שלושה חודשים לאחר שהוריקן סנדי זרע הרס בצפון מזרח ארה"ב, הגיעה בסוף השבוע לאזור סופת שלג שגרמה למותם של תשעה בני אדם, ניתקה 700 אלף בתים מזרם החשמל ואילצה את חברות התעופה לבטל אלפי טיסות.
ביום שבת אחר הצהריים כבר נרגעו החששות בניו יורק. ראש העיר מייקל בלומברג כינס מסיבת עיתונאים שבה אמר כי החלק הקשה ביותר של הסופה פסח על ניו יורק ורוב השלג פולס מהכבישים הראשיים בעיר. עם זאת, הוא הפציר בתושבים לא לנסוע עדיין בכבישים כדי לא להפריע לעבודת המפלסות.
הסופה נמו כיסתה בשלג את צפון מזרח ארה"ב - מפנסילבניה ועד למיין - והותירה עשרות מיליוני אמריקאים ספונים בבתיהם. ביום שישי בלילה התחזק השלג ובכמה אזורים נערם לגובה של כמעט מטר. חזאים העריכו כי זוהי אחת הסערות הקשות ביותר בניו אינגלנד מאז שהחל המעקב המודרני אחר מזג האוויר. שני אנשים נהרגו בתאונות כתוצאה מהחלקת מכוניות על הכביש.
צילום: אי־פי ורויטרס
למרות ההיערכות מראש והלקחים מהוריקן סנדי, חברות החשמל לא היו מוכנות להשפעותיה של נמו ו-700 אלף בתים בצפון מזרח ארה"ב נותקו מחשמל. לפי נתוני חברות החשמל, כמעט 200 אלף תושבים נותרו ללא חשמל גם ברוד איילנד - שיעור גדול ביחס לאוכלוסייה של מיליון תושבים בסך הכל במדינה. תחנת הכוח הגרעינית בפליימות מסצ'וסטס נותקה מחשמל ונסגרה באופן אוטומטי ביום שישי, אך נציבות הפיקוח על אנרגיה גרעינית בארה"ב הודיעה כי אין בכך סכנה לציבור.
ברשויות המקומיות נערכו מראש להיערמות השלג. בלומברג ביקש מתושבי העיר לפנות את הרחובות ממכוניות, כדי ש-1,700 מפלסות שלג יוכלו לפעול ביעילות. ראש עיריית בוסטון, תומס מנינו, אמר ל-CNN כי במסצ'וסטס הפעילו 3,600 מפלסות שלג והכינו משאיות עם 44 אלף טונה של חול לפיזור ברחובות. מסצ'וסטס גם פתחה 18 מקלטי חירום, ונכון לאתמול בבוקר הספיקו 250 תושבים לנצל אותם. מושלי מסצ'וסטס, רוד איילנד, קונטיקט, ניו יורק ומיין הכריזו על מצב חירום והטילו איסור על נהיגה החל ביום שישי אחר הצהריים.
חברת הרכבות אמטראק הפסיקה את תנועת הרכבות בין ניו יורק לבוסטון ולערים נוספות בצפון מזרח ארה"ב ביום שישי אחר הצהריים, וגם שירותי האוטובוסים בין הערים הופסקו. כ-5,800 טיסות בוטלו עד כה בארה"ב ומאות טיסות נוספות עשויות להתבטל גם היום (א').
הרשויות הורו לתושבים להתכונן להפסקות חשמל ולדאוג לשכנים מבוגרים או נכים. "אנשים צריכים לקחת את הסופה הזו ברצינות", אמר מושל קונטיקט, דאנל מאלוי. "בבקשה הישארו בבתים ברגע שמזג האוויר יחריף, למעט מקרי חירום חמורים".
עדיין קשה לאמוד את עלויות הסופה, שכוללות בין היתר אובדן עבודה, הוצאות על פינוי השלג ועל שיקום נזקים והשבתת שירותים וחנויות. ב-2010, למשל, הוציאה העיר ניו יורק את כל תקציב פינוי השלג שלה, בסך 38.8 מיליון דולר, על סופה שבדצמבר הערימה על המדרכות שלג בגובה 50 סנטימטרים. בשל כמויות השלג העצומות, מחלקת התברואה של העיר הוציאה 75.7 מיליון דולר בחורף 2010-2011 - הרבה מעבר לצפוי. העלויות של הסופה ב-2010 בעיר ניו יורק הסתכמו ביותר מ-68 מיליון דולר. סופת השלגים שפקדה את ניו יורק בינואר 1996 כונתה "סופת מיליארד הדולר", היות שגרמה נזקים של יותר ממיליארד דולר לאזור שבין וושינגטון הבירה לבוסטון.
ההתכנסות של תושבי צפון מזרח ארה"ב בבתיהם צפויה לפגוע במכירות הקמעוניות, דווקא בסוף השבוע שלפני ולנטיינס דיי. פול ולש, סגן נשיא לחקר השפעות מזג האוויר בחברת The Weather Company, אמר ל-CNBC כי ההשפעה הכלכלית תגיע בשלושה שלבים: "עלייה במכירות לפני הסופה, שיתוק בזמן הסופה וחידוש מלאים אחריה", אך בסיכומו של דבר תפגע בקמעונאיות.
"אחרי סנדי - אנשים מפחדים"
בלומברג ניסה להרגיע את הציבור וקרא לאנשים להירגע בבתים ולעסוק בפעילות כמו בישול או צפייה בסרטים. הוא אף אמר שהוא עצמו מתכנן להשלים שעות שינה. ואולם למרות ניסיונות ההרגעה, רבים בצפון מזרח ארה"ב עדיין מוכי טראומה מהסופה סנדי, שהכתה רק לפני שלושה חודשים וגרמה נזקים של 65 מיליארד דולר בארה"ב, באיים הקאריביים ובקנדה.
בתחנות הדלק השתרכו ביום שישי בבוקר תורים של מכוניות, ובחלקן אזל הדלק. ברשתות המרכולים הגיעו התורים עד לדלתות ומדפים רבים התרוקנו. בחנות לחומרי בניין בעיירה ממרונק שבניו יורק, סיפר המנהל אנתוני ליבידיני ל"טיימס" כי הביקוש לציוד חירום היה גבוה במיוחד בימים האחרונים, וכך גם לגנרטורים במחיר של 1,299 דולר. "אנשים מפחדים ומגיעים מוקדם משום שאחרי סנדי היה לנו מחסור במלאי", אמר.
חלק מהתושבים באזורים שנפגעו קשות בהוריקן סנדי, כמו רובע סטטן איילנד שבניו יורק, לא לקחו סיכון והתפנו מבתיהם אף שלא יצאה הוראה רשמית לכך. הבהלה בלטה במיוחד בקרב אלה שעדיין לא הספיקו לשקם את בתיהם מנזקיה של סנדי וחוששים כי כל העבודה שכבר ביצעו תרד לטימיון.
ג'ו דיסלבו, מהנדס בן 51 מלונג ביץ' שבניו יורק, סיפר ל"ניו יורק טיימס" כי הוא עדיין מתקן את ביתו מנזקי סנדי. דיסלבו עמד בתור לתחנת דלק כדי למלא שלושה מכלי גז רזרביים לגנרטור שלו, והודה כי מעולם לא ערך הכנות קפדניות כל כך לקראת סופה. "עכשיו בכל פעם שיש סיכוי לסופה, אני מתכונן. אני לא רוצה לעשות זאת, אבל מה אפשר לעשות?"
בתחנת הדלק מוביל בלונג ביץ' אזל הדלק ב-10 בבוקר ביום שישי - בפעם הראשונה שבה התרוקנו המשאבות מאז הוריקן סנדי. מנהל התחנה, יהודה רודריגז, אמר ל"טיימס" כי אינו מבין את הלקוחות: "הם ממלאים דלק במכוניותיהם כדי שיחנו בחניה, כי השלג מגיע לגובה של כמעט 2 מטרים, לאן הם כבר יסעו?"