מחקר: שימוש בעתודות נפט יביא לשינוי אקלימי מסוכן

פורסם: 15 בינו׳ 2015, 13:20 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 15 בינו׳ 2015, 13:20 ]

על פי ממצאי המחקר, אין לנצל את עתודות הנפט, הפחם והגז הידועות, ששוויין עומד על טריליוני דולרים, פן תעלה הטמפרטורה הגלובלית ביותר משתי מעלות צלסיוס - הרמה הבטוחה המקסימלית

דמיאן קרינגטון, גרדיאן, 9/1/2014

כמויות עצומות של נפט במזרח התיכון, של פחם בארה"ב, באוסטרליה ובסין ועתודות רבות של דלק מאובנים יצטרכו להישאר בקרקע כדי למנוע שינוי אקלימי מסוכן - כך עולה ממחקר ראשון מסוגו, הקובע באלו עתודות אסור להשתמש.

המחקר החדש חושף את ההשלכות הגיאופוליטיות והכלכליות העמוקות של ההתמודדות עם תופעת ההתחממות הגלובלית, הנדרשת מהארצות השונות ומהחברות הגדולות התלויות בהכנסות מדלק מאובנים.

על פי ממצאי המחקר, אין לנצל את עתודות הנפט, הפחם והגז הידועות הניתנות להפקה - עתודות ששוויין טריליוני דולרים ובהן מרבית חולות הזפת בקנדה, הנפט והגז הארקטי, וכמויות גדולות של פצלי גז - פן תעלה הטמפרטורה הגלובלית ביותר משתי מעלות צלסיוס, הרמה הבטוחה המקסימלית שנקבעה על ידי מדינות העולם.

אתר לקידוח נפט המרוחק 70 קילומטרים מחופי מקסיקו, במארס. צילום: בלומברג

בימים אלה מסתמן כי העלייה בטמפרטורה עלולה להגיע לחמש מעלות. מועד היעד לחתימה על הסכם גלובלי בנוגע להתחממות האקלים הוא דצמבר 2015, אז תתקיים ועידת פסגה של האו"ם בנושא.

"בידינו נתונים מוחשיים בנוגע לכמויות ולמיקומם של דלקי מאובנים שאין להשתמש בהם, פן ייפרץ גבול שתי המעלות", אמר כריסטוף מקגלייד מיוניברסיטי קולג' בלונדון, ראש צוות המחקר שהתפרסם בכתב העת Nature.

במחקר, המסתמך על נתונים מפורטים ומודלים כלכליים מבוססים, נטען כי במדיניות אקלים נכונה כלכלית יש להשתמש תחילה בדלקי המאובנים הזולים ביותר, בהנחה שהדלקים היקרים יותר יהיו יקרים מדי על רקע ההגבלות על פליטת פחמן. למשל, המודל מנבא שהצרכניות יגיעו לרמה המותרת של פליטת פחמן תוך ניצול הנפט הרגיל הזול להפקה, עוד לפני שייעשה שימוש בחולות הזפת היקרים יותר.

עד כה היה ידוע שכמות דלקי המאובנים הקיימות בעתודות גדולה פי שלושה מהכמות שניתן לנצל מבלי לעבור את גבול שתי המעלות, וכי קיימת כמות גדולה פי עשרה משניתן יהיה לנצל בעתיד. ואולם, המחקר החדש הוא הראשון המפרט באלו דלקים מאלו מדינות אין לגעת. כמו כן עולה ממנו כי לטכנולוגיה ללכידה וקבורת פליטות פחמן, הנחשבת בפי רבים כאמצעי להמשיך בשימוש מסיבי בדלקי מאובנים בתחנות כוח, אין השפעה משמעותית על כמויות הפחם, הנפט והגז שאין להשתמש בהן.

אם ידבקו מדינות העולם בהתחייבותן להילחם בשינויי האקלים, עתידו של הפחם, דלק המאובנים המזהם ביותר, הוא העגום מכולם. 82% מעתודות הפחם בעולם צריכות להישאר בקרקע. מפיקות הפחם העיקריות, ובהן ארה"ב, אוסטרליה ורוסיה, אינן עושות שימוש ביותר מ-90% מעתודות הפחמן שלהן, כדי לעמוד בהתחייבותן לפעול בהתאם למגבלת שתי המעלות. אין לעשות שימוש ב-66% מעתודות הפחם בסין ובהודו, שבהן צריכת הפחם עדיין צומחת.

התחזית אינה כה קודרת כשמדובר בגז, ועם זאת, אין לנצל 50% מהרזרבות הגלובליות. ואולם המצב שונה מאזור לאזור. ענקיות הגז במזרח התיכון וברוסיה ייאלצו להשאיר כמויות עצומות מתחת לאדמה, ואילו ארה"ב ואירופה יוכלו לנצל 90% ויותר מעתודותיהן במקום להשתמש בפחם, כדי לספק כוח לערים הגדולות.

כמות הנפט שאין לעשות בה שימוש היא הנמוכה ביותר - שליש. עם זאת מדינות המזרח התיכון עדיין נדרשות להשאיר באדמה 260 מיליארד חביות נפט - כמות המשתווה לעתודת הנפט של סעודיה כולה. באשר לניצול חולות הזפת בקנדה, המחקר מציין שייצורם חייב להצטמצם לרמות "זניחות" אחרי 2020, כדי לעמוד בדרישות.


Comments