כמות השלג שהצטבר על כיפות הקרחונים לעומת מסת הקרחונים הזורמים לים.

על פי ממצאי המחקר, המאזן בשנים 2001-1992 מראה על הצטברות קרח בכמות של 112 מיליארד טונות בשנה. ההצטברות נמשכה גם בשנים 2008-2003, אם כי בקצב אטי יותר של 82 מיליארד טונות בשנה. כאשר מנתחים את המתרחש באזורים שונים של היבשת רואים שבאזורים במזרח יש הצטברות רבה של קרח בעוד שבאזורים מערביים יותר יש תופעה נרחבת של המסת קרחונים. אלא שלפי ההערכה של האו"ם, הסותרת את הממצאים של נאס"א, בשנים 2001-1992 איבדה היבשת 30 מיליארד טונות של קרח בשנה ובשנים 2011-2002 נמסו 147 מיליארד טונות מדי שנה.

משמעות הנתונים של נאס"א היא שבעוד באזורים המזרחיים עדיין יש השפעה של תנאים אקלימיים המאפשרים הצטברות של קרח בכמויות גדולות, באזורים המערביים ההשפעה של התחממות הימים גורמת להמסה בהיקף נרחב. "החישובים שלנו מראים שקצב ההצטברות באזורים המזרחיים עולה על קצב אובדן הקרח באזורים אחרים", ציין ג'יי זוואלי, אחד החוקרים מנאס"א.

עם זאת החוקרים מעריכים שאם תימשך המגמה של אובדן קרחונים בחלק מהיבשת, הרי שבתוך שניים עד שלושה עשורים ישתנה המאזן החיובי של הצטברות קרח ויהפוך למאזן שלילי. זוואלי ציין כי תהליך הצטברות הקרח הוא לא עכשווי אלא החל לפני אלפי שנים. "בסוף תקופת הקרח האחרונה האוויר התחמם ונשא יותר לחות לאורך היבשת", הסביר זוואלי. "כך הוכפלה כמות השלג שירדה על משטחי הקרח".

השלג שירד הפך לקרח דחוס שהצטבר במזרח אנטרקטיקה. ההתעבות של שכבת הקרח היתה בקצב ממוצע של 1.7 סנטימטרים מדי שנה. לאורך אלפי שנים מדובר בהצטברות כמות גדולה המסבירה את העובדה שעדיין יש מאזן קרח חיובי למרות השפעות ההתחממות בחלקים אחרים של היבשת הקפואה.

על פי המדענים, החדשות הטובות בכל הקשור להשלכות של שינויי אקלים הן שמאזן הקרח החיובי של אנטארקטיקה מונע עלייה של 0.23 מילימטרים במפלס הים. החדשות המדאיגות הן שכעת לא ברור מהיכן נובעת העלייה במפלס הים, שעליה מדווח צוות המדענים מטעם האו"ם. לפני המדענים, מדובר בקצב עלייה שנתי כולל של 0.27 מילימטרים.

השבוע פרסם מכון המחקר לשינויי אקלים באוניברסיטת פוטסדאם שבגרמניה ממצאי מחקר המזהירים מהתמוטטות של גוש קרח גדול במערב אנטארקטיקה אל הים. המכון מזהיר כי התמוטטות כזאת תביא להמסת כמות עצומה של קרח ולעלייה במפלס הים בשיעור של עד שלושה מטרים.

לכתבה בהארץ


Comments